Hétfő, 2020. szeptember 28.
VENCEL napja
Menü

Köztér

Kedd, 2017. január 10. | Szerk.

Egyre közelebb a megszűnéshez a katolikus lici


A megszűnés veszélyezteti a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumot, a tanintézet ugyanis igazgatójának eltiltása miatt nem tudja benyújtani a jövő évi beiskolázási tervét. Az önkormányzat pedig ez alapján kell felvegye az iskolahálózatba. Erről a Civilek a Katolikus Iskoláért elnevezésű Facebook-csoportban lehet olvasni, ahol arra is felhívják a figyelmet, hogy holnap jár le a besikolázási terv benyújtásának a határideje. Ez a dokumentum azonban az igazgató aláírása nélkül semmit nem ér. 
 
"Nagyon reméljük, hogy iskolánk (...) igazgató, illetve felhatalmazott személy hiányában is le tudja adni az iratcsomót, és azt el is fogadja a tanfelügyelőség. E nélkül nem indulhatnak új osztályok gyerekeink iskolájában, ez fontos feltétele az iskola gördülékeny és fenntartható működésének. Kérjük, hogy a szülők és a pedagógusok figyeljenek a határidőre és arra, hogy a beiskolázási tervezet kerüljön elfogadásra" - hívták fel a figyelmet a civilek. 
A szülők szerint amennyiben ez nem történik meg, "újabb lépéssel kerülünk közelebb a katolikus iskola megszűnéséhez".
 
A Krónika című erdélyi hetilap Illés Ildikó Maros megyei főtanfelügyelő-helyettest idézi, aki szerint patthelyzet alakult ki, mert az első lépést az önkormányzatnak kellene megtennie. "Ha az önkormányzat nem szavazza meg, hogy az iskolahálózatban helyet kap a katolikus gimnázium, akkor már nincs miért beszélnünk a beiskolázási tervről, hisz onnan nincs továbblépés" - mutatott rá Illés Ildikó. A polgármester nem hívta össze a marosvásárhelyi önkormányzat decemberi rendes ülését, amelyen dönthettek volna az iskola ügyéről. A tanfelügyelőség eredetileg január 4-ére kért beiskolázási javaslatokat az iskoláktól, majd 11-éig tolta ki a határidőt. 
 
Tamási Zsolt iskolaigazgató és Stefan Somesan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen 2016 november elején indított eljárást az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA), mert szerinte annak ellenére járultak hozzá a Római Katolikus Gimnázium működéséhez, hogy tudták, valójában nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel. A DNA Ștefan Someșant hivatali hatalommal való visszaéléssel és kétrendbeli hatáskörtúllépéssel, Tamási Zsolt igazgatót pedig hivatali hatalommal való folyamatos visszaéléssel gyanúsítja, és mindkettejüket eltiltotta a hivatásuk gyakorlásától. 
 
Az igazgató elleni eljárás már a múlt év végén ellehetetlenítette az iskola működését, aláírási joggal rendelkező vezető híján ugyanis a tanintézet nem adhatta ki a tanárok fizetését, nem fizethette ki a közüzemi számláit. Decemberben a DNA egy alkalommal lehetővé tette, hogy az igazgató négy órára bemenjen az iskolába, és aláírja az intézmény működését biztosító iratokat.