Hétfő, 2019. augusztus 19.
HUBA napja
Menü

Köztér

Hétfő, 2012. december 10. | Kondra Tünde

Átadták a Méhes György-nagydíjat és debütdíjat


XI. Díjkiosztó Gálaestjét tartotta az Erdélyi Magyar Írók Ligája szombaton a vásárhelyi Bulgakov kávézó báltermében. Az est folyamán ünnepélyes keretek között átadták a legrangosabb erdélyi magyar irodalmi díjat: a Méhes György Nagydíjat, valamint a Debütdíjat.

A Gálaest kezdőakkordjait Homonnai Varga András, Európa-hírű erdélyi magyar zenész játszotta, aki flamencogitáros előadásában tradicionális flamenco műfajokkal és saját szerzeményeivel szórakoztatta az egyre gyülekező közönséget.

László Noémi, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának (E-MIL) elnöke, az est házigazdájaként, megnyitotta a Gálaestét. „Marosvásárhely a kultúra metropolisza” – kezdte mondanivalóját, hiszen a résztvevőkkel a G. Caféban párhuzamosan zajló Látó Irodalmi Játékok Kovács András Ferenc felolvasóestjéről érkeztek a Bulgakovba. Kolozsvár, Arad, Brassó után, idén végre Vásárhelyen került sor a díjátadásra.

A Színes tintákkal nevet viselő kortárs erdélyi költők estje alatt a meghívottak, „jelöltek” tartottak felolvasást saját költeményeikből. A házigazda kérésére könnyed hangvételű versekkel készültek a költők. Fekete Vince kezdte a sort, aki előadta Tévé, A saját véleményről, A nimfomán című verseit.

„Hagyd a tévét, a hülye híreket, és napilap se/rontsa az otthoni légkört! Ki velük, kifelé!
Olvass könyveket, a költők, írók sorait vedd,/ és meglásd: nyugalom, béke köszön le reád.”  (részlet a Tévé című versből)

„Isten hozott újra a költők sorában” – köszöntötte László Noémi Orbán János Dénest. A kolozsvári Bulgakov tulajdonosa kevésbé vidám, komolyabb, hosszabb költeményt, Egy kiskörúti kis karámbanversciklusát olvasta fel. Őt követte a Pulton innen, pulton túl nemrég bemutatott kötet szerzője, Vass Ákos Lajos. A Bulgakov pultosa után Farkas Welmann Endre következett. Jód kisasszony című, nem túl vidám, de vidáman élvezhető költeményével örvendeztette meg a jelenlevőket.

„Jód kisasszony az egyetlen szerelmem / mert két másik közt csak ő marad / az ismétlődő, felsejlő értelem / s az idő is ő, amelyen áthalad.”

Az est házigazdája is a felolvasók között volt, „elérkezett az est kellemesen skizofrén pillanata”, így saját magát is felkonferálhatta. Karácsonyi Zsolt versei között volt vidám, barna, volt kávé, test és szerelem. A felolvasást „Székelyföld zárta keretbe”, utolsóként Lövétei László adta elő feleségének írt versét, kiengesztelésként, mivel hosszú távollét után sem tudott azon az estén családjával lenni.

A felolvasásokat követte a díjak átadása. A Debütdíjat a fiatal Vass Ákos Lajos vehette át, amit megelőzött Selyem Zsuzsa író és egyetemi tanár hozzá intézett dicsérete. „Jó versek vannak Vass Ákosban. Nem is hezitáltam, hisz láttam szemináriumon, hogy jól bánik a szavakkal” – hangzott. A Debütdíjban azon első kötetes szerzők részesülhetnek, akik az adott időben ígéretes írónak bizonyulnak. A díj odaítélése nem feltétlenül a kiadott köteten alapszik, hisz fontos a mögötte álló ember, árulta el az E-MIL elnöke.

Szálinger Balázs költő magánéleti okok miatt nem lehetett jelen a neves eseményen, így levélben közölte laudációját a Nagydíjas felé, amelyet az est házigazdája tolmácsolt. 2012-ben Farkas Wellmann Endre vehette át a Méhes György Nagydíjat, melyet őszinte hálával és meglepettséggel vett át. „Voltak előjelei, hogy ma este kitűntetésben részesülök, de őszintén meg vagyok lepve. Szakmai elismerésként is nagyon fontos, ugyanakkor jó visszaidézni Méhes György emlékét” – jegyezte meg az immáron Nagydíjas költő. Farkas Wellmann Endre gratulált Vass Ákosnak is, bátorította az ifjú költőt, hogy a slam poetry műfajában is további sikereket érhessen el. „Erős költőkké válnak, akik majd teltházas irodalmi esteket tartanak” – tette hozzá zárásként.