Szerda, 2020. július 15.
HENRIK, ROLAND napja
Menü

Köztér

Péntek, 2016. szeptember 30. | Szerk.

Jól haladnak a kerelőszentpáli hulladéktároló beindításával


Maros Megye Tanácsa határozatot fogadott el a kerelőszentpáli regionális hulladéktároló működtetésére vonatkozó szerződés véglegesítéséről és odaítéléséről, így napokon belül aláírhatják azt a kivitelezővel. „A Maros Megyei Tanács ma jóváhagyta, hogy megkössük a szerződést a kerelőszentpáli regionális hulladéklerakó működtetésére a versenytárgyalást megnyerő társulással. A szolgáltatónak a hulladéklerakó működtetése mellett biztosítania kell a hulladék szállítását is a mezőrücsi, dicsőszentmártoni, balavásári és ákosfalvi átrakó, illetve válogató állomásokról. A szerződést már a következő napokban aláírhatjuk” – írta a tegnapi tanácsülést követően közösségi oldalán Péter Ferenc, megyei tanácselnök.

Amint arról korábban hírt adtunk, közel két hete végre sikerült kiválasztani az üzemeltetőt a kerelőszentpáli hullakádtárolónál, az Iridex Group Import Kft. és a Servicii Salubritate Bucuresti Rt. társulás nyerte meg a közbeszerzési eljárást. „Nagyon fontos fejlemény ez a megyei hulladékprojekt szempontjából. Bízom benne, hogy már október elején aláírjuk a szerződést a társulással, és ettől számítva 84 napon belül be kell szerezzék a szükséges engedélyeket, hogy készen álljanak a szolgáltatás elkezdésére” – mondta korábban Péter Ferenc.
 
A teljes rendszer működéséhez további három versenytárgyalást kell kiírni és odaítélni: a kerelőszentpáli mechanikai-biológiai hulladékkezelő állomás működtetésének, a székelykakasdi válogató, átrakó és tömörítő állomás működtetésének, illetve a megye hét övezetéből a szemét begyűjtésének kiszervezésére. Az utóbbi esetben hét külön versenytárgyalást kell meghirdetni.
 
A kerelőszentpáli szeméttároló már három éve elkészült, működőképes állapotába került, viszont egy korábbi versenytárgyalás megóvása miatt nem került üzemeletető és emiatt nem indult meg a hulladéklerakat működése sem.
 
Az EU szabványok alapján felépített kerelőszentpáli hulladéktároló 31 hektáros területen fekszik: 24 hektárt a raktárak, a tisztítóberendezések és az adminisztrációs részleg foglal el, 6 hektárnyi területet a hulladék mechanikai-biológiai kezelésére használnak. A tároló az elkövetkezendő 5 évben képes befogadni a megye területéről érkező hulladékot, becslések szerint évi 188 ezer tonna háztartási szemetet jelent  
A Maros megyei integrált hulladékgazdálkodási projekt összértéke 187.454.679 lej. Ebből 160.213.627 lej uniós forrásból származik, a fennmaradt összeget pedig a állami támogatásból, illetve a Maros Megyei Tanács és a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal költségvetéséből fedezik.