Vasárnap, 2020. október 25.
BLANKA, BIANKA napja
Menü

Köztér

Szerda, 2015. március 25. | Bögözi Attila

Egy polgármesterjelölt már van


„Azt a döntést hoztam, hogy nem méretkezek meg az előválasztásokon” – nyilatkozta ma kora reggeli sajtótájékoztatóján Peti András, alpolgármester, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke.
 
A bejelentés viszonylag váratlanul érte mind a közvéleményt, mind a politikai megfigyelőket, annál is inkább mivel köztudott, hogy korábban hónapokon át iszapbirkózás folyt Peti András és Vass Levente között, ami azok után került nyilvánosságra, hogy Vass Levente egy sajtóközleményben tudatta: Peti antidemokratikus módszerekkel, a belső ellenzék elnyomásával hatalma konzerválására törekszik. Ultimátumok záporoztak, s már-már úgy látszott, ismét beleszaladunk egy olyan pofonba, mely ezelőtt négy évvel csattant a marosvásárhelyi magyarság arcán, amikor Vass Leventét – hát enyhén szólva is – csöppet sem finomkodó módszerekkel visszaléptették a polgármester-jelöltségtől, s helyette Frunda Györgyöt indították a polgármesteri szék visszanyeréséért. S bár Frunda azt hangoztatta, hogy „akkor kell a csontot odatenni”, amikor a csapat nehéz helyzetben van, nos mint tudjuk, a „csontodatevés” elégtelennek bizonyult Florea legyőzéséhez, a korábban államelnök jelöltséget is megért Frunda egyfordulós csípős vereséget szenvedett Marosvásárhely fura urától.
 
Azért, hogy a helyzet ismét ne mérgesedjen el annyira, mint amikor a marosvásárhelyi RMDSZ szervezet körzeti struktúráját hatalmi szóval szétverték – Brassai Zsombor megyei elnök e miatt már több fórumon is sűrűn szórt hamut saját fejére, bár nem ő vezényelte le a rossz döntésnek bizonyult átszervezést – a politikai vezetés megyei szinten úgy döntött, hogy  május végén előválasztás útján választják ki azt a marosvásárhelyi polgármester-jelöltet, akit a teljes magyar közösség támogathat a 2016 júniusában esedékes önkormányzati választásokon. Brassai úgy vélte, hogy az előválasztások rendszere azért jó, mert ennek keretében lejátszhatók azok a magyar-magyar politikai csaták, amelyek a tényleges választásokon a magyar jelölt esélyeit rontják. „Nem az a célunk, hogy bárkit is kizárjunk, hanem az, hogy nyissunk, befogadjunk, lehetővé tegyük mindenki számára akár a megmérettetést, akár a véleménynyilvánítást” - jelentette ki az RMDSZ Maros megyei elnöke. 
A heteken, hónapokon át dúló Vass-Peti feszültséget utolsó pillanatban, élő rádióadásban kötetett kiegyezéssel sikerült földelni, viszont ez nem jelentett fegyverletételt.
 
Peti András korábban portálunknak nyilatkozva kijelentette, hogy feltett szándéka indulni Marosvásárhelyen a polgármesteri megmérettetésen, hiszen ehhez ajánlólevele lehet, mindaz, amit alpolgármestersége alatt eredményként fel tud mutatni.
Vass Levente sem rejtette véka alá szándékát, miközben arról beszélt, hogy át kell gondolnia a szövetséghez fűződő viszonyát, annak lehetőségét is meglebegtette, hogy csapata saját polgármester-jelöltet indít. Nem kellett ahhoz különösebb politológia felkészültség, hogy ki lehessen találni, kire is gondolt.
 
Egy ideig úgy tűnt, hogy az előválasztások bejelentésével sikerült a szellemet visszazárni a palackba, annál is inkább mivel mind a Magyar Polgári Párt (MPP), mind pedig az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Maros megyei vezetői, nem messzébb, mint a március 15-i ünnepségeken – ugyancsak szorgalmazták olyan magyar jelölt kiválasztását, mely mögé Marosvásárhely magyarsága egységesen ki tud állni, s az előválasztások meg a tényleges választások közötti egy év alatt kialakulhat az a bizalom a közösségben, mely lehetővé teszi, hogy ismét magyar polgármestere legyen Marosvásárhelynek.
 
Peti András indulását az előválasztásokon azért is vette szinte biztosra mindenki, mert az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének kommunikációjából hosszú időn keresztül arra lehetett következtetni, hogy az alpolgármester jelölése mögött egységesen összezár úgy a frakció, mint a helyi vezetés, de még a tagság is. A tagság egységes támogatásának illúzióját azonban komolyan megtépázta a legutóbbi lakossági fórum, melyet a Kultúrpalota kistermében az RMDSZ szervezett, s ahol Peti András összességében több bírálatot kapott, mint dicséretet.
Bejelentését, hogy nem méretkezik meg az előválasztásokon, Peti András nem kívánta kommentálni, mindössze annyit fűzött bejelentéséhez, hogy döntése előtt többek között konzultált RMDSZ-es politikusokkal, városi tanácsosokkal, barátokkal, ismerősökkel és családjával is, de, hogy mi késztette korábbi szándékának tényleges megváltoztatására, nem részletezte.
 
Köztudott, hogy azok a személyek, akik meg szeretnének mérettetni az előválasztáson április 15-ig jelentkezhetnek erre. Polgármester-jelölt lehet az, aki a marosvásárhelyi magyarok 3 százalékának támogatását élvezi, s ezt 1800 támogató aláírással tudja igazolni. A jelentkezési iratcsomónak továbbá tartalmaznia kell egy szakmai önéletrajzot, egy kézzel írott nyilatkozatot arról, hogy az érintett nem működött együtt a titkosszolgálattal, egy másikat arról, hogy amennyiben az előválasztás nem lesz számára sikeres, a 2016-os helyhatósági választásokon nem indul (sem független jelöltként, sem más párt listáján). Előnyt jelent, ha a jelöltek rendelkeznek az egyházak vagy a civil, szakmai szervezetek írásos támogatásával, és kötelező bemutatni egy városfejlesztési stratégiát is.
 
Bár Peti András nem kívánt arról beszélni, hogy véleménye szerint helyette ki (kik) fog(nak) jelentkezni az előválasztásra, bizalmas forrásokból szinte biztosra lehetett venni, hogy Peti helyett Soós Zoltán városi tanácsos, a megyei múzeum igazgatója fog az előválasztásokon, legalábbis RMDSZ színekben „ringbe szállni”. Többek között erre utaló jelnek értékelték a politikai elemzők azt is, hogy március 15-én a Székely Vértanúk emlékművénél rendezett ünnepség egyik vezérszónoka Soós Zoltán volt.
 
Soós Zoltánt a vasrehely.ro-nak, megerősítette, hogy indulni kíván az előválasztásokon a polgármester-jelöltségért. Döntését nem kívánta összefüggésbe hozni Peti András visszalépésével, inkább azt emelte, ki, hogy politikai körökből meg civil szervezetek részéről többen is biztatták, hogy vállalja el a megmérettetést, amiben minden bizonnyal szerepet játszott a Vásárhelyi forgatag sikerében közrejátszott személyes szerepe, meg a múzeum élén szerzett közigazgatási tapasztalata is. Konkrét elképzelésekről-tervekről még korainak vélte nyilatkozni, mint mondotta, most arra koncentrál, hogy összegyűjtse az előválasztásokon való induláshoz szükséges 1800 aláírást, s reméli, hogy a marosvásárhelyiek személyében megtalálják majd azt a jelöltet, aki képes visszahódítani a magyarok által 16 éve elvesztett polgármesteri széket.
 
Vass Levente a vasarhely.ro-nak azt nyilatkozta, még nem jött el az ideje annak, hogy ő, illetve a belső ellenzék döntsön arról, személyében polgármesterjelöltként méretkezik-e meg az előválasztáson. Hangsúlyozta, amikor többet fog tudni a módozatról, dönteni fog. 
A vasarhely.ro értesülései szerint a megyei vezetés Karácsony Erdei Etelt vagy akár Sófalvi Szabolcsot is szívesen látná az előválasztáson megméretkezők között.