Vasárnap, 2020. október 25.
BLANKA, BIANKA napja
Menü

Köztér

Péntek, 2016. december 16. | Szerk.

Halasztást kér hulladékügyben a megyei tanács


Levélben fordult a Maros Megyei Tanács a környezetvédelmi minisztériumhoz, az európai alapokért felelős minisztériumhoz, illetve a Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetségéhez a hulladék lerakásáért fizetendő környezetvédelmi adó januárban esedékes bevezetésének halasztását kérve a törvényi rendelkezés pontosításáig. Ennek hiányában a tonnánkénti 80 lejes adó bevezetésének súlyos következményei lesznek - hívja fel a figyelmet közleményében a megyei tanács. 
 
Eszerint a jogszabály, amely előírja, hogy 2017. január elsejétől tonnánként 80 lejes adót kell fizetni a lerakott hulladék után, "nem egyértelmű sem abból a szempontból, hogy milyen típusú hulladékok után kell ezt fizetni, sem azt nézve, hogy melyek azok a jogi személyek, amelyeknek kötelessége ennek az adónak a befizetése". 
 
"Ezeknek a pontosításoknak a hiányában a törvény úgy értelmezhető, véleményünk szerint tévesen, hogy a szemétlerakókban lerakott hulladék teljes mennyisége után fizetni kell ezt az új adót. A korábban felsorolt intézményekhez küldött kérésünkben felhívtuk a figyelmet arra, hogy a rendelkezés pontosításának hiányában a tonnánkénti 80 lejes adó bevezetésének a következő súlyos következményei lesznek: a lakosság által fizetett hulladékdíj városokban megközelítőleg 50 százalékkal emelkedne, vidéken pedig a jelenlegi díj duplájára. A hulladékszolgáltatásért fizetett díj értéke így meghaladná azt a szintet, amelyet a lakosság ki tud fizetni; az új adó bevezetése ösztönözni fogja az illegális hulladéklerakást, és ezáltal veszélyezteti környezetünk tisztaságát" - érvel a megyei tanács. 
 
A közlemény rámutat arra is, hogy az Európai Unió 2007 és 2013 közötti Környezetvédelmi Ágazati Operatív Programjának keretében elindított hulladékgazdálkodási projektek haszonélvezői nem tudják majd teljesíteni a fenntarthatóságra és a hulladékdíjak árszabására vonatkozó vállalásaikat, amelyek a támogatási szerződések részét képezik. Ennek következtében megtörténhet, hogy vissza kell fizetniük az elnyert támogatás egy részét. 
 
"A törvényi előírások tisztázása több szempontból is sürgető, egyrészt alig pár hét van még hátra 2017. január elsejéig, amikortól az új adót bevezetnék, másrészt januárban megnyílik a kerelőszentpáli megyei hulladéklerakó, és megyei tanács, illetve a lerakó működtetési jogát elnyerő társulás szeretné tisztán látni a helyzetet" -áll még a Maros Megyei Tanács közleményében. (Agerpres)