Szerda, 2020. július 15.
HENRIK, ROLAND napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2016. szeptember 15. | Szerk.

Az RMDSZ és az MPP együttműködési megállapodást kötött


Ha az erdélyi magyar emberek azt igénylik, hogy alapvető kérdésekben együttműködés legyen, nekünk erre a kérésre csak egyféle választ lehet adni: megpróbáljuk annak formáját kialakítani. A parlamenti választások is egy ilyen pillanat, ahol szükséges a párbeszéd az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt között – hangsúlyozta szeptember 15-én, csütörtökön Kelemen Hunor szövetségi elnök azon a sajtónyilvános eseményen, ahol Biró Zsolt MPP-elnökkel együttműködési megállapodást írtak alá a parlamenti választásokra, illetve az azt követő választási ciklusra. A szövetségi elnök kiemelte: bár a tárgyalási időszak nem volt zökkenőmentes, a cél a felgyűlt, helyi töréseket figyelembe véve azon dolgozni, hogy az együttműködést minden szinten tartalommal töltsék meg.
 
 
(Fotó: Facebook.com/RMDSZ)
 
Kelemen Hunor tájékoztatójában rámutatott arra, hogy az elmúlt években a Szövetség kétféleképpen kérte ki a magyar emberek véleményét: közvélemény-kutatásokat végzett szociológusok tudományos módszereire támaszkodva, illetve helyi szinten, különböző konzultációs formákat használva – a városi konzultációktól a fogadóórákig – megszólította a közösség tagjait. „Azt tapasztaltuk, a magyar emberek jelentős része hangsúlyosan elvárja, hogy a politikai szervezetek között együttműködés legyen. És bár a részletekkel nem foglalkoznak, azt kérik, ne legyen vita. Ezért ültünk le a Magyar Polgári Párttal egy asztalhoz 2014-ben, és ebből a felismerésből kiindulva kötünk most együttműködési megállapodást” – fogalmazott. Mint ismertette: először 2014-ben, az európai parlamenti választások alkalmával született partnerség a két politikai alakulat között, már akkor azzal a szándékkal: ha alapvető kérdésekben sikerül egyet érteni, ezt a megállapodást tovább kell vinni az önkormányzati, illetve a parlamenti választásokra is. „Tavasszal nagyobb teret engedtünk a versenynek, hiszen Székelyföldön, de tömbvidéken is úgy gondoltuk, hogy a verseny elfogadható, akár még pluszt is hozhat. Egymást is támogattuk nagyon sok helyen, kiemelném Gyergyószentmiklóst, ahol a Szövetség huszonhat év után először nem indított polgármesterjelöltet Nagy Zoltán ellenében” – sorolta Kelemen Hunor.
 
Az együttműködés tartalmi részét érintve elmondta: bár nem minden esetben sikerül, az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt is azon lesz majd, hogy a helyi közösségeken belül is megtörténjen az együttműködés, olyan helyeken, ahol nem ideológiai viták osztják meg az embereket, hanem helyi kérdéseket illető problémák. Úgy véli, a különböző tárgyalások alkalmával leginkább minőségi, nem pedig mennyiségi, befutó helyek tisztázását érintő kérdéskörökről esett szól. „A Szövetség két befutó helyet tudott felajánlani listáján, az MPP bár ennél többet kért, egy mindenki számára elfogadható megállapodás köttetett. Emellett természetesen lesznek nem befutó helyeken is MPP-s jelöltek: Bihar, Kolozs, Szatmár, Maros és Máramaros megyében. Mindezt a Szövetségi Állandó Tanács szeptember 9-én ellenszavazat nélkül elfogadta” – tette hozzá.
 
„Sosem törekedtünk arra és most sem tesszük, hogy a Magyar Polgári Párt identitását befolyásoljuk, vagy megszüntessük. A mostani együttműködés is abból indul ki, hogy tiszteletben tartjuk egymást és egymás politikai identitását. Bízom abban, hogy december 11. után egy erős parlamenti frakcióval fogunk neki a következő parlamenti ciklusnak, mert az erdélyi magyar közösségnek ez az elvárása. Nekünk nem marad más hátra, mint bebizonyítani, hogy ennek az együttműködésnek hosszú távon az erdélyi magyar emberek a haszonélvezői, mert egy-két politikai szervezet mindig csak eszköz, sosem cél” – összegzett Kelemen Hunor.
Az RMDSZ elnöke ugyanakkor köszönetet mondott mindazoknak, akik együtt dolgoztak a megállapodás megszövegezésén, Biró Zsoltnak és az MPP többi politikusának.
 
Biró Zsolt szerint a 2014-ben megkötött megállapodás jelentős lépés volt az erdélyi magyar belpolitikában, új időszámítás kezdődött. Úgy véli, ami jól működik, azt folytatni kell még akkor is, ha a két évvel ezelőttre visszanyúló együttműködés nem egyértelműen sikertörténet, hiszen a helyi szervezetek szintjén mindig adódnak különböző súrlódások és nézeteltérések. Mint mondta, az MPP-ben egyértelműen az az álláspont kerekedett felül, miszerint a parlamentben való jelenlétre egyértelműen szükség van, hiszen Bukarestben a magyarokon kívül más nem fogja képviselni a magyar érdeket. Ezt az elvet elfogadva, felelős politikai alakulat lévén, csak az lehet az MPP célja, hogy részese legyen ennek a frakciónak – érvelt.
 
Újságírói kérdésre, az Erdélyi Magyar Néppárttal való párbeszéd lehetőségével kapcsolatban Kelemen Hunor elmondta, az EMNP stratégiai elnökének minapi, Transindex-nek adott interjúját értelmezve, a párbeszédre szükség van, de a megállapodásra nem lát sok esélyt. Szerinte ez a parlamenti választásokra már időben kifutott, hiszen a listák hamarosan véglegesek lesznek, a leadási határidő közeleg.
 
Az RMDSZ listáján induló Magyar Polgári Párt jelöltjeinek nem kell lemondaniuk párttagságukról, a romániai törvénykezés lehetővé teszi, hogy valaki egy időben tagja legyen egy politikai pártnak és egy olyan szervezetnek, amely nem politikai párt − szögezte le az RMDSZ elnöke.
 
A politikai együttműködési megállapodás szövege itt érhető el. (Közlemény)