Kedd, 2020. október 20.
VENDEL napja
Menü

Köztér

Péntek, 2015. március 27. | Bögözi Attila

Az összefogás közös nevezője


„Tudatában vagyunk annak, hogy a magyar közösségünk politikai megosztottsága Maros megyében csökkenti eredményességünket – tennünk kell azért, hogy az egy év múlva sorra kerülő választásokig megtaláljuk az összefogás közös nevezőjét” – áll abban a Szándéknyilatkozatban, melyet ma délelőtt az RMDSZ Maros megyei szervezetének székházában Brassai Zsombor, az RMDSZ megyei elnöke, Kiss István, az MPP megyei elnöke, Portik Vilmos az EMNP megyei elnöke írtak alá, s amely arra hivatott, hogy a nyitottság és a tisztességes verseny szellemében megszervezett előválasztásokkal olyan politika olyan politika együttműködést készítsen elő, amely 2016-ban a kudarcra ítélt vetélkedés helyett józan együttműködést tesz lehetővé Marosvásárhelyen annak érdekében, hogy a székelység hagyományos fővárosában a magyarság visszanyerje a polgármesteri széket. 
 
 
A szándéknyilatkozat aláírására rendhagyó sajtótájékoztató keretében került sor, amelyen mindhárom magyar politikai párt képviselői hangsúlyozták, hogy a közös cél érdekében, hogy a Florea-féle városvezetést eredményesen le lehessen váltani, a matematikai esély mellé a felek most hozzárendelték a politikai lehetőséget, mert csak ilyen körülmények között működhet eredményesen a győzelem matematikája.
„Marosvásárhelyen, hiszem, hogy a magyar közösség legfontosabb ügye a polgármesteri tisztség visszanyerése, amire 2016 tavaszán kínálkozik újabb lehetőség. Ez a közös ügy, minden más szempontot alá és mellé kell rendeljen, a politikai hiúságot, bármilyen egészséges is legyen az, alá kell rendelni, ennek a feladatnak azért, hogy a magyarság legfőbb célkitűzését érvényre tudjuk juttatni” – mondta a közös sajtótájékoztatón Brassai Zsombor.
 
Azt, hogy a három politikai alakult komolyan gondolja felelősségét mindhárom magyar politikus egyformán hangsúlyozta, s mint a sajtótájékoztatón elhangzott, ezzel az összefogással, aminek demokratikus keretét a május 31-én sorra kerülő előválasztások teremtik meg, a „labda most a marosvásárhelyi magyarság térfelén pattog”, hiszen, végső soron szavazatukkal maguknak kell megtalálniuk azt a jelöltet, amely mögé minden magyar fel tud sorakozni.
„Azt hiszem, az, hogy idáig eljutottunk és most egy asztalnál tud ülni mindhárom magyar párt, ebben nagy szerepe volt a Vásárhely forgatagnak is, melyben kipróbáltunk egy bizonyos szintű együttműködést és ezt sikerre lehetett vinni. Hiszünk abban, hogy bizalmat kell építeni, és a bizalomépítés mindig gesztusokról szól. Kiszámítható, őszinte és tisztességes együttműködésre számítunk, és erre vállalkozunk” – nyilatkozta Portik Vilmos, az EMNP megyei szervezetének elnöke. Hozzátette: ne higgye senki, hogy ez egy könnyű döntés volt, hiszen a Néppárt soraiból is számtalan jelzést kaptak, mely arra figyelmeztetett, hogy óvatosan kel kezelni ezt a kezdeményezést, mely az RMDSZ részéről jön, mert abban mindig lehetnek csapdahelyzetek. Viszont ha folyamatosan csak azzal törődnek, hogy a feltételezett aknákat próbáljuk megkeresni, akkor a pártok közötti párbeszédnek mindég az lesz a mozgatórúgója, hogy vajon a másik fél hol állít fel partnere számára csapdákat. „Mi ebben, ilyen formában nem akarunk részt venni, hiszünk abban, hogy bizalmat kell építeni, és ennek szellemében ezt az előválasztást közös felügyelettel és közös akarattal igyekszünk lebonyolítani” – hangsúlyozta Portik.
 
 
Brassai, Portik, Kis közösen tett hitet arról, hogy elérkezettnek vélik az idejét annak, hogy Marosvásárhelyen egységes, közös, magyar polgármester, s mögötte egységes, közös csapat álljon fel, s mint ilyen, leváltsa a jelenlegi városvezetést.
„A Magyar Polgári Párt, már 2012-ben előválasztást kért, akkor ez nem volt lehetséges. 2016-ra bölcsebbek lettünk, és remélem, hogy Marosvásárhely magyar lakossága egy olyan példát tud mutatni az előválasztások megszervezése során, hogy az a közeljövőben alkalmazható lesz minden olyan Maros megyei településen is, ahol a magyarság esélyeit a helyhatósági választásokon az összefogás közös jelöltje növelni tudja” – helyezte szélesebb összefüggésbe a közös szándéknyilatkozat nyújtotta lehetőségeket Kiss István a Magyar Polgári Párt Maros megyei elnöke.
 
 
S bár az előválasztásokon való részvételre a regisztráció még csak ma vette kezdetét, a politikai elemzők, máris azt emelik ki, hogy várhatóan a részvétel igen magas arányú lesz, mert a magyar közösség tényleg meg szeretné találni soraiban azt, aki méltó minden magyar bizalmára.
A regisztrációhoz egy típusnyomtatvány kitöltése szükséges, amit az érdeklődök megkaphatnak a pártok székházaiban, lelkészi irodákban, de elérhető lesz az interneten is. A jelölteknek minimális feltételeknek kell eleget tenniük, a korábbi, sajtóban megjelent információkkal szemben 1350 támogató aláírást kell felmutatniuk, és rendelkezniük kell különböző társadalmi szervezetek vagy egyházak támogatásával, mindezt április végéig, amikor kezdetét veszi az előválasztási kampány, majd május 31-én a tényleges előválasztásra kerül sor.
Fotók: Facebook.com/RMDSZ Maros megyei szervezete