Szombat, 2020. augusztus 8.
LÁSZLÓ napja
Menü

Köztér

Szombat, 2012. december 15. | Farkas István

Frunda teregetné a szennyest


Sajátos módját választotta a „harci sebek” nyalogatásának a Szövetségi Képviselők Tanácsának szombati ülésén Frunda György. Az RMDSZ parlamenti választásokon alulmaradó sztárpolitikusa, akit vokscsata egyik legnagyobb vesztesének tart mind a magyar, mind pedig a román sajtó, politikai réteg felszólalásában nem hazudtolta meg önmagát. Kifejtette ugyanis, hogy azért nem jutott szenátori mandátumhoz, illetve azért kapott az RMDSZ kevesebb szavazatot, mint előző választások során, mert rosszul készült a versenyre, mert részt vett a kormányban, mert nem változtatta meg a választási törvényt és egyébként is. A mindenki hülye csak én egyedül vagyok helikopter elvet követve Frunda kiosztotta a szövetséget, csupán azt a megyei és helyi szervezetet nem illette kritikával, amelyik, ha már mindenképp felelőst kell keresni, tehetett volna többet is a bejuttatásáért.

„Ott voltunk a kormánykoalícióban, de nem változtattunk a választási törvényen. 2008-ban is ott voltunk, amikor megrajzolták a kerületeket. Nem tudom, az RMDSZ-nek miért kellett egy olyan kerület, ahol a magyarság aránya nyolcvanöt százalékos. Miért nem csatoltunk a marosvásárhelyi szenátori kerülethez olyan községeket, mint Ákosfalva, Jedd, Koronka, Ernye vagy Marosszentgyörgy. Azokban a kerületekben, amelyekhez jelenleg tartoznak ezek a települések, gond nélkül meg lehet nyerni a választásokat” – dohogott Frunda György, aki ezúttal is felrótta az RMDSZ-nek, hogy a megszorító intézkedések ellenére is vállalta a kormányzást a Demokrata Liberális Párttal.

„Két célunk volt a kormányzati részvétellel, a kisebbségi törvény és a tanügyi törvény. Előbbit nem sikerült elfogadtatni, a tanügyi törvényt pedig pont Marosvásárhelyen nem sikerült gyakorlatba ültetni. És ebbe buktunk bele. Amikor már nem voltunk kormányon, akkor a kormány megoldotta a problémát. Nem a legoptimálisabb, de megoldás” – fogalmazott Frunda György. Rámutatott arra is, hogy a magyarság 13 százaléka az RMDSZ ellen szavazott a választásokon. „Nem az EMNP-re szavaztak, hisz annak nem volt üzenete, nem volt programja. És ennek következtében nem lett erős képviseletünk a parlamentben. Képviseletünk van, de nem erős” – mondta a volt szenátor, aki szerint az RMDSZ nem áll ki azok mellett az emberek mellett, akik már nincsenek tisztségben. „Tanügyi törvényben hányszor kértük Asztalos Ferenc tapasztalatát, hányszor álltunk Nagy Zsolt mellé a bűnügyi pere során?” – tette fel a kérdést az RMDSZ politikusa. Hangsúlyozta, ha a szövetség nem talál orvoslást a bajokra, nem csupán nem jut be négy év múlva a parlamentbe, de két év múlva nem lesz EP-képviselője sem.

Frunda kirohanását elsőként Korodi Attila, Hargita megyei parlamenti képviselő „értékelte”. A volt környezetvédelmi miniszter kifejtette, Frunda György felszólalása minden bizonnyal keserűségből születetett, ami jogos, hisz az ismert politikus a választási törvény visszássága miatt nem jutott mandátumhoz, annak ellenére, hogy abban az egyéni választókerületben, amelyikben indult, ő kapta a legtöbb szavazatot. Korodi szerint Frunda nem azért nem jutott be a szenátusba, mert az RMDSZ kormányon volt a PDL-vel, hanem azért, mert nem tudta megszólítani a nagyvárosiakat.

Markó Béla, a szövetség volt elnöke a maga higgadtságával reagált Frunda „megmondóbeszédére”, kiemelve, hogy a volt szenátor épp azt az időszakot kritizálta, amelyben ő hozta meg a döntések többségét. „Frunda György tapasztalata és szakértelme hiányozni fog, de egy olyan időszakot kritizált, amikor én viseltem a felelősséget. „Nem igaz az, kedves kollégák, hogy az RMDSZ kormányon nem valósított meg semmilyen eredményt. Ott van az oktatási törvény, amelyet mindenképp eredményként kell elismernünk. Ne vágja senki szájba a történelem-földrajz ügyét” – szögezte le Markó. Az RMDSZ volt szövetségi elnöke úgy véli, a marosvásárhelyi választókerületben súlyos gondok vannak, ugyanis a jelöltek nem tudták elvinni szavazni a város  magyarságát. „Ahol rosszak az eredmények, ott az RMDSZ-vezetésnek viszontlátásra, nem holnap, hanem tegnap” – jelentette ki a tőle szokatlan indulatossággal Markó Béla.

Kelemen Hunor sem hagyta szó nélkül Frunda kirohanását. Az RMDSZ elnöke leszögezte: „ne keressünk mondvacsinált érveket arra, hogy miért veszítettünk szavazatokat. Mindenütt kormányoztunk, nemcsak Marosvásárhelyen, hanem Székelyföldön is, és a kormányzás csak kis mértékben befolyásolta, ha befolyásolta egyáltalán a választások eredményét”. Kelemen Hunor azt javasolta a szövetség politikusainak, hogy az egyes szervezetek elfásultságát ne fogják a kormányzásra, sokkal inkább a helyi, melyei szervezetekben keressék a gyenge részvétel, a gyenge választási eredmény okát. „Először a mi házunk táján nézzünk szét, és csak azután keressük a hibát a kormányzásban” – szögezte le Kelemen Hunor.