Hétfő, 2020. szeptember 28.
VENCEL napja
Menü

Köztér

Kedd, 2015. április 14. | Bögözi Attila

Portik Vilmos is indul az előválasztáson


Nem a Néppárt jelöltjeként szeretnék részt venni az előválasztáson – hangsúlyozta Portik Vilmos az Erdélyi Magyar Néppárt Maros megyei szervezetének elnöke, miután bejelentette, hogy indulni kíván a májusi előválsztásokon Marosvásárhelyen. 
 
Nem lesz pártszíne a jelöltnek
 
Úgy vélte: mind a megmérettetés, mind pedig a végeredmény pártszínektől mentesnek kell lennie, s mint ilyen, ünnepet kell jelentsen, a konstruktiv vita, diskurzus és párbeszéd diadalát egy olyan frontvárosban, ahol az utóbbi években a magyar-magyar  párbeszéd leginkább az egymás mellett való elbeszélést jelentette.
Erről a holtnpontról való elmozdulást jelezte egyébként az a szándéknyilatkozat is, melyet az RMDSZ, az EMNP valamint az MPP írt alá márciusban, amikor bejelentették, hogy a 2016-os helyhatósági választásokon közös magyar polgármester-jelöltet fognak indítani, s annak személyéről a vásárhelyi magyarság nyílt, szabad, demokartikus előválasztáson dönthet. 
 
Ezt a kezdeményezést a választók irányában mutatott alázatnak minősítette Portik, ami nemcsak a marosvásárhelyi, hanem az egész romániai magyarság számára lehet politikai nóvum, felmutatva az egymással szembefeszülő politizálás alternatívájaként az együttműködés tényleges lehetőségét, olyan sorsdöntő kérdésekben, amelyek az egész közösség alapvető érdekeit szolgálják. 
Ennek szerves része egy olyan jövőkép kialakítása, amely visszaadja a reményt a közösség számára, hiszen mindannyiunknak egy biztonságos, egészséges Marosvásárhelyre van szükségünk, ahonnan nem tömegesen vándorolnak el, települnek ki a magyarok, hanem minél többen mondanak le az elköltözésről, és döntenek a maradás, a szülőföldön való érvényesülés lehetősége mellett – fejtette ki Portik.
 
Azzal, hogy az előválasztáson való indulását bejelentő sajtótájékoztatón, Portik Vilmos hangsúlyozta, hogy nem a Néppárt jelöltjeként kíván megmérettetni, egy kicsit szembe ment saját pártja vezetőségének azzal az elvárásával, hogy a jelöltnek az előválasztási kampányban a Néppárt politikai értékrendjét kell megjelenítenie. A vasarhely.ro kérdésére Portik hangsúlyozta, hogy nem kizárólagosan a pártérdeket, hanem a vásárhelyeik érdekeit kívánja szem előtt tartani, mi több azt is kijelentette, hogy személyes olvasatában, csak és kizárólagosan akkor lesz kötelező az eredmény – függetlenül a jelölt személyétől –, ha az nem pártszínekben, hanem az összefogás jegyében lesz hajlandó felvállalni a jelöltséget. 
 
Előválasztási vállalás
 
Ennek szellemében Portik a sajtótájékoztatón előválasztási vállalást is aláírt, amelyben hangsúlyozza, hogy az utóbbi három polgármesteri választás bebizonyította, hogy Marosvásárhelyen csakis úgy lehet ismét magyar polgármester, ha a politikai és civil szervezetek közös erőt mutatnak fel. 
„Hosszú idő után, talán most állunk a legközelebb ahhoz, hogy ezt megvalóstuk. Ennek tudatában, mi, az aláírók, vállaljuk a következőket:
1. A marosvásárhelyiek egyértelműen nyilvánítsák ki szándékukat a közös magyar jelölt személyéről. A május 31-i marosvásárhelyi előválasztás nem a pártpolitikáról szól, hanem a marosvásárhelyiekről.
2. Az előválasztás eredményeit mindegyik fél fogadja el, hiszen ezt a marosvásárhelyiek legitim döntésének tartjuk.
3. A felek vállalják, hoogy a 2016-os választáson támogatják a győztes jelöltet, aki egyben a választási koalíciós lista vezetője és egyben a közös magyar polgármester-jelölt is lesz.
4. Az előválasztást követően alakuljon egy helyi koalíciós lista (alianță electorală). A polgármester-jelölt a koalíciós listával és az azon szereplő személyekkel egyetemben, kizárólag a három párt koalíciós színeiben jelenhet meg.” – áll  a Portik-féle előválasztási vállalásban, melyet Portik reményei szerint minden induló alá fog írni.
 
Mint azt a vasarhely.ro korábban megírta, a már bejelentkezett Soós Zoltán és a most színre lépett Portik Vilmos között a közös szervezésű Marosvásárhelyi Forgatag kapcsán, őszinte, mély barátság alakult ki, amit portálunk kérdésére Portik most is megerősített, így az előválasztáson – az eddigi tényállás szerint – inkább baráti megmérettetés várható, mint politikai ellenfelek szokásos meddő iszapbírkózása.
 
Brassai Zsombor az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke, protálunknak nyilatkozva elismeréssel nyugtázta, hogy Portik Vilmos marosvásárhelyi magyarként vette a bátorságot és jelentkezett az előválasztásra, hiszen – mint mondotta – sajnálattal tapasztalta mindmostanáig, hogy a nyitottság jegyében megadott lehetőséggel, hogy minél többen jelentkezzenek az előválasztási versenyben, egyedül csak Soós Zoltán élt. 
Brassai azt is sajnálattal konstatálta, hogy a konstruktív hozzáállás helyett, amire alkalmat adott ez az összefogás,  sokkal több kritika és bírálat fogalmazódott meg mint amennyi a jószándékú ügy kereteiben elfogadható lenne. Az RMDSZ politikus reményét fejezte ki, hogy Portik bátorsága másokat is jelentkezésre sarkall, és élnek a lehetőséggel, hiszen április végéig még bőven van idő összegyűjteni a támogatói aláírásokat, ajánlásokat. Brassai bízik benne, hogy a közös politikai akarat eredményeként sikerül megadni a vásárhelyi magyaroknak azt a lehetőséget, hogy minél több jelölt közül választhassanak, ami mentén kialakul egy megnyugtató társadalmi szerződés, amely lehetőséget teremthet a polgármesteri szék visszaszerzésére.
 
Az összefogás szellemét tisztelve
 
Brassai megnyugtatónak értékelte továbbá azt is, hogy Portik bejelentkezésekor – bár megtehette volna – nem néppártosként exponálta magát. „Örülök, hogy Portik az összefogás szellemét tiszteletve tarva, nem pártpolitikai érdekeit helyezi előtérbe” – fogalmazott Brassai.
 
Portik bejelentkezését hasonlóan pozitívan értékelete Kiss István, a Magyar Polgári Párt Maros megyei elnöke is, aki a vasarhely.ro-nak nyilakozva azt mondta, hogy örvend annak, hogy a második jelölt bejelentkezésével lehetőség adódik a tényleges választásra, amiért csak üdvözölni tudja Portik Vilmos döntését. Hangsúlyozta, hogy az MPP sem kíván pártjelöltet indítani, de támogatni tud, bármely olyan jelöltet, aki az összefogás jegyében kíván indulni a megmérettetésen, mi több portálunkon keresztül is arra buzdít bárkit, aki erre elhivatottságot érez magában, hogy jelentkezzen. „Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a pártoknak ne lenne arra érdemes, talparesett embere, viszont a mostani helyzetben nem a pártpolitikai besorolás a lényeg” – fogalmazott Kiss.
 
A vasarhely.ro a sajtótájékoztatón arra is kíváncsi volt, hogy miként vélekedik Portik azokról a támadásokról, amelyek az utóbbi napokban Soós Zoltánt, főként az internetes portálokon, vallási hovatarózása miatt érik. „Nem hiszem, hogy Marosvásárhelyen, ahol elsők között hirdették ki a vallásszabadságot, akárkinek – így Soós Zoltánnak is – a lelkiismereti szabadsága megkérdőjelezhető. Én Zoltánt egy becsületes, őszinte, szavatartó embernek ismertem meg, és ezen mit sem változtat az, hogy a Hit Gyülekezet tagja. Azok, akik felekezeti hovatartózás mentén próbálják szálazni egy ember alkalmasságát, nem a közös magyar ügyet szolgálják” – vélte Portik Vilmos.
 
Portik Vilmos bejelentezését a májusi előválsztásokra portálunknak elsőként kommentálva, Soós Zoltán őszinte örömének adott hangot és reményét fejezte ki, hogy amennyiben rajtuk kívül mégsem indulna más – bár ennek ellenekzője, szerinte is, nagyon kívánatos lenne – az előválasztási kampány az építő jellegű, egymást kiegészítő, jobbító szándékú vitákról fog szólni, arról, hogy miként lehet újból élhetővé tenni Marosvásárhelyt a magyarok számára is, és elérni azt, hogy a jelenlegi városvezetést olyan csapattal váltsák le, amely képes hosszú távra is olyan jövőképet nyújtani az emebernek, ami végképp feledteti azt a frontvárosi hangulatot, melyet az egykori székely főváros az utóbbi két évtizedben megélt.