Hétfő, 2020. október 26.
DÖMÖTÖR napja
Menü

Köztér

Péntek, 2015. április 3. | Bögözi Attila

Hivatalos jelölt helyett hivatalos visszalépők


Decembertől februárig mástól sem volt hangos a marosvásárhelyi magyar média, mint a Peti András meg Vass Levente közötti egyre élesebb, nemegyszer késre menő vitákról, melyben mindkét fél, tücsköt-békát összehordott – Vass Levente egy sajtóközleményben egyenesen azt mondta, hogy Peti antidemokratikus módszerekkel, a belső ellenzék elnyomásával hatalma konzerválására törekszik – csakhogy igazáról meggyőzze a tisztelt publikumot.

Már-már úgy látszott, hogy ismét beleszaladunk a négy évvel korábban egyszer már elcsattant pofonba, amikor a nagy magyar egymásnak feszülésből, nevető harmadikként nyert az igazi ellenfél, esetünkben Dorin Florea, aki a magyar egység hiányában, meg a hatalmi szóval szétvert marosvásárhelyi RMDSZ szervezet romjain menetelve, játszi könnyedséggel, egyfordulós megalázó győzelemmel, negyedik mandátumát zsebelhette be a helyhatósági választásokon.

Peti után Vass is kihátrált

Mind Peti, mind Vass teljes mellbedobással hangoztatta, hogy eltökélt szándéka indulni a jövőre esedékes helyhatósági választásokon, Vass a négy évvel ezelőtt történt kigolyózása jogán, Peti az alpolgármestersége alatt elvégzett, közösségépítő munkája okán. Ám mindketten olyan versenyautóba ültek, amelyikben se fék, se kuplung, csak gázpedál volt, az viszont padlóig benyomva.

A magyarságpolitika megfigyelői döbbenten, értetlenül nézték, vajon melyik versenyző csapódik hamarább a falnak, amikor a történetben bekövetkezett az első váratlan csavar. Brassai Zsombor, az RMDSZ megyei elnöke, nyilvánosságra hozta, hogy a magyar polgármester-jelölt kiválasztására előválasztásokat szerveznek, mire az RMDSZ városi szervezetének elnöke, Peti András, meghasonulva önmagával, bejelentette: „Azt a döntést hoztam, hogy nem méretkezek meg az előválasztásokon.”

Sok kommentárt nem fűzött az elhatározás indoklásához, de nem sok idő maradt a találgatásokra, mert Soós Zoltán – portálunk megkeresésére – szinte azonnal bejelentette, hogy elindul az előválasztásokon.

A képlet tehát hamar változott, Peti András ki-, Soós Zoltán pedig beúszott a képbe. Maradt viszont a kérdés: vajon ilyen körülmények között, milyen lépést tervez Vass Levente, aki a vasarhely.ro-nak azt nyilatkozta, „még nem jött el az ideje annak, hogy ő, illetve a belső ellenzék döntsön arról, személyében polgármesterjelöltként méretkezik-e meg az előválasztáson.”

Szerdán viszont már ez is eldőlt. És a jelek szerint nem április elsejei tréfa.

„Ha Zoltán azt kéri, hogy a mi csapatunk odaálljon mellé és támogassa őt, nemcsak az előválasztáson, hanem a polgármesteri szék megnyerésénél, akkor mi ezt megfontoljuk, komolyan vesszük, és azt merném mondani, hogy melléje fogunk állni” – nyilatkozta az Erdély FM Arcvonal című közéleti műsorának Vass Levente.

Van titkos paktum?

Ez pedig nem jelent se többet, se kevesebbet, mint azt, hogy Peti András után, a másik nagy rivális sem indul az előválasztásokon, no, nem föltétlenül önzetlenül, hanem egy közte és Soós között köttetett, szintén a rádióban bejelentett, paktum keretében. Ennek lényege, hogy Vass Levente támogatja Soóst azzal is, hogy nem indul ellene már az előválasztásokon sem, viszont Soós támogatni fogja Vasst egy országos képviseleti – nem volt ugyan elég világos, hogy képviselői vagy szenátori – mandátum megszerzésében.

A dolog pikantériája, hogy ez idáig még egyetlen hivatalos jelölt sincs, aki indul az előválasztáson, van viszont már két biztos visszalépőnk, és egy, aki indulási szándékát portálunkon keresztül jelentette be.

Soós Zoltán újólag hangoztatta az összefogás szükségességét. „Úgy gondolom, hogy ez egy időben elindított nagyon jó kezdeményezés, ami úgymond teret nyit a politikai alakulatok előtt, hogy ebben részt vegyenek. Marosvásárhelyen egy teljesen más stratégiában kell gondolkozzunk, mint máshol. Az teljesen rendben van, hogy Székelyudvarhelyen vagy Sepsiszentgyörgyön, vagy Gyergyószentmiklóson megméretkeznek a magyar pártok, Marosvásárhelyen viszont egy másféle kezelés kell”.

Ezt viszont a magyar pártok is megértették, nem véletlen, hogy mind az RMDSZ, mind az MPP, mind az EMNP szándéknyilatkozatot írt alá az előválasztással kapcsolatosan, melyben elkötelezték magukat, hogy közösen fogják támogatni az előválasztásokon győztesként kikerülő jelöltet.

Csere-bere fogadom…

Soós Zoltán abból sem csinált titkot, hogy megmérettetésében Vass Levente szerepe számára azt a tapasztalatot tudja jelenteni, amit ő ezelőtt három évvel megszerzett. Elmondta: akkor került vele kapcsolatba, és őszintén felvillanyozta az, ahogy a kampány megindult. „Fiatal jelölt, új dinamikát hozott és különösebb erőfeszítés nélkül maga mellé tudott állítani nemcsak értelmiségit, de nagyon sok értelmiségit is, akik azt mondtuk: végre, megmozdult valami” – emlékezett vissza a három évvel korábbi történésekre Soós Zoltán. Hozzátette: „Az én célom, ezt tovább folytatni, és támaszkodnék a Levente tapasztalatára és támogatására” – hangozott el az akár hivatalosnak tekinthető felkérés is Soós részéről a támogatásra Vass Levente irányába.

Hogy kettőjük között létrejött valamiféle paktum, azt sem rejtették különösebben véka alá. Soós erről így fogalmazott: „Az én szerepem a helyhatósági politikában van, nincs szándékom országos tisztségeket, képviselői vagy szenátori mandátumot vállalni. Marosvásárhelyen a belső vitákat olyan mederbe kell terelni, amely megteremti annak lehetőségét számomra, hogy támogatott legyek, Levente számára pedig további politikai szerepvállalást segít. A beszélgetéseink során egyértelművé vált, hogy a tapasztalatait Ő országos szinten kamatoztatná, és ebben kiegészítenénk egymást. Ha az előválasztások után, a polgármester köré összeáll egy csapat, annak van egy hitele, és össze fog állni egy olyan kampánystáb, aki fölvállalja ezt a polgármesteri tisztséget. Nem az én személyem, hanem a csapat döntheti el a csatát. Így másképp néz ki, ha ez a csapat megnevezi vagy támogatja majd a csapattagját, például egy képviselői mandátumra. Én ebben tudok segíteni. Amennyiben Vass Levente  is támogat, én is kifejezem ebbéli szándékomat.”

Világos beszéd. A kérdés csupán az, hogy mit fog szólni ehhez az RMDSZ városi és megyei szervezete. Mert, hogy a Soós-Vass paktum bejelentése meglepte a jelenlegi vezetőket, az szinte borítékolható. Nevének elhallgatását kérő forrásunk azt is tudni vélte, hogy Vass Leventének talán nem lesz elég Soós Zoltán becsület szava a képviselői mandátumra vonatkozóan, s talán már írásos garanciákat is kért volna, a megyei vezetőségtől. Forrásunk szerint egyébként a parlamenti helyek egy része már le van osztva. Balogh József ANI-botrányba keveredett ex megyei tanácsos például biztos szenátori, Péter Ferenc, Szováta polgármestere pedig az alku szerint befutó képviselői helyet kap. Információink szerint utóbbinak egyébként az amolyan jutalom, amit azért kap, mert nem indult Brassai Zsombor ellenében a Maros megyei RMDSZ elnöki tisztségéért.

Vass Levente kritikus hangvétele az ügyben változatlan. „Jelen pillanatban egy épkézláb csapatot nem látok, amely dolgozna azon, hogy 2016-ban polgármesteri széket nyerjen a marosvásárhelyi magyarság. Ebben a zűrzavarban azt látom, hogy van egy Soós Zoltán, akit akár az EMNP is támogatna, az RMDSZ pedig más jelölt híján szintén” – összegezte indokait Soós támogatására vonatkozóan Vass.

Mi lenne siralmas Vásárhelynek?

Bár az említett pártok politikai kártyáiban nem látunk bele, megkérdeztük Kiss Istvánt, a Magyar Polgári Párt megye elnökét illetve Portik Vilmost, az Erdélyi Magyar Néppárt megyei elnökét egyrészt mennyire igaz Vass Levente állítása, hogy akár támogathatónak is tartják Soós Zoltán jelöltségét, meg, hogy gondolkodnak-e pártszíneikben megméretkező jelölt indításán.

Kiss István portálunknak azt nyilatkozta, hogy az MPP-nél ez idáig még senki nem jelentette be indulási szándékát, és annak ellenére, hogy a Soós-Vass paktumot az RMDSZ belügyének tekinti, azt hangsúlyozni kívánta, hogy az előválasztásokkal kapcsolatosan aláírt politikai paktum kizárólagosan a helyhatósági választásokra és egyelőre csak Marosvásárhelyre vonatkozik. Úgy vélte: Marosvásárhelyre nézve siralmas lenne az, ha mindössze egyetlen személy vállalná a megmérettetést. Hozzátette: ezzel nem Soós Zoltánról kíván véleményt mondani, hanem inkább buzdítani szeretne minél nagyobb részvételre, akár jelöltekről, akár választópolgárokról legyen szó. Hiszen a politika keret ezúttal adott, és nem kell ahhoz különösebb matematikai felkészültség, hogy bárki kiszámolhassa: az összefogás matematikája csak akkor működik, ha a vásárhelyi magyarság minél nagyobb számban sorakozik fel egyetlen közös jelölt mögé, ami erdélyi viszonylatba is példát mutatna arról, hogy az egymásnak feszülés helyett lehetséges másként is politizálni.

Portik: „Soós Zoltán a barátom”

Portik Vilmos portálunkban elismerte: párton belül valóban folyamatban van egyfajta konzultáció, amely arról szól, hogy már az előválasztáson kell egy olyan jelölt, aki képes megjeleníteni a néppárt elképzeléseit, illetve van egy olyan nézet is mely szerint, mivel Soós Zoltán eleve összmagyar jelöltként jelentette be indulását az előválasztásokon, őt kellene támogatni. Támogatásához, komoly súllyal nyom a latba az a tény, hogy a legutóbbi Vásárhelyi forgatag rendezvény megszervezésében Soós Zoltán volt az, aki RMDSZ oldalról a kezdeményezés mellé ált, s nemcsak erkölcsileg, hanem személyesen is jelentősen hozzájárult a forgatag sikeréhez. „Én személyesen Zoli ellen nem tudok egyetlen kifogást se megfogalmazni. Ha szabad egy picit humorosan fogalmazni, akkor Soós Zoltán kapcsán, politikai értelemben, egyetlen dolgot tudok mondani: azt, hogy Soós Zoltán egy jó ember” – nyilatkozta a vasarhely.ro-nak Portik, aki nyíltan felvállalta azt is, hogy emberileg baráti szálak fűzik Soóshoz, ami a Forgatag „forgatagában” alakult ki kettőjük között.

Mindezek ellenére a marosvásárhelyi előválasztás még messze nem tekinthető eleve lejátszottnak, majdnem egy teljes hónap van még addig, amíg a megméretetésen indulni szándékozók összeállíthatják részvételi aktacsomójukat.

Mert annak valóban nem lenne jó üzenete a választók fele, ha Marosvásárhelyen Soós Zoltán egyetlen kihívója, Soós Zoltán lenne.