Vasárnap, 2020. július 12.
IZABELLA, DALMA napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2016. szeptember 15. | Szerk.

Erdélyi magyar lapok: Románia megmutatta a székelyekkel szembeni intoleranciáját


A erdélyi magyar lapok csütörtöki véleménycikkei szerint Románia leplezetlenül megmutatta a székelyekkel szembeni intoleranciáját azzal, hogy hevesen bírálta Hans Klemm amerikai nagykövetet, aki sepsiszentgyörgyi látogatásán a székely zászlóval fényképezkedett.

A Krónika című napilap szerint az elmúlt évtizedekben az erdélyi magyarság több-kevesebb intenzitással tájékoztatta az európai és tengerentúli közvéleményt a közösséget ért jogsértésekről, a hátrányos megkülönböztetésekről, amelyeket aztán a hivatalos román ellenpropaganda hatására Nyugaton vagy elhittek, vagy nem. Ezúttal azonban az Egyesült Államok nagykövete „testközelből megtapasztalhatta, hogy nem beszéltek félre az erdélyi, székelyföldi politikusok, amikor a magyarok gondjait-bajait” sorolták. 

A lap szerint az amerikai nagykövet visszaigazolást kapott arról, hogy a román hatóságok igenis kettős mércét alkalmaznak a helyi szimbólumok használata terén. „Csak gratulálni lehet a külügyi tárcának azért, hogy megerősíti az amerikai Külügyminisztérium Romániáról szóló legfrissebb emberi jogi jelentésében a székely zászló és egyéb székelyföldi szimbólumok kriminalizálásáról tett megállapításokat” - tette hozzá a cikkíró. 

A Háromszék című napilap is Köszönjük Bukarest! címen közölt véleménycikket a nagykövetet ért bírálatok kapcsán. A cikkíró szerint Hans Klemm amerikai nagykövet a saját bőrén tapasztalhatta: mind egy szálig igaz, amit a székelyföldi önkormányzati vezetők mondtak neki a székely jelképek üldözéséről, a román hatalom kettős mércéjéről, a restitúció leállításáról.

„Mi pedig köszönetet mondhatunk Bukarestnek, amiért kibillenve a kisebbségek részére minden jogot példaértékűen biztosító mintaállam szerepéből, az amerikai kormány képviselője előtt is kivillantotta foga fehérjét!” - véli a Háromszék vezércikkírója.

Népújság vezércikkírója szerint az 1990-es marosvásárhelyi pogromkísérlet előtti hangulatot idézik azok a kommentárok, amelyek az amerikai nagykövet székelyzászlós fényképe kapcsán kerültek a közösségi oldalakra. A lap szerint a mostani nacionalista fellángolás azt vetíti előre, hogy durva, kiélezetten magyarellenes kampányra lehet számítani a decemberi parlamenti választások előtt. 

A Hotnews bukaresti portál véleménycikkének szerzője szerint kényelmetlen helyzetbe került a román Külügyminisztérium, amikor arra kellett kérnie az Egyesült Államok képviselőjét, hogy figyeljen oda jobban az érzékenységekre. 

A cikkíró szerint a nagykövet fotója mind a román, mind a magyar oldalon a nacionalista vonalat erősíti. Ez pedig oda vezet, hogy a választások során egy „élősködő, hamis kampánytéma” kerül elő, amely „elszívja a választók energiáit, és eltemeti a legitim vitatémákat”. 

A baloldalhoz közel álló Jurnalul Național nacionalista hangvételű bukaresti lap csütörtöki véleménycikke szerint a nagykövet a szélsőséges, területi elszakadásra törekvő székelyföldi vezetők csapdájába esett. A cikkíró azt sürgette, hogy a román Külügyminisztérium rendelje be a nagykövetet, és tegye fel neki a kérdést: „Miért van az, hogy az efféle meggondolatlan tettekkel éppen az amerikai nagykövet indítja el az Amerika-ellenes üzenetek hullámát Romániában?”

A Jurnalul Național szerint a nagykövetnek és az Egyesült Államoknak tisztáznia kell a helyzetét, mert sokan azt a következtetést vonják le a nagykövet lépéséből, hogy az Egyesült Államok a bukaresti nagykövete által támogatja Romániában a szélsőségeseket és az etnikai alapú területi szeparatizmust. (mti)