Szerda, 2020. július 15.
HENRIK, ROLAND napja
Menü

Köztér

Szerda, 2016. augusztus 31. | Szerk.

Képviselő lenne Soós Zoltán is


Továbbra is a politikai életben vállalna aktív szerepet Soós Zoltán, aki független polgármesterjelöltként indult a júniusi helyhatóságon – tudta meg a Transindex.

Soós úgy nyilatkozott a portálnak, hogy független attól, hogy képviselőként fog tevékenykedni vagy sem, a következő helyhatósági választásokon ismét Dorin Florea riválisaként fog megjelenni.

„Megmondom őszintén, hogy nagyon idegenkedtem kezdetben a bukaresti szerepvállalástól. Sok beszélgetés és nálam tapasztaltabb emberek győztek meg, hogy fontos egy ilyen szerepvállalás, mivel Maros megye képviselői és szenátori testülete generációváltás előtt áll. Fontos volt, hogy olyan személyek legyenek felkérve, akik már bizonyítottak, és nyilván, az ismertségük sem volt mellékes. De azt gondolom, hogy a legfontosabb a hitelesség: a helyhatósági választások azok, amelyek inkább foglalkoztatják az embereket, az országos politika iránt közömbössé vált választópolgárt csak hiteles jelöltek győzhetik meg arról, hogy szavazatával felelősséget vállaljon az országos képviselet iránt is. Kezdve, ha úgy tetszik, Markó Bélától, Borbély Lászlótól, de a civilek részéről is jött a kérdés, hogy hogyan tovább” – magyarázta Soós. Hozzátette, hogy legfőképp a családja miatt esett gondolkodóba az ilyen jellegű szerepvállalás elfogadásában, végül pedig családja támogatásával úgy döntött, hogy belevág a lecsóba és az RMDSZ színeiben indul a választásokon. 

„A kulturális bizottságban tevékenykednék, ahol a megye dolgaival tudnék foglalkozni, illetve a turizmus területén tudnék szerepet vállalni. Ez a két terület érdekel” – jegyezte meg Soós Zoltán. Kiemelte azt is, hogy abban reménykedik, hogy országos képviseletben tevékenykedő személyként még több pénzt szeretne Maros megyére irányítani. „Sőt, számomra nagyon fontos lenne egy olyan törvénykiegészítést megvalósítani, amely lehetővé tenné a magánkézben levő műemlékek kormányzati támogatását. Gondolok itt a sáromberki, marosvécsi, gernyeszegi kastélyok támogatásának egy olyan formájára, hogy az állam tíz-húsz évre társhasználója lenne az épületnek, cserébe megmentjük a kastélyt” – mesélt terveiről a transindex.ro-nak.

„Nyilván azt fontos leszögeznem, hogy a parlamenti szerepvállalás addig tart, amíg újra lesz helyhatósági választás. Tehát ha egy év múlva, vagy két év múlva időközi polgármester-választás lesz, én ugyanúgy visszatérek és tovább folytatom a harcot Marosvásárhely felszabadításáért. Én úgy gondolom, hogy ez az elsődleges szerep, amit vállaltam, és tovább fogom vinni azzal a csapattal, amellyel együtt dolgoztunk – és szép eredményt értünk el. Ez a parlamenti szerepvállalás nagyobb mozgásteret biztosít arra, hogy a következő helyhatósági választásokon egy szélesebb csapattal, nagyobb erőkkel tudjunk a választásokra koncentrálni ” – jelentette ki az előválasztások győztese. 

Hozzátette a múzeumigazgatói tisztségével kapcsolatosan, hogy a várfelújítást már befejezték, elkészült a Kultúrpalota és a Természetrajzi Múzeum pályázata, úgyhogy a lebonyolításnál már nem lesz probléma: „annyi ügyes, tehetséges kolléga van, hogy nem lesz probléma, ha nem leszek ott közvetlenül, közvetve viszont ott vagyok, és munkával és szaktanácsadással segíteni fogom őket” - mondta.  

Maros megyében eddig senki sem nyújtotta be hivatalosan a jelöltségi dossziéját, de már többen is jelezték a sajtónak, hogy eltökélt szándékuk indulni a parlamenti választásokon, amelyet vérhatóan november végén vagy december elején szerveznek meg. Ezidáig Vass Levente jelentette be, hogy indulni fog az őszi választásokon képviselőjelöltként, sajtóértesülések szerint Csép Andrea és Kozma Mónika is képviselői mandátumért száll ringbe az őszi választásokon, valamint Hamar Alpár-Benjámin is közölte indulási szándékát. Nemrég pedig Balogh József jelentette be, hogy szenátori mandátumához kér politikai támogatást. Arról is cikkeztünk, hogy Brassai Zsombor is gondolkodik egy parlamenti mandátumon, viszont kiemelte, hogy csak akkor indul a választásokon, ha a közösség részéről érkezik felkérés erre.