Kedd, 2020. május 26.
FÜLÖP, EVELIN napja
Menü

Köztér

Vasárnap, 2015. november 15. | Szerk.

Ismertette minisztereinek listáját Dacian Cioloș


Bemutatta miniszterjelöltjei listáját Dacian Cioloș kijelölt miniszterelnök vasárnap: szakértői kabinetjében – melyet jövő héten terjeszt bizalmi szavazásra a parlament elé – a szociáldemokrata (PSD) Victor Ponta távozó kormányának egyetlen tagja sem vesz részt és magyar név sem szerepel rajta.

(Fotó: Agerpres)

Bár az előzetes tárgyalások alapján Cioloș inkább a Klaus Iohannis államfőhöz közel álló jobbközép Nemzeti Liberális Pártra (PNL) támaszkodhat a parlamentben, a PSD felé tett gesztusként értékelhető, hogy a szociáldemokrata párt elnökéhez közel álló Vasile Dâncu szociológust jelölte az egyik kormányfő-helyettesi posztra, a regionális fejlesztési minisztérium élére. Dâncu 2000 és 2003 között (a kisebbségekért is felelős) tájékoztatási miniszter volt a Năstase-kormányban, 2004-től 2008-ig pedig a PSD szenátora. Azóta nem vállalt politikai tisztséget, jelenleg az IRES közvéleménykutató cég elnöke, azonban médiaértesülések szerint Liviu Dragnea, a PSD elnöke rendszeresen konzultál vele aktuálpolitikai kérdésekben.

A másik miniszterelnök-helyettes Costin Grigore Borc, a gazdasági tárca várományosa, Radu Vasile egykori kereszténydemokrata kormányfő volt kabinetfőnöke lenne, aki az utóbbi másfél évtizedben üzleti karriert futott be. Az energetikusi oklevéllel rendelkező Borc a 90-es évek elején a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt (PNTCD) volt elnökének, Corneliu Coposunak a személyi titkáraként került a politikába, később egy amerikai egyetem doktorandusza és tanársegédje volt, az utóbbi 15 évben pedig egy építőanyagot forgalmazó cégcsoport szerbiai, majd romániai vállalatát vezette.

A külügyminiszteri posztra Lazăr Comănescut, az államfő külügyi tanácsadóját jelölte Cioloș. Comănescu 2008-ban a Tariceanu-kormány idején néhány hónapig volt már külügyminiszter. Több mint négy évtizede dolgozik különböző tisztségekben a román diplomáciában, 2009-től 2014-ig Románia berlini nagykövete volt.

A várakozásoknak megfelelően Cioloș egy másik karrierdiplomatát, Minhea Motoc jelenlegi londoni nagykövetet hív haza a védelmi tárca élére, a belügyminisztérium vezetését pedig  Petre Toba főfelügyelőre, a román rendőrség jelenlegi főnökére bízná.

Az igazságügy-miniszteri posztra Cristina Gusethet, a Freedom House Románia civil szervezet igazgatóját jelölte, a pénzügyminiszteri tisztségre pedig Anca Paliu Drăguț, az Európai Bizottság szakértőjét, aki korábban 11 évig a Nemzetközi Valutaalap romániai és bulgáriai kirendeltségén dolgozott.

A 22-tagú Cioloș-kabinet tagjainak egyharmada nő. Magyar név nem szerepel a szakértői kormány listáján. A miniszterjelölteket hétfőn és kedden hallgatják meg a parlamenti bizottságok, az új kormány beiktatásáról pedig várhatóan kedd délután szavaz a törvényhozás. (mti)

Dacian Cioloș teljes miniszteri listája:
Costin Grigore Borc – miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter
Vasile Dâncu – miniszterelnök-helyettes, regionális fejlesztési miniszter
Ioan Dragoș Tudorache – kancelláriaminiszter
Lazăr Comănescu – külügyminiszter
Petre Tobă – belügyminiszter
Mihnea Motoc – védelmi miniszter
Anca Paliu Dragu – pénzügyminiszter
Cristina Guseth – igazságügyi miniszter
Achim Irimescu – mezőgazdasági miniszter
Victor Vlad Grigorescu – energiaügyi miniszter
Aura Răducu – uniós alapokért felelős miniszter
Marius Raul Bostan – távközlési miniszter
Marian Costescu – szállítási miniszter
Cristiana Pașca Palmer – környezetvédelmi miniszter
Claudiu Ana Moarchăș – munkaügyi miniszter
Andrei Baciu – egészségügyi miniszter
Vlad Alexandrescu – kulturális miniszter
Adrian Curaj – oktatási miniszter
Elisbeta Lipa – ifjúsági és sport miniszter
Violeta Alexandru – társadalmi párbeszédért felelős miniszter
Ciprian Bucur – parlamenti kapcsolattartásért felelős miniszter
Dan Stoenescu – határon túli románokért felelős miniszter