Vasárnap, 2020. július 12.
IZABELLA, DALMA napja
Menü

Köztér

Péntek, 2016. szeptember 2. | Farczádi Gabriela

A szuperhősök nyara


Reggel amikor felléptem Facebookra nem láttam egyebet, csak ősz köszöntő képeket. Igen, ez az a nap, amikor elköszönünk a szivárvány árnyalatú nyári napoktól és üdvözöljük a rezes sárga őszi napokat és velük együtt az iskola kezdetét, az otthon termesztett gyümölcsöket, a meleg ruhákat.

Visszagondoltam a 2016-os nyár eseményeire és rájöttem, hogy mennyi minden történt, amiért hálás vagyok. Köszönöm Istennek és a földi barátaimnak, hogy sikerült megvalosítanunk szinte az összes, az Együtt a Rákos Gyermekekért Egyesület által kitűzött tervet. Nem tudok nyárból az őszbe lépni anélkül, hogy megosztanám önökkel is a 2016-os nyár örömeit.

Júniusban részt vettünk a rákbetegekkel foglalkozó egyesületek szövetségének országos találkozóján Brassóban. Egy hat tagú csapattal mentünk, köztük  gyermekorvosok, gyógyszerészek, ápolók és szülők. Találkoztunk hasonló romániai szervezetekkel, román és nemzetközi szakértők előadásait hallottuk a legújabb orvosi felfedezésekről, innovatív kezelési módszerekről, olyan modern dologkról, amihez reméljük, hogy mi, romániaiak is hamarosan hozzáférhetünk. Szó került a hiányosságokról is, amikhez sajnos már hozzászoktunk, annak a szükségéről, hogy a betegek olyan kezelést kapjanak, amilyent az Európai Unió többi országában nyújtanak és annak az ígényéről, hogy a helyi orvosok európai szintű feltételek között tudják elvégezni munkájukat itthon is. Reméljük, hogy a civil szervezetek hangja és az ilyen típusú találkozók visszhangja eljút oda, ahova kell és lépésről lépésre a helyes irány felé haladhatunk.

A júliusi hónap sok örömet hozott! Egy remek reggelen, a kék ég, a vattacukor felhők és a mosolygó napfény alatt 15 túlélő szuperhős, anyukák, testvérkék, önkéntesek és egészségügyi munkatársak pakolták össze a rövid narágokat, szalmakalapot és indultak vidáman a Bogdan Menedékház fele, a Görgényi-hegységbe. Felmásztunk a világ tetejére és ott töltöttünk egy kerek hetet. A negyedik Champ Camp tábor témája A világkörüli utazás volt, a gyerekek útlevelet kaptak, amivel minden nap más kontinesre utazhattak. A játékok, a sport tevékenységek, a  karnevál, a túrázás, a kincs keresés, a kalandpark, a versenyek és a tábortűz egy igazi élménnyé varázsolta a nyári tábort. A mesebeli menedékház, a finom, vidéki ételek, a vendéglátók kedvessége mintha megállította volna az időt. Valahol az ég és a föld határán, úgy éreztük, hogy csak egyetlen küldetésünk van: ünnepelni és élvezni az életet. A csodálatos táj, a fenyő illata, a magas hegyek, a csicsergő madarak és a tiszta kék ég megtöltötték lelkünket tisztasággal, csenddel és fénnyel, este pedig az ég annyira közel volt, hogy szinte megérintettük, a csillagok pedig megmutatták, hogy mit jelent a végtelen. Álomszerű napokat éltek meg a gyerekek, akik korábban minden idejüket a koráhzi ágyban töltötték betegséggel kűzdve. Győztek és egy új életet kaptak, ahol a mosoly igazi, a nevetés szívből jön, ahol mindenre van megoldás és a hála végtelen.

Az augusztusi hónapra már tavasszal lelkiismeretesen készültünk. Meghívást kaptunk  egy lengyelországi nemzetközi sporteseményre, az Onko-olimpiára. Egy 5 tagu gyógyult hős csapat kemény edzése és felkészítése következtében részt vehettünk a megmérettetésen. Összepakoltuk a sportfelszerelésünket, a bátorságunkat és a győzelem szellemében ismét útra keltünk, most Varsóba, az Onko-olimpiára. Ez egy valóságos miniolimpia volt. A megnyitón a különböző országok képviselői zászlóval vonultak fel és az olimpiai lángot is meggyújtották. Több sportágra lehetett jelentkezni, a mi hőseink az úszás, atlétika és tollaslabda versenyeken vettek részt. A pár hónapos edzés, felkészülés és a komolyság jutalma 3 arany, 3 ezüst és 3 bronz érem lett. Nagyon büszkék vagyunk a mi szuperhőseinkre, ugyanis becsülettel  képviselték Marosvásárhelyt és egész Romániát egy nemzetközi versenyen, és e mellett figyelemre méltó eredményeket értek el. Köszönjük az edzőknek, akik felkészítették a gyerekeket. Az Onko-olimpián való részvétel az egyesület „Back in the Game” projektjéhez tartozik, amellyel arra ösztönözzük a rák betegségből helyrejött gyerekeket, hogy sportoljanak, ugyanis ez által sokkal gyorsabban felépülhetnekl úgy fizikailag, mint mentálisan és érzelmileg. Ezek a gyerekek dobogóra álltak a rákkal való harc után, most pedig az olimpia dobogóján győzedelmeskedtek érmekkel a nyakukban, himnuszt énekelve, nevetve és sírva örömükben, szívükben tele hálával.

Egy szép és sikeres nyarat hagyunk magunk mögött. Sikerült néhány kívánságot is teljesítenünk a Silver Box projekt keretén belül, a Forgatagon is részt vettünk és rendszeresen látogattuk az éppen korházban, kezelésen lévő gyerekeket.  Drága gyermekek küzdjetek bizalommal, a betegség egy sárkány, akit le tudtok győzni és jövő nyáron titeket is várunk, hogy csatlakozzatok hozzánk és élvezzük együtt az új életet.

Az őszi hónapokat újabb szép és érdekes projektekkel kezdjük el, kérjük hogy kövessenek a médiában és az interneten. A nyári eseményeket támogatók, cégek és magánszemélyek, a jótékonysági rendezvényeinken résztvevők, projekt partnerek és önkénetsek segítségével tudtuk megvalósítani. Köszönjük, hogy velünk vannak és együtt csodákat teszünk!