Szerda, 2020. július 15.
HENRIK, ROLAND napja
Menü

Köztér

Péntek, 2016. október 28. | Szerk,

Élénk vita a sportklubok támogatása körül


Harmadik nekifutásra tárgyalta a marosvásárhelyi önkormányzati testület a városi sportklubok támogatását. A vita hevében a tanácsülés a megszokottnál is hangosabbra sikeredett, végül a tervezetbe foglalt támogatásnál kevesebbet hagytak jóvá.

A teremben jelen voltak az Egyetemi Sportklub fiatal játékosai, akik tapsviharral vagy beszólással kommentálták a felszólalókat, ezen kívül a sportklubok edzői és képviselői is kifejtették véleményüket a támogatás fontosságát illetően.
A városi jegyző közölte, hogy törvénytelennek a tanácsosok múltkori döntése. Ezt követően többen is felszólaltak: Csiki Zsolt RMDSZ-frakcióvezetője elmondta, hogy az RMDSZ mindig támogatta a tömeg-, mind az élsportot is. A Szabad Emberek Pártja (POL) képviselői az előző tanácsüléseken elhangzott álláspontot nyomatékosították, miszerint a sportot támogatni kell, de nem lehetnek kiváltságos klubok. A POL-os tanácsosok azt szeretnék, ha az iskolai sportot is támogatnák.
 
A két órás vitán Dorin Florea polgármester is felszólalt: „Ha polgármesteri utasítással, tanácsi döntés nélkül utalhatnám át ezeket a pénzeket, megtenném, s felelnék tettemért” – fogalmazott az elöljáró. 
 
Az ülést vezető Sergiu Papuc hangos szóváltásba keveredett Hermann Cristian Mark POL-os képviselővel, a vélemények közötti különbségek indulatokat szőttek. Hermann Mark Christian azt javasolta, hogy népszavazással kérdezzék meg a marosvásárhelyieket, mit tartanak fontosnak: a sportot vagy a közszállítást, a beruházásokat, a tanintézetek korszerűsítését?
 
Dan Mașca pár percig elfoglalta a teremből távozó Dorin Florea helyét, és felszólalásában megjegyezte, hogy az elmúlt 7 év alatt 60 millió lejt kaptak a sportklubok, de a teljesítményük ezzel nem volt arányos. A beszéde hangoskodásba fulladt. 
 
Ezt követően az RMDSZ-es tanácstagok azt javasolták, hogy kisebb összeget szavazzanak meg a sportkluboknak, a lecsökkentett összeg egynegyedét. A módosított határozattervezett épp csak átcsúszott. Ennek fényében a Maros Kosárlabdaklub 800 ezer, az Egyetemi Sportklub 205 ezer, a City Us 300 ezer és az ASA 1,28 millió lejt kap. 
 
A sporttámogatásigencsak kényes kérdés Marosvásárhelyen. 2015. december 15-én az Országos Korrupcióellenes ügyészség azzal vádolta meg Dorin Florea polgármestert, hogy saját vagy mások hasznára követett el bűncselekményt azzal, hogy törvénytelenül pénzösszegekhez juttatta a marosvásárhelyi ASA labdarúgó csapatot.