Vasárnap, 2020. július 12.
IZABELLA, DALMA napja
Menü

Köztér

Hétfő, 2016. november 7. | Szerk.

Az marosvásárhelyi RMDSZ kiáll a katolikus líceum vezetősége mellett


„A magyar közösség jogos igényét és a marosvásárhelyiek akaratát veszik semmibe azok, akik a román törvények értelmezhetetlenségére és joghézagokra alapozva kísérlik meg az újonnan létrejött Római Katolikus Teológiai Líceum ellehetetlenítését. A marosvásárhelyi RMDSZ önkormányzati frakciója odafigyelve a számtalanszor kinyilvánított igényre, a keresztény értékrend, valamint az oktatás iránti elköteleződés szellemében határozott a Római Katolikus Teológiai Líceum létrehozásáról” – olvasható a szerkesztőségünkbe eljuttatott állásfoglalásban.

Azt írják, hogy tekintettel arra, hogy az anyanyelven történő felekezeti oktatást Románia Alkotmánya szavatolja, a 2011-ben elfogadott oktatási törvény pedig megerősíti, „felháborodottan állunk a kialakult helyzet előtt”. Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete hangsúlyozza, a Római Katolikus Teológiai Líceum létrehozása során mind a Helyi Tanács, mind a Polgármesteri Hivatal a törvény nyújtotta lehetőségekkel élt. Hangsúlyozzák azt is, hogy minden kezdeményezés és közigazgatási lépés kiállta az összes jogi próbát.

„Éppen ezért értetlenül vesszük tudomásul azt is, hogy állítólagos közigazgatási vétség ügyében a Korrupcióellenes Ügyészség nyomoz és folytat eljárást, ami felveti ez esetben az illetékesség kérdését is. Félő ugyanakkor, hogy az ügyészség marosvásárhelyi intézkedései olyan lélektani hatást váltanak ki a funkcióban lévő vezetőkben, köztisztviselőkben és hivatalnokokban, ami a hétköznapi munkavégzésüket, döntések meghozatalához szükséges elköteleződésüket lehetetleníti el” – írja az RMDSZ marosvásárhelyi frakciója.

Az RMDSZ marosvásárhelyi önkormányzati frakciója feltétel nélküli támogatásáról biztosítja Tamási Zsoltot, a Római Katolikus Teológiai Gimnázium igazgatóját, valamint az iskola diákjait, szülői és oktatói közösségét. „Minden törvényes eszközt megragadunk arra, hogy a lehető leghatékonyabb segítséget nyújtsuk a meghurcoltaknak, és törekszünk arra, hogy a kialakult helyzet minden érintett számára megnyugtató módon rendeződjön, és elkerülhessük azt, hogy a sepsiszentgyörgyi előzmény Marosvásárhelyen megismétlődjön” – zárul az állásfoglalás.