Hétfő, 2019. augusztus 19.
HUBA napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2012. november 1. | F. I.

Komédia a Borsos-ügy


Visszakerült a 17. századi vár Petőfi téri bejárata közelében levő talapzatára az újraöntött Borsos Tamás-szobor. A visszahelyezési akció azonban épp olyan titokban történt, mint a május 5-i szoborlopás: a polgármesteri hivatal mintha valami disznóságot cselekedne „alattomban” helyezte/helyeztette vissza a város egykori jegyzőjének (1597) és főbírójának (1599–1604) a mellszobrát.

 

 

Azt sem jeleztük senkinek, hogy eltűnt a szobor, mégis mindenki észrevette, hogy nincs a helyén. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mikor tűnik fel az embereknek” – nyilatkozta a vasarhely.ro-nak Csegzi Sándor, amikor arról kérdeztük, miért nem értesítettek senkit arról, hogy visszakerül a helyére a Borsos-szobor.

A polgármester személyes tanácsadója kijelentette, az, hogy a szobor visszakerült, még nem jelenti azt, hogy nem lesz egy ünnepélyes átadás. „Én személy szerint azt szeretném, ha befejeznék előbb a vár restaurálását. De egyeztetünk erről a polgármesteri hivatalban” – tette hozzá Csegzi, aki szerint az a fontos, hogy a szobor végre a méltó helyére került.

 

Csegzi Sándor Dorin Floreától többek között arra kapott megbízást, hogy menedzselje a Borsos-szobor-ügyét. „Szeretném, ha egy kicsit rendbe tudnánk tenni a szobortalapzat környékét és az átadás időpontját szeretném egyeztetni azokkal a partnerekkel is, akik ebben részt kellene vegyenek” – magyarázta több mint egy hónappal ezelőtt Csegzi Sándor, amikor arról kérdeztük, mikor kapják vissza a marosvásárhelyiek Borsos Tamás mellszobrát. A szobor ugyanis szeptember 19-i ottjártunkkor már régóta porosodott Balogh József öntőműhelyének ajtajában. A polgármesteri hivatal illetékesei ugyanis még azt a fáradtságot sem vették, hogy hivatalosan átvegyék a kiöntött büsztöt, nemhogy kifizessék a szobor alapanyagának, illetve az öntési munkálatoknak az árát.