Hétfő, 2020. október 26.
DÖMÖTÖR napja
Menü

Köztér

Hétfő, 2012. október 22. | Szerk.

Elmarad a nemzeti-autonomista szövetség


A Magyar Polgári Pártot teszi felelőssé az Erdélyi Magyar Néppárt a jobboldali pártok választási szövetségének kudarcáért. Amint azt a vasarhely.ro forrása is előrejelezte a két párt képviselői, bár csütörtökön még azt nyilatkozták, közeledtek álláspontjaik, a hétfői találkozás elmaradt.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke kifejtette: az MPP részére hosszútávú politikai szövetséget ajánlottak, amire az MPP egyelőre nem adott érdemi választ. Papp Előd, a Néppárt alelnöke elmondta: ha az MPP nem szándékozott volna a választásokon indulni, a Néppárt helyet biztosított volna a jelöltjeiknek. A polgáriak „nemzeti válogatottját” ugyanakkor a válogatott „bundázó sztárjátékosai” miatt utasítják vissza, ez a csapat a parlamentben kellene összeálljon – fogalmazott Papp.

Toró T. Tibor úgy véli, a háttérben Szász Jenő továbbra is ellenérdekelt abban, hogy az autonomisták egymásra találjanak, de bizakodik, hogy az MPP elnöksége még meggondolhatja magát. Hangsúlyozta, az EMNP folytatja a jelöltállítási folyamatot, amelyet korábban felfüggesztett az MPP-vel folytatott tárgyalások idejére.

A párt mintegy negyven képviselői és negyven szenátori választókerületben kíván jelölteket állítani, hogy ezzel az erdélyi magyarok többsége számára megteremtse az EMNP-re való voksolás lehetőségét, jelöltjeit október 27-én, szombaton mutatja be. A pártelnök elismételte, az EMNP a hat képviselői és három szenátori választókerületben szerzett elsőséggel elérhető alternatív választási küszöb átlépését tekinti céljának, és ha bejut a parlamentbe, többek között Románia föderalizálását fogja ott képviselni.