Vasárnap, 2020. július 12.
IZABELLA, DALMA napja
Menü

Köztér

Kedd, 2016. szeptember 13. | Szerk.

Jogerős: törvénytelenül emelték a szemétdíjat Marosvásárhelyen


Érvénytelen a marosvásárhelyi tanács köztisztasági díjat emelő határozata – döntött a Marosvásárhelyi Ítélőtábla, elutasítván a városháza elsőfokú bírósági döntésre vonatkozó óvását.
 
A Maros Megyei Törvényszék közigazgatási osztálya idén februárban elfogadta Ionela Ciotlăuş az ALDE Maros megyei elnökének azt a beadványát, amely felére csökkentené a marosvásárhelyiek szemétkezelési díját. A beadványban Helyi Tanácsának a 2014-ben hozott  326-os számú határozatának semlegesítését kérte, ami a szemétdíj megduplázását rendelte el. 
 
A most már jogerős bírósági ítélet szerint a szemétdíjemelésről szóló tanácsi határozat azért érvénytelen, mert elfogadása előtt nem volt 30 napig közzétéve a városháza honlapján – ahogy azt a törvény megkívánja – és nem szerveztek közvitát róla, valamint nem tájékoztatták a lakosságot sem a díjemelés szándékáról.
 
„A bíróság igazat adott nekem, miszerint ez a határozat törvénytelen és visszaélésszerű” – jelentette ki Ciotlăus, aki kitart amellett a korábbi nyilatkozta mellett, miszerint el szeretné érni, hogy minden marosvásárhelyi jogi és fizikai személy két évre visszamenőleg megkapja azokat a plusz összeget, amelyeket a díj megduplázásával pluszba fizettek a Salubriserv vállalatnak. Ennek a megvalósításáért jogi segítséget fog kérni. Hozzátette azt is, hogy a Salubriserv az elmúlt évek során többször jogtalanul emelte a hulladékkezelési költségek értékét is, amely által közel 4 millió euró többletbevételre tett szert. Mivel a Saulbriserv csődeljárás alatt áll, így bizonyára sok jogi hercehurca kell ahhoz, hogy ez be is következhessen.
 
Amint arról hírt adtunk, a Salubriserv szemétkezelő cég a kiadások növelésére hivatkozva azt kérte az önkormányzattól, hogy október elsejétől rendeljék el a városi szemétdíj emelését, valamint egészítsék ki a hulladékkezelésre és hóeltakarításra szánt városi költségvetési összeget is. Az előbbiről – amelyet Dorin Florea polgármester nyújtott be – várhatóan a szeptemberi tanácsülésen fognak szavazni.
 
A határozattervezet szerint a Salubriservnek az év elején megszavazott 13 millió lej mellett újabb 12 millióra van szüksége a város tisztán tartására és a hóeltakarításra. A cég a minimálbér emelkedésével indokolja a nagyobb kiadásokat, ugyanis alkalmazottainak júniustól nagyobb fizetést kell adjon. Az augusztusi ülésen a tanácsosok 10,5 millió lejt szavaztak meg a költségvetés kiigazításánál, ahol 1 millió lejjel kevesebbet hagytak jóvá a rovarirtásra és félmillióval kevesebbet a hóeltakarításra. Florea határozattervezete szerint azért indokolt a szemétdíj emelése, mert a marosvásárhelyiek hulladékát a segesvári tároló már nem fogadja, így csak Székelyudvarhelyre kénytelenek szállítani azt, ami lényegesen nagyobb táv. Mindemellett a Salubriserv azt állítja, hogy a Cekend-tetői tároló is emelte az elmúlt időszakban az átvett  hulladék köbméterenkénti árát. 
 
Amennyiben a tanácsosok a következő ülésen rábólintanak a határozattervezetre, akkor a kereskedelmi cégeket és közintézmények havi 101 lej helyett 124 lejt kell majd fizessenek, míg a magánszemélyek fejenként havi 8,5 lej helyett 10,45 lejt kell majd befizessenek. Mindemellett a Salubriserv az utcai hulladék elszállításának költségeit is megemelné, így a városháza egy tonna hulladék elszállításáért az eddigi 141 lej helyett 213 lejt kell majd fizessen ha a tanácsosok megszavazzák a tervezetet.
 
A megemelt árak addig lesznek érvényben, amíg a megyei tanács be nem üzemelteti a kerelőszentpáli regionális hulladéktárolót, ugyanis ekkor már nem kell Székelyudvarhelyig elszállítani a szemetet, valamint a Salubriserv szerződése is lejár, mert regionális szolgáltatót fognak kiválasztani.
 
„Jelenleg a városháza honlapján tanulmányozható az a tervezet, amely a köztisztasági díjszabásról szól. Hangsúlyozni szeretnénk, hogy az egyetlen lerakó, ahova el lehet szállítani a Marosvásárhelyről összegyűjtött hulladékot, az Székelyudvarhelyen, a Cekend-tetőn működik, s a szállítási költségek növekedése indokolja az újabb szemétdíj-emelést. Erre nem lett volna szükség, ha beüzemelték volna a kerelőszentpáli hulladéklerakót, amelynek tervezéséért és kivitelezéséért a megyei tanács és az ADI Ecolect felel” – áll a polgármesteri hivatal közleményében. (RTM/Vasarhely.ro)