Vasárnap, 2020. október 25.
BLANKA, BIANKA napja
Menü

Köztér

Szerda, 2013. augusztus 28. | Molnár Bea

Forgatag: komoly üzenet


Hivatalosan is elkezdődött az első Vásárhelyi Forgatag. Megtelt magyarokkal a Kultúrpalota nagyterme, a székek, a páholyok, a színpad, mind a magyaroké volt. Nem mintha máskor nem a miénk lenne, de valljuk be, ritkán telik meg így velünk a százéves épület nagyterme. Mint minden megnyitón, tapsok váltották a beszédeket. És, mint minden magyar rendezvény megnyitóján, sóhajok és mély szívdobbanások közepette bólogattak a fejek, mosolyogtak az ajkak, emlékeztek és reménykedtek az elmék.

Felszólaltak a megálmodók, a szervezők, felvonultak a vásárhelyiek elé, hadd lássák, kiknek köszönhetik a Forgatagot, azaz a törődést. De nemcsak ők a hősök, hanem számos más vásárhelyi polgár, vállalkozók, támogatók, szimpatizánsok, újságírók, a média képviselői, és minden olyan egyén, aki tevékenységével támogatta az eseményt.

„Tudjuk-e, hogy milyen rendezvényen vagyunk, ez lenne a kérdésem” – tette fel a kérdést Bokor Barna jogosan. „Annyi rendezvény van itt, hogy az ember el van tévedve nagyon” – mondta. Hát, lényegében csak kettő van, vagy talán másfél, ezt már nem tudni, de az ember nagyon is tudja, hogy melyikre kell elmenni, és melyikre „nem szabad”. Tehát nincs eltévedve senki.

Bokor Barna

A rendezvény kiváló alkalom a város magyar értékeinek bemutatására, annak megismertetésére a többségi lakossággal és a nagyvilággal egyaránt – hangsúlyozták a megnyitón.

„Az elmúlt egy év mind arról szólt, hogy amit leírtunk, mindig másképp kellett csinálni, akkor talán most inkább én sem írtam le a gondolatokat, hanem azt mondom el, ami a szívemben van” – kezdte ünnepi beszédét Portik Vilmos. Hangsúlyozta, a taps nem az övé, hanem az összes emberé, a marosvásárhelyieké, akik kitartottak az ügy mellett, valamint bíztak a Forgatagban, a magyarok összetartásában. „Ez a rendezvény arról szólt, hogy bebizonyította, hogy össze tudunk tartani” – folytatta Soós Zoltán.  

Portik Vilmos és Soós Zoltán

„Az első Vásárhelyi Forgatag számomra komoly üzenetet hordoz. Marosvásárhely polgárai élni akarnak a szülőföldjükön, anyanyelvüket használva, teljes életet akarnak élni. Ennek előzménye az évek óta nagy sikerrel megrendezett Kolozsvári Magyar Napok. ” – emelte ki Dr. Csige Sándor konzul.

Dr. Csige Sándor

Peti András elmondta, hogy az elmúlt napokban többen is jelezték, hogy a vásárhelyiek sajnálják, hogy nem most kerül sor a választásokra. „Vajon mi lehet az oka ennek?” – tette fel költői kérdését az alpolgármester. „Mi magyarok gyakran választások elé vagyunk téve. Hogy milyen könyvet olvassunk el, milyen színházi előadásra vagy festménykiállításra látogassunk el. És természetesen időközönként szavazni is meghívást kapunk” – vont furcsa párhuzamot a kulturális ajánlatok közötti döntés és politikai döntéshozatal között.

Peti András

Az biztos, a ma este összegyűlt emberek a Forgatag mellett döntöttek. Ezt követően nemcsak a szavak, hanem a zene, a tánc, a népviselet, a mi szavaink, zenénk, táncunk és népviseletünk is azt hangsúlyozta: összetartozunk. Ha a következő szavazásig nem is, de a Forgatag ideje alatt biztos.

A Tiberius is velünk ünnepelt

Vetési Orsolya

Mulatunk

Szót a táncnak, legények...

Forgatag-élvezők

Még többen voltunk, csak nem fért bele

(Fotók: Kondra Tünde)