Szerda, 2020. október 21.
ORSOLYA napja
Menü

Köztér

Vasárnap, 2017. február 5. | Szerk.

Döntött a kormány: hatálytalanították a 2017/13-as rendeletet


Sürgősségi rendeletet fogadott el a kormány vasárnapi ülésén a Büntető törvénykönyv és a Büntetőjogi perrendtartási törvénykönyv módosításáról szóló, 2017/13-as rendelet hatályon kívül helyezéséről - tájékoztat közleményében a kabinet. 
 
Eszerint ugyanakkor Sorin Grindeanu miniszterelnök felkérte az igazságügyi minisztert, sürgősen kezdeményezzen közvitákat a politikai pártok, illetve a civil szféra képviselőivel a hatályon kívül helyezett rendeletben szereplő témákról. 
 
"A kormányfő kérte a szakminisztertől, tegyen meg minden szükséges intézkedést egy olyan törvénytervezet kidolgozása érdekében, amely összhangba hozza a Büntető törvénykönyvet és a Büntetőjogi perrendtartási törvénykönyvet az Alkotmánybíróság döntéseivel és az uniós irányelvekkel" - mutat rá a közlemény. 
 
Alig másfél órával a kormányülés befejezése után a határozat megjelent a Hivatalos Közlönyben.
 
Ennek értelmében vasárnapi ülésén azt a memorandumot is elfogadta a kormány, amely szerint feloldják a 2016. május 18-i, valamint a 2017. január 31-i kormányülések jegyzőkönyvének titkosítását. Előbbi ülésen a Dacian Cioloş vezette kabinet, utóbbin a Sorin Grindeanu-kormány fogadott el a Btk.-t módosító rendeletet. 
 
 
A szociálliberális kormánykoalíció több ízben hivatkozott arra, hogy a korábbi szakértői kormány is sürgősségi rendelettel módosította a Btk.-t, illetve a büntető perrendtartást és akkor senki sem vonult utcára tiltakozni. Mindkét kormány arra hivatkozott, hogy Btk. és a büntető perrendtartás egyes rendelkezéseit alkotmánybírósági döntések hatálytalanították, és ezeket a taláros testület döntésének megfelelően kell kijavítani. 
 
A szakértői kormány sürgősségi rendelete nem érintette a korrupciós cselekmények büntethetőségét: 2016-ban a kiskorúak elleni, illetve szexuális bűncselekményekre, a pénzhamisításra és az ivóvíz megfertőzésére vonatkozó Btk.-cikkelyeket módosította a Cioloș-kabinet.
 
A Grindeanu-kormány kedden elfogadott sürgősségi rendelete egyebek mellett a hivatali visszaélésre, hanyag kezelésre, érdekellentétre vonatkozó cikkelyeknél enyhít a Btk. szigorán. A kormány azt követően fogadott el a kormányülés eredetileg közzétett napirendjén nem szereplő sürgősségi rendeletet a büntetőjog módosításáról, hogy az azt megelőző két hétben szinte naponta ezrek, tízezrek tüntettek a kormány közkegyelmi, és Btk.-módosítási tervei ellen, amelyeket a demonstrálók a korrupt politikusoknak dobott mentőövként értelmeztek. (mti/Agerpres)