Hétfő, 2020. október 26.
DÖMÖTÖR napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2015. április 9. | Bögözi Attila

Kánaán huszonöt lejből


Huszonöt lejt tenne vissza minden román állampolgár zsebébe a Ponta kormány azzal, hogy június 1-től 9 százalékra csökkentené az alapélelmiszerek áfáját. 
Ezt az összeget az Országos Statisztikai Hivatal adatai alapján a Ziarul Financiar bukaresti pénzügyi szaklap számolta ki, azt is hozzátéve, hogy Romániában a lakosság havonta átlagban 200 lejt költ élelmiszerekre valamint nem alkoholos italokra, s ennek 45 százalékát a húsféleségek meg a pékárúk teszik ki. A fennmaradó rész a tejtermékek, zöldség, gyümölcsfélék, olaj, csokoládé, liszt, rizs meg egyéb termékek között oszlik meg. Tovább szálazva a havi élelmiszerkosárba belekerülő alapélelmiszereket, az is kiderül, hogy ez 3,2 kilogramm húst, 4 liter tejet, hét tojást, 4 kiló zöldségfélét jelent. De van olyan tétel is benne, amiben a hazai fogyasztók, úgymond, európai bajnokok, ilyen például a kenyér meg a pékárú féleségek, amiből a havi fogyasztás fejenkét meghaladja a tíz kilogtrammot.
 
 
(Forrás: zf.ro)
 
Az, hogy a tervezett adócsökkentés ténylegesen mennyit fog segíteni a családok költségvetésén, nehéz megíténi. Bár a szakemberek azt jósolják, hogy az élelemiszerárak várhatóan 9-12 százalékkal fognak csökkenni, attól nem lehet elvonatkoztatni, hogy a romániai üzletekben az élelmiszerárak meg a ruházati cikkek árai majdnem mindenhol már rég felsorakoztak a nyugati hasonló termékek áraihoz, viszont a fizetések messze elmaradnak a nyugatiaktól. Így a romániai fogyasztó jövedelmének legynagyobb részét kénytelen a napi fogyasztásra költeni, megtakarításra, befektetésekre szinte semmi sem marad.
Hivatalos indoklás szerint az intézkedésre egyrészt azért van szükség, mert az Európai Unióban a románok költik jövedelmük legnagyobb részét élelemre, másodsorban pedig Romániában az élelmiszerágazatban a legmagasabb az adócsalás mértéke, a kiseebb adó pedig remélhetően jelentősen növelheti az adózási kedvet. A feketegazdaság visszaszorításával, fokozatosan kifehéredhet az ágazat és az sem mellékes, hogy ilymódon növekedhet az ország élelmiszerbiztonsága is.
 
Mint köztudott, jelenleg az álatlános forgalmi adó Romániában 24 százalékos, s ezt csökkentené 20 százalékra az új adótörvénykönyv, mely 2016. január elsejétől lépne életbe, ha a parlament áldását adja erre. Biztos, ami biztos, a Ponta kormány most sürgősségi rendelettel ennek a tervezett adócsökkentésnek az élelmiszereket érintő részét hozza előre június 1-re, amire a kormányfő szerint azért kerülhet sor, mert a költségvetésbe a tervezett 5 millárd lejes hiány helyett, az első negyedévben 5 milliárd lejes többlet keletkezett, így a kabiet már most rendelkezik az élelmiszerek áfájának csökkentésével keletkező bevételkiesés fedezetével. 
Bár a román adógyakorlatban már korábban is volt példa arra, hogy a kenyér és bizonyos turisztikai szolgáltatások esetében bevezettek a 9 százalékos csökkentetett áfát, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) most sem lelkesedik a tervezett adócsökentések miatt, mi több, egyenesen ellenzi azt, mert azokat elhamarkodottnak és túl kockázatosnak véli. A bukaresti hírtelevíziók által megszólaltatott elemzők is úgy vélik, hogy Victor Ponta adócsökkentési tervei főként politikai indittatásúak, és azért szorgalmazza az adócsökkentéseket, hogy kifogja a szelet jobbközép politikai ellenfelei vitorlájából a jövő évi önkormányzati és parlamenti választások előtt.