Hétfő, 2019. augusztus 19.
HUBA napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2012. november 15. | Gyárfás Zsuzsa

Így működik Markó Béla


Végre Marosvásárhelyre is elérkezett az első ebook nyomtatott formája. A Koinónia kiadó jóvoltából idén nyomdafestéket kapott az „Így működik Markó Béla” interjúkötet Kelemen Attila szerkesztésével. Habár nem ez az első ilyen jellegű kiadvány a volt szövetségi elnökkel, mégis újoncnak számít a hazai könyvkiadás piacán.
Az est moderátorai Jakab Orsolya újságíró és Zágoni Balázs, a Koinónia Kiadó igazgatója voltak. Fiatalos könnyedséggel repültek a kérdések Markó Béla és Kelemen Attila felé arról, hogy honnan jött az ötlet e kötetet megszerkeszteni, miért pont most, mennyire volt tudatos ebben az időszakban megjelentetni, mennyire volt nehéz együtt dolgozni?

Reflektorfényben Markó Béla és Kelemen Attila

Attila bevallása szerint a Markó karakter egy kihívás volt számára és sokkal inkább abban a feladatban gondolkodott, hogy ezt a jellemet minél jobban „ledokumentálja” könyvében. Számára nagy izgalmat jelent az, ha az ember egy szöveget tart a kezében, ami mögött titok rejlik. Az érdeklődés és a cél közös volt, hisz a volt szövetség elnöknek rengeteg kibeszélnivalója akadt az elmúlt húsz év tapasztalatairól. Egyfajta kényelmet jelentett Kelemen Attila ajánlata, hogy megszerkeszti e kötetet. Mindketten úgy tartják, hogy számos kérdésben nem gondolkodnak egyformán, de mégis mindig sikerül megtalálni azt a közös hangot, amely eredményhez és tartalmas kérdez-felelekhez vezet – „Számos kérdésben nem gondolkodunk egyformán, ám a dolgok menetéről és a társadalom irányáról ugyanazt gondoljuk” – állítja Markó Béla. Amikor ez a kiadvány csak ötlet szintjén volt, felmerült az az elképzelés, hogy szerkesszenek egy olyan könyvet, amelyet csak öt év múlva hoznak nyilvánosságra. Habár az elgondolás érdekesnek tűnt, nem volt gyakorlatba ültethető, hisz nem lehet tudni, hogy öt év múlva mi lesz izgalmas az olvasók számára – „Én nem tudok a fióknak írni, sem beszélni. Ennél hiúbb ember vagyok” – véli e kérdés kapcsán az interjúalany. E kötetben szó esik aktuálpolitikai kérdésekről is - „Rendkívül fontos a kérdező személyisége. Ebben a könyvben biztos sokaknak hiányérzetük van. Néhány politikuskollégáról nem is esik szó. A kérdezőt bizonyos személyek, bizonyos helyzetek, bizonyos viszonyok érdekelték.” – mondja Markó.

Így működik ő...

A kiadvány szerkesztése alatt felmerült az újabb politikai mandátumot vállalása is. Markó szerint lehet, hogy ez a társadalom forduló pontnál van, ilyenkor nagyon nehéz félreállni. Nem a friss politikus lelkesedésével készül újra Bukarestbe menni szenátornak. Más státusa lesz, háttérpolitikusként, értelmiségiként tevékenykedne, mert úgy érzi, hogy még van néhány olyan feladat, amelyekkel kapcsolatosan neki személy szerint mondandója van. Szerinte Kelemen Attila elsődleges szándéka az volt, hogy kiderítse, milyen egy romániai, erdélyi magyar politikus habitusa, meggyőződése, hogyan működik. Az elmúlt huszonhárom évben milyen helyzetekkel szembesült, hogyan oldotta ezeket meg.

A kötet szerkesztője szerint ez egy nagyképű cím. Markó sokkal komplexebb egyéniség, mint amit százhetven oldalon dokumentálni lehetne. Ezeket a szövegeket olvasva, felfedezhetjük, hogy el van rejtve a személyes Markó Béla. A költő szerint, aki a magánéletére kíváncsi, olvassa verseit és szonettjeit, holott ez modern esztétikaellenes kijelentésnek tűnik (nem ugyanaz a költői és a valóságos én), mégis azt állítja, hogy versei a családról, szerelemről, stb. vallanak. Kelemen Attila úgy véli, nem volt nehéz kérdezni, csak világos kell legyen a kérdező számára, hogy a Markó mértéke szerint kell kibontakoztatni őt, a szerkesztő bevallása szerint sok esetben alázatot kellett tanúsítania.
A kötet a ma kezdődő 18. Nemzetközi Könyvvásáron is kapható a Koinónia Kiadó standjánál.

 

Fotók: Csernik Attila