Hétfő, 2020. szeptember 28.
VENCEL napja
Menü

Köztér

Vasárnap, 2012. október 28. | Szerk.

EMNP–MPP duett Vásárhelyen?


Összefogott Maros megyében a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt – a polgáriak abban reménykednek, hogy a néppárt csillaga vezeti majd őket a parlamentbe. (Vagy legalábbis közbenjár ahhoz, hogy az EMNP valemlyik jelöltje a 6:3-as alternatív küszöb teljesítésével honatya legyen.).

A két párt helyi szintű egyezségét eddig nem követte hasonló – az EMNP és az MPP ugyanis nem egyezett meg a közös indulásról. A hétvégén hozottt döntés értelmében a két párt helyi szervezete hétfőn adja le a jelöltlistákat a Maros megyei választási irodába. Az előzetes egyeztetések szerint a marosvásárhelyi 1-es számú szenátori körzetben Jakab István, a Bod Péter Diakóniai Központ menedzsere; a Nyárád- és Felső-Küküllő mente térségében (2-es kollégium) Tőkés András tanár, Dicsőszentmárton, Marosludas, Radnót, Balavásár és Segesvár környékén (3-as kollégium) Máté János vegyészmérnök; Nagysármás, Szászrégen és Felső-Maros mente térségében (4-es kollégium) pedig Varga Lóránd közgazdász indul szenátorjelöltként. Az első két körzetet eddig Frunda György, illetve Markó Béla RMDSZ-es szenátorok képviselték.

(Andrzej Krauze/guardian.co.uk)

A két párt színeiben Portik Vilmos kommunikációs szakember, Boros Zoltán filmrendező, a Román Televízió Magyar adásának főszerkesztője (mindketten a marosvásárhelyi 1-es, illetve 2-es körzet jelöltjei), a 3-as körzetben Marosvásárhely környékén, Székely-Mezőségen, Alsó-Maros mentén, valamint Alsó-Nyárád mentén Bereczki Ferenc építészmérnök, a 4-es egyéni választókörzetben, Dicsőszentmárton, Marosludas, Radnót térségében dr. Pálosi Csaba állatorvos, a Magyar Polgári Párt marosvásárhelyi elnöke; az 5-ösben, Szováta, Erdőszentgyörgy és Nyárádszereda térségében László György építésztechnikus, a Magyar Polgári Párt Maros megyei elnöke; a 6-osban, a Segesvár és Balavásár közti térségben Ölvedi Zsolt gyógyszerész; a 8-as körzetben a Görgény völgyében és Szászrégen környékén Barabás Tibor gépészmérnök indul képviselői mandátumért.

Miközben az MPP és az EMNP helyi vezetői megegyeztek, Bíró Zsolt, a polgáriak elnöke közleményében felszólította fel a néppártot hogy „hagyjon fel tisztségviselői átcsábításával”.

Bíró Zsolt emlékeztetett: az MPP Országos Tanácsa egyhangúlag döntött a párt identitásának, erkölcsi tőkéjének megőrzéséről, amihez csakis a párt önálló léte jelenthet garanciát. Ennek értelmében mondták ki, hogy nincs fúzió semmilyen más politikai párttal – tette hozzá.

Amint arról beszámoltunk, korábban László György, az MPP Maros megyei elnöke, aki képviselőként indul a parlamenti választásokon, nehezményezte, hogy nem egyezik meg a két párt, hangsúlyozva, Erdélyben nem létezhet két magyar jobboldal. „Én nem vagyok hajlandó azzal a jobboldali magyar párttal harcolni, melynek ideológiája azonos a polgári alakulat ideológiájával” – szögezte le tíz nappal ezelőtt László György, aki már akkor kilátásba helyezte, hogy a néppárt színeiben jelölteti magát.