Szerda, 2020. július 15.
HENRIK, ROLAND napja
Menü

Köztér

Kedd, 2016. szeptember 20. | Szerk.

Brassai: rangsoroló szavazás volt, nem pedig bizalmi


Nem tekinti bizalmi szavazásnak a hétfői jelöltrangsoroló ülést Brassai Zsombor, ezért nem érzi úgy, hogy le kellene mondania az RMDSZ Maros megyei szervezetének az elnöki tisztségéről. Az eredmény szerinte egyébként is magáért beszél. 
 
 
(Fotó: Facebook.com/RMDSZ, Maros megyei szervezet)
 
Ezt a vasarhely.ro-nak nyilatkozta a politikus, hangsúlyozva: meglátása szerint nem beszélhetünk arról, hogy a küldöttek megvonták tőle a bizalmat. „A megyei küldöttek több mint fele rám szavazott. Ezúttal is köszönöm nekik a bizalmat. Csupán néhány szavazattal kaptam kevesebbet, mint az első helyre rangsorolt jelölt”- fogalmazott Brassai. Szerinte ahhoz képest, hogy kemény ellen-kampányban volt része, szép eredményt ért el. Éppen ezért, ha bizalmi szavazásként tekint a hétfő esti voksolásra, nem arról van szó, hogy megvonták tőle a bizalmat. Úgy fogalmazott, demokratikus döntés született, amit tiszteletben kell tartani, de nem szabad elfelejteni azt, hogy „nem bizalmi szavazásra hívták a küldötteket, hanem egy jelöltrangsoroló szavazásra”. 
 
Elismerte azonban azt is, hogy a megyei szervezetben vannak olyan hangok, amelyek szerint neki le kellene mondania, ezeknek azonban szerinte csak a manipuláció a szándéka. Hangsúlyozta azonban, az elkövetkezendő időszakban a mozgósításra kell koncentrálni, arra, hogy együtt dolgozva minél több szavazójoggal rendelkező állampolgárt győzzenek meg arról, hogy december 11-én a megye jövőjéről is döntenek. 
 
Amint arról beszámoltunk, hétfőn a 173 szavazati joggal rendelkező küldöttből 169-en voltak jelen a rangsoroló ülésen. A titkos szavazás eredményeként a következő rangsor alakult ki:
 
Képviselőjelöltek: Vass Levente (117 szavazat), Csép Éva Andrea (116 szavazat), Császár Károly ( 88 szavazat), Soós Zoltán (71 szavazat), Tubák Nimród (korábbam már az 5. helyre rangsorolták), Fodor Sándor József (51 szavazat), Balogh József (38 szavazat) és Hamar Alpár-Benjámin (20 szavazat).
 
Szenátorjelöltek: Novák Csaba-Zoltán (89 szavazat), Jakab István (84 szavazat), Kozma Mónika (83 szavazat), valamint Brassai Zsombor (78 szavazat).
 
A képviselőjelöltek esetében az első három rangsorolt (Vass Levente, Csép Éva Andrea, Császár Károly) számít biztos befutónak, míg a szenátorjelöltek esetében az első helyezett (Novák Csaba-Zoltán) biztos bejutó, de jó mozgósítás valamint szavazáskor jó részvétel esetében a második helyezett (Jakab István) is szenátori mandátumhoz juthat.