Vasárnap, 2020. július 12.
IZABELLA, DALMA napja
Menü

Köztér

Szerda, 2016. november 9. | Szerk.

Donald Trump nyerte az amerikai elnökválasztást


UPDATE: Donald Trump republikánus párti elnökjelölt bejelentette, hogy győzelmet aratott az elnökválasztáson, amihez demokrata párti vetélytársa, Hillary Clinton telefonon már gratulált neki. Megválasztását követő első, helyi idő szerint szerda hajnali beszédében Trump saját szavai szerint gratulált Clintonnak, aki - mint fogalmazott - a kampányban kemény harcot folytatott. Trump hangsúlyozta: köszönettel tartozunk Hillary Clintonnak mindazokért a szolgálatokért, amelyeket az elmúlt években az amerikai nemzet érdekében tett.

Floridai és pennsylvaniai győzelmével Donald Trump többséget szerzett az elektori kollégiumban, ezzel megnyerte az amerikai elnökválasztást. Az ne zavarjon össze senkit, hogy ezzel Trumpnak még csak 264 elektori szavazata van, percek kérdése, hogy nyerjen még 11-et Arizonában, amivel már gyakorlatban is bebiztosítja a győzelmet, amit már nem lehet elvenni tőle.

Nem így indult az este. Az első, még bőven az urnazárás előtt készített exit poll Clinton győzelmét vetítette előre, és a részadatok - a kisebbségi szavazók részvételi hajlandósága, Clinton támogatottsága a felsőfokú végzettségűek között - mind a demokrata jelölt számára voltak biztatóak.

Az első eredmények alapján se volt még okuk aggódni a demokratáknak, aztán Floridában Trump váratlanul jó számokat kezdett hozni. Voltak megyék, ahol még egyetlen republikánus jelöltre se szavaztak annyian, mint most Trumpra. Ez alapján már sejteni lehetett, hogy a közvélemény-kutatások általában is alul becsülhették a korábbi választásokon kevésbé aktív, iskolázatlan fehér választók részvételi hajlandóságát. Már ezt sejtette, hogy két nagyon fontos északkeleti államban, Michiganben és Pennsylvaniában is gondjai adódhatnak Clintonnak.

Adódtak is. Már az első adatok nagyon aggasztóak lehettek a demokratáknak, Wayne megyében, ahol Detroit is van, Clinton csak 10-12 százalékponttal vezetett, miközben négy éve Barack Obama 73:27 arányban nyert itt Mitt Romney ellen. Ahogy az is aggasztó volt, hogy Clinton 50 százalékos feldolgozottságnál csak 4 százalékponttal vezetett, pedig ebben az államban hagyományosan a demokrata körzetekből futnak be hamarabb az eredmények. Amikor pedig eldőlt, hogy Floridában Trump nyer, már tudni lehetett, hogy Michigan és Pennsylvania megszerzése nélkül Clinton nem nyerhet.

Nem is nyert, Trump győzelme Floridában és Pennsylvaniában eldöntötte a választást. Így az, hogy még a szintén viszonylag stabilan Clintonnak jósolt Wisconsinban is nyerésre áll - ami az állam demográfiai sajátosságai és a hasonló demográfiájú államok eredményei alapján igazából nem is annyira meglepő - már nem osztott-szorzott. (444.hu)