Vasárnap, 2020. július 12.
IZABELLA, DALMA napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2016. november 3. | Szerk.

Egyelőre várni kell a Bernády György Általános Iskola manzárdosítására


A helyi önkormányzat kilátásba helyezte a Bernády György Általános Iskola manzárdosítását, ugyanis a gyerekek létszáma nagyobb teret kíván. Egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy mikor kezdődhetnek el a munkálatok, ugyanis műemlékről lévén szó, az engedélyek beszerzése hosszabb időperiódust igényel.
 
„Nehéz lenne megsaccolni, mikor kezdjük el a munkálatokat, hisz műemlék épületről van szó, ilyen esetben pedig körülményes az engedélyek beszerzése” – mondta el Horaţiu Lobonţ, a polgármesteri hivatal iskolákért felelős igazgatója a Székelyhonnak.
 
A Dózsa György úton levő iskola nemrégiben átesett egy kisebb átalakításon: 2015 szeptemberében végeztek a felújítási munkálatokkal, amely keretében az épület homlokzatát javították ki és festették újra, ugyanis a koros épületen már omladozott a vakolat, így balesetveszélyes volt. A felújítás hiányos munkára enged következtetni, ugyanis földszinti ablakok köré a mai napig sem helyezték vissza a díszítőelemeket, holott azok már rég elkészültek, és már a párkányokon is kellett módosítani, és ezen kívül nem került vissza a két fronton sem a homlokzatra, az épületnek az a része, melyet egykoron Magyarország, illetve Marosvásárhely címere ékesített.
 
Keresztes Géza műemlékvédő szakember nem tartja kivitelezhetetlennek vagy értelmetlennek a manzárdosítást, de mint állítja, azt egy komoly tanulmánynak kell megelőznie. 
A tervek szerint az iskola manzárdosítása lejbe kerülne.
 
Az Dózsa György úton levő ingatlan 1907-ben épült, Bernády György polgármestersége idején.