Hétfő, 2020. április 6.
VILMOS, BÍBORKA napja
Menü

Köztér

Hétfő, 2013. március 11. | Szerk.

Alma-rajongók a Kultúrpalotában


Több száz gyerek sikított és énekelt hétfő délután a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. Az idén száz éves épület előcsarnoka és nagyterme minden bizonnyal soha nem hallott még akkora gyerekzsivajt, mint amekkorát a népszerű Alma Együttes teremtett. A magyarországi zenekar mind 16 órakor, mind pedig 18 órakor teltházas koncertet adott Marosvásárhelyen, a március 16-ig tartó erdélyi turné első állomásán. A Marosvásárhelyi Kulturális Központ és a vasarhely.ro által szervezett rendezvényen kicsik és nagyok együtt bulizták végig a Ma van a szülinapom című dallal híressé vált együttes slágereit.

„Akkor jó egy koncert, ha interaktív, ha mindenki be van vonva, ha mindenki úgy megy el, hogy jól érezte magát. Éppen ezért nagyon sok kikacsintós vicc, poén van, amit a gyerek nem értenek, de szülők annál inkább. Mi arra törekszünk, hogy a gyerekek mellett anyuka és apuka, illetve a nagyszülők is érezzék jól magukat. Ezért családi koncert az Alma zenekar műsora” – nyilatkozta a koncert után Buda Gábor, az együttes frontembere.

Az együttes nem először jár Marosvásárhelyen, tavaly ősszel a 18. nemzetközi könyvvásáron mutatkoztak be, két alkalommal tömve meg zsúfolásig a Nemzeti Színház nagytermét. „Minden koncert valamitől más, ezért szinte mindegyikre emlékszünk, ebben a műfajban nincs két egyforma fellépés” – mondja Székely Zoltán, aki mosolyogva emlékszik vissza a legelső marosvásárhelyi fellépésükre. „Gábor megkérdezte, hogy kinek van ma születésnapja. Egy kisfiú úgy jelentkezett, hogy majd kiesett a székből. Amikor felhívta Gábor a színpadra és megkérdezte tőle, hogy hogy hívják és hány éves, ezt mondta: Dávid vagyok, négy és fél éves. Hát ezt azóta is az egyik legkedvesebb emlékként idézzük fel, valahányszor Erdélyről beszélünk” – tette hozzá Székely.

Ugyanakkor azt is felidézték, hogy a város központjában sétálva többen összesúgtak mögöttük vagy pedig hangosan üdvözölték. „Igazi befogadó, szerető közösség, közönség vagytok, öröm veletek lenni” – Mareovich Zsolt, hangsúlyozva, hogy az erdélyi gyerekek igazi őszinteséggel hallgatják dalaikat.

Az együttes dalai nemcsak a szórakoztatásról szólnak, tanítják is a gyerekközönséget. „Fontos, hogyan jut el az információ a gyerekhez. Mert valószínű, hogy ő már számtalanszor hallotta, hogy a kukába dobd a szemetet, ne dohányozz stb. De ez az üzenet nem tiltó módon kell eljusson hozzá, hanem az a fontos, hogy olyantól hallja, aki hiteles személy, vidám és akit szeret: és talán ez a legfontosabb. Ha egy zenészt szeretnek, felnéznek a zenekarra és az küldi felé ezt az üzenetet nagyon kedvesen, jó pofán, játékosan, hogy fontos a szelektív hulladékgyűjtés, akkor biztos vagyok benne, hogy ezt egy jó dolog lesz a gyereknek, és onnantól kezdve ők maguk is továbbadják ezt az üzenetet” – vallják az együttes tagjai. Mint mondják, zenéjükkel és magatartásukkal olyan értékeket képviselnek, amelyek, számunkra fontosak: „család, tolerancia, környezetvédelem, egészség, de a legfontosabb üzenetünk a szeretet”.

A marosvásárhelyi koncerteken a régi, klasszikus Alma-dalok mellett újak is felcsendültek a legújabb, Szén Szerelem Költemény című albumról. Az együttes holnap Kézdivásárhelyen (14 óra) és Sepsiszentgyörgyön (18 óra), 13-án Csíkszeredában (18 óra), 14-én Székelyudvarhelyen (11 és 17 óra), 15-én Gyergyóremetén, 16-án pedig Szatmárnémetiben (11 óra) lép színpadra.

(Fotók: Rab Zoltán)