Szerda, 2020. július 15.
HENRIK, ROLAND napja
Menü

Köztér

Szerda, 2016. augusztus 31. | Szerk.

December 11-én lesznek a választások


December 11-edikén tartják a parlamenti választásokat - erről szerdai ülésén hozott határozatot a kormány.

 Az alkotmányos és törvényi megkötések közepette nem sok mozgástere volt a kabinetnek. A legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt azt szorgalmazta, hogy december 4-én rendezzék a voksolást, attól tartva, hogy a kormányalakítási tárgyalások nem fejeződnek be karácsonyig.

November 30-a, Szent András napja, illetve december elseje, Románia nemzeti ünnepe viszont munkaszüneti nap, ezért a jobbközép Nemzeti Liberális Párt, és az RMDSZ attól tartott, hogy a mini-vakáció miatt december negyedikén nagyon alacsony lenne a részvétel. A pártokkal való konzultáció után a kormány ez utóbbi érv szellemében hozta meg döntését.

A Dacian Cioloș vezette szakértői kabinet sürgősségi rendelettel módosította a választási törvényt is, hogy megkönnyítse a külföldön élő román állampolgárok részvételét a voksoláson, miután a levélben való szavazás előfeltételeként megszabott regisztráció kudarcnak bizonyult.

Április elseje óta alig több mint 7500-an iratkoztak fel a külföldi választási névjegyzékbe. Közülük alig 5600-an akarnak levélben voksolni, 1900-an pedig lakóhelyükhöz közelebb lévő választókörzet megszervezését kérték. A legutóbbi, 2012-es parlamenti választásokon több mint 60 ezer, a 2014-es elnökválasztáson pedig csaknem 380 ezer román állampolgár szavazott külföldön.

A kormány most sürgősségi rendelettel tette lehetővé, hogy a külképviseleteken kívül másutt is szavazóköröket szervezhessenek külföldön, ahol jelentős számú román közösség él. A tavaly elfogadott új választási törvényt ezt csak ott tette ezt lehetővé, ahol legalább száz előzetesen regisztrált szavazópolgár igényli az új szavazókört.

Mivel a várakozásokon aluli regisztrációs hajlandóság miatt egyetlen esetben - a moldovai Sorocán - gyűlt össze egy külön választókör megszervezéséhez elegendő kérelem, az új törvény nem bővítette, hanem korlátozta volna a külföldön élők részvételét a választásokon. A szerdai kormányrendelet nélkül a decemberi parlamenti voksoláson kevesebb szavazókör állt volna a külföldön élő románok rendelkezésére, mint a 2014-es elnökválasztáson, amikor botrány tört ki a külföldi szavazóköröknél kígyózó sorok miatt.

A szerdán hozott sürgősségi kormányrendelet azt is lehetővé tette, hogy a hivatalosan külföldön lakó állampolgárok, akik nem igényelték a levélben való szavazást, bármelyik külföldi szavazókörben leadhassák voksukat feliratkozva a pótlistára. (mti)