Hétfő, 2020. szeptember 28.
VENCEL napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2015. április 23. | Szerk.

CEMO-aktivista is indul az előválasztáson


Barabás Miklós is indulni kíván az előválasztáson, amely azt hivatott eldönteni, ki legyen Marosvásárhely magyar polgármesterjelöltje. Bár a Civil Elkötelezettség Mozgalom aktivistája a transindex.ro értesülését ma délután nem kívánta kommentálni, ma este sms-ben jelezte a sajtónak, holnap délben bejelenti indulását a CEMO irodájában tartandó sajtótájékoztatón.

(Fotó: facebook.com/solkimsabarab)

A pedagógusi végzettséggel rendelkező Barabás azzal került be a köztudatba, hogy a helyi rendőrség 5000 lejjel bírságolta meg amiatt, hogy civil aktivistaként egy társával kétnyelvű utcanévtáblát helyezett el az Ecaterina Varga utca egyik házának falára.

Értesüléseink szerint indulási szándéka az előválasztáson jól megfontolt, jó ideje gyűjti ugyanis az ahhoz szükséges aláírásokat. A CEMO égisze alatt működő Kétnyelvű Utcanévtáblákat Marosvásárhelyen csoport szerdai sajtóközleménye egyébként sejtetni engedi indulását. „Csapatunk szóvivője Barabás Miklós, CEMO aktivista, a jövőben nem vesz majd részt a csoportunk munkájában, egyrészt a büntetésekkel együtt járó jogi lépésekhez tartozó feladatok, másrészt, másfajta közösségi és közéleti vállalásai miatt” – áll a szerkesztőségünkbe is eljuttatott közleményben.

Az előválasztásokon eddig Soós Zoltán önkormányzati képviselő, a Maros Megyei Múzeum igazgatója, valamint Portik Vilmos, az Erdélyi Magyar Néppárt Maros megyei szervezetének az elnöke jelentette be indulását. Utóbbi azonban állítása szerint nem a Néppárt csillaga alatt fogja leadni az induláshoz szükséges aláírásokat.

A polgármesterjelöltség nagy esélyesének tartott Peti András alpolgármester, valamint Vass Levente, aki három évvel ezelőtt félig jelölt volt, nem kíván indulni a 2016-os helyhatósági választásokon.

Portálunk egyébként úgy tudja, a májusban esedékes előválasztásnak nem Barabás Miklós a legnagyobb meglepetése. Értesüléseink szerint Soós Zoltán visszalépésére és egy RMDSZ-es „polgármesterjelöltjelölt” indítására lehet számítani – forrásunk szerint ugyanis a megyei RMDSZ-szervezet nem egyeztetett előválasztás-ügyben a szövetség központi vezetőségével.

A marosvásárhelyi előválasztás célja, hogy a három párt (RMDSZ, Magyar Polgári Párt és Erdélyi Magyar Néppárt), tanulva a három évvel ezelőtti Vass Levente kontra Frunda György esetből, kampány előtt lemeccselje egymás között, hogy ki lesz a magyarság közös jelöltje. Az előválasztások győztese mögé elméletileg fel fog sorakozni mindhárom párt, arról azonban, hogy melyiknek a logója lesz nagyobb a plakáton, egyelőre senki nem akar beszélni. Ahogy arról sem, hogy a tanácsosi listák befutó helyein melyik pártnak az emberei kapnak helyet. Az pedig, hogy ha mondjuk a néppártos Portik Vilmos nyeri az előválasztásokat, hogyan fog kampányolni neki az RMDSZ, még ennél is nehezebb kérdés.