Hétfő, 2020. október 26.
DÖMÖTÖR napja
Menü

Köztér

Szombat, 2012. október 13. | Szerk.

Bíró Zsolt az MPP új elnöke


Biró Zsoltot választották a Magyar Polgári Párt új elnökének a szervezet szombati, székelyudvarhelyi IV. Országos Tanácsán – írja a transindex.ro. A korábban a Marosvásárhelyi közszolgálati rádiónál újságíróként dolgozó új elnököt 69 igen és 41 nem szavazattal választották meg. Rövid felszólalásában megköszönte a bizalmat, és ígéretet tett arra, hogy azoknak is jó elnöke lesz, akik most nem szavaztak bizalmat neki. Székfoglaló beszédében kijelentette: az MPP saját identitása, politikai programja és önállósága megtartásával kíván a jövoben tevékenykedni. Az EMNP-re reflektálva elmondta: pártalapításukkal egy idore megpecsételték az erdélyi nemzeti oldal jövojét, de bízik benne, hogy sikerül megtalálni a közös hangot.

„Sok szó esik mostanában a fúzióról, de tartok tole, hogy csak egy cél vezeti az ezt szorgalmazókat, a december 9-i választások. Az MPP nem lehet eszköz mások politikai céljainak elérésére, de eszköznek kell lennie a saját céljaink elérése érdekében, amelyek közül az elso Székelyföld autonómiája” – fogalmazott az új pártelnök, aki a belso-erdélyi és a partiumi szervezetekrol sem akar megfeledkezni. Beszédében szintén kiemelte a tagsággal való szoros kapcsolattartás és a hatékony PR-politika fontosságát.

Biró Zsolt

Bírót azt követoen választották az MPP élére, hogy Szász Jeno lemondott elnöki tisztségérol. Elnöki beszámolójában úgy fogalmazott, hogy „a fociban sem menesztik az összes játékost” egy-egy sikertelen mérkozés után, ott is „az edzonek kell visszavonulnia”.

Emlékeztetve arra, hogy az MPP a júniusban tartott önkormányzati választásokon lényegesen gyengébb eredményeket ért el, mint négy évvel korábban, hangsúlyozta, hogy a pártnak nagyobb szüksége van az alapszervezeteire és megyei szervezeteire, mint az országos elnökségre.

„Ezért a technikai stábnak kell levonnia a következtetéseket” – mondta az elnök, hozzátéve azonban, hogy a párt továbbra is számíthat szolgálataira. Szász Jeno beszámolójában az MPP megalakulásának elozményeit számba véve megemlítette: az utóbbi tíz évben egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy az RMDSZ „janicsár bukaresti képviselete” nem felel meg az erdélyi magyaroknak. Hozzátette, „a kicsinyhituség lelki meggyökereztetése” a közösség leépüléséhez vezet. Szász Jeno úgy vélte: „ha van ma értéke az MPP-nek, az abban áll, hogy az erdélyi magyar nemzeti közösség közéletének lelkiismerete tud lenni”.

A december 9-én tartandó romániai parlamenti választásokkal kapcsolatban az elnök ismét a „nemzeti válogatott” felállításának szükségességérol beszélt. Kijelentette, hogy jónak tartaná az MPP és az EMNP választási együttmuködését. „Felajánlom, hogy ok mint a kisebbek, a gyengébbek, induljanak az MPP színeiben” – fogalmazott az elnök, hozzátéve, az MPP kész arra, hogy gesztusokat gyakoroljon az EMNP irányába, noha jobb eredményeket ért el a júniusi önkormányzati választásokon, így elfogadja, hogy paritásos alapon állítsanak jelölteket a parlamenti választásokon.