Szerda, 2020. október 21.
ORSOLYA napja
Menü

Köztér

Hétfő, 2015. március 23. | Miska Brigi

Fókuszban a digitális műveltség


Nyolcadik alkalommal szervezte meg az Új Média Konferenciát a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Műszaki és Humántudományok Karának Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszéke. A digitális műveltségről külföldi és hazai előadók értekeztek.
 
„2008-ban úgy döntöttünk, hogy tudunk már annyit az új médiáról, hogy beszélhessünk róla” – fogalmazott köszöntőbeszédében Tőkés Gyöngyvér adjunktus, a rendezvény főszervezője. Az idei konferencia újdonsága volt, hogy ezúttal díszelőadók is tartottak értekezéseket, amit angol nyelven hallgathattak az érdeklődők. Anca Velicu, a bukaresti Román Akadémia Szociológiai Intézetének kutatója a hazai helyzetet mutatta be, többek között a romániai gyerekek digitális műveltségéről beszélt, és két nemzetközi projektet is ismertetett. Rab Árpád, a magyarországi Információs Társadalom és Trendkutató Intézet igazgatója a digitális kultúra működési mechanizmusaira, illetve az új tudásszerzési modellekre hívta fel a figyelmet. Vincze Hanna Orsolya, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem tanára a hírek terjedéséről osztotta meg meglátásait a nagyérdeművel.
 
 
Tőkés Gyöngyvér és Rab Árpád
 
A digitális műveltségnek az élet számtalan területén betöltött szerepét járták körbe az előadók, nem csak a fiatalok, hanem minden generáció, illetve társadalmi réteg szemszögéből közelítve meg a jelenséget. A digitális műveltség nem csak a felnőtt és idős, de a fiatal nemzedék körében sem egységes, ez utóbbi korcsoporton belül is nagy különbségek észlelhetők az infokommunikációs lehetőségek kihasználásában. Fülöp Otília arra hívta fel a figyelmet, hogy a közösségi médiacsatornákon zajló kommunikáció során a felhasználók gyakran szakítják félbe képi jelekkel a szöveget. A pont már nem csak pont, a mosoly-jel elmosódik, szavak nélkül meg akkor értjük egymást, ha matricákat küldünk jókedvünkről. 
 
 
Fülöp Otilía
 
Az érdeklődők három szekcióban hallgathattak izgalmas és információdús értekezéseket, a tizedik születésnapját tavaly ünnepelt Facebook-jelenséget körbejárva, a kölcsönösség netkonstrukcióit, illetve a mindennapi ellentmondásos vizualitás témakörét boncolgatták az előadók. Folyóirat-bemutatókra is sor került, Rab Árpád az Információs Társadalom, Gagyi József az ACTA Universitatis-Sapientia Com-municatio (Marosvásárhely–Csíkszereda) kiadványt ismertette. 
 
 
A konferencia második napján szintén izgalmas eszmefuttatásoknak lehettek szem- és fültanúi, hiszen Kádár Magor a romániai önkormányzatok online kommunikációjáról, Nistor Laura a környezetvédők internetes jelenlétéről értekezett, Veszelszki Ágnes a Trollfoci közösségi oldalát elemezte, Péter Árpád a videojátékok társadalmi szerepének, megítélésnek változásairól, Makkai Júlia a popkult regényben fellelhető Erdély-reprezentációról, Zsigmond István és Mercal Özcinar a törökországi kommunikációs politikákról, a digitális kapitalizmusról valamint Szabó Vivien a női magazion közösségi médiában történő kommunikációjáról beszélt.
 
Fotók: Facebook.com/UMK