Szerda, 2020. október 21.
ORSOLYA napja
Menü

Köztér

Vasárnap, 2017. február 5. | Szerk.

Félmillió tüntető országa lett Románia


A rendszerváltás óta eltelt 28 év legnagyobb tüntetése zajlik az országban. Bár a kormány mai ülésén elfogadta azt a kormányrendeletet, amely hatályon kívül helyezi a 2017/13-as számú, a büntetőtörvénykönyveket módosító sürgősségi kormányrendeletet, országszerte közel félmillió ember tüntet.

Bukarestben a kormánypalota előtti téren a Digi24 hírtelevízió beszámolója szerint 250 ezren tüntetnek, a kormány lemondását és előrehozott választásokat követelve.

Kormányellenes rigmusokat skandálnak, és táblákat tartanak a magasba, többek között ilyen felirattal: „Még a szkeptikusok is hiszik, hogy lehet!”, „We R The Champions!”, „The more laws, the less justice – Cicero”, „Amikor majd számoltok bennünket, adjatok hozzá még 64-et!!!#Colectiv”, „Nem akarunk elmenni. Menjetek inkább ti!”, „A forradalom gyermekei vannak itt!”.

Emellett a tüntetők egy több mint tíz méter hosszú molinót is kifüggesztettek, amelyen ez a felirat áll: „Sikerrel jártatok!... Összefogtunk!”

A hírtelevízió beszámolója szerint Kolozsváron 50 ezer tüntető van az utcán, Brassóban 40 ezren skandálnak kormányellenes jelszavakat. De közel ugyanennyien tüntetnek Nagyszeben központjában is. De ezrek tüntetnek Nagyváradon, Szatmárnémetiben, Gyulafehérváron és Déván is.

Fotó: Facebook.com/Cris Tina/Esti din Targu  Mures daca

Marosvásárhelyen több mint 3000-en vonultak utcára, a tüntetők a prefektúra épülete előtt gyülekeztek, majd a megkerülték a város főterét. A tüntetés résztvevői békésen tiltakoznak, románok és magyarok együtt skandálják a kormányellenes jelszavakat. A demonstrálók közül többen gyerekekkel érkeztek, azt mondják, az ő jövőjükért vonultak utcára.