Vasárnap, 2020. július 12.
IZABELLA, DALMA napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2016. november 17. | Szerk.

Black Friday – a televíziókra fáj a hazai vásárlók foga


November 18-án, azaz holnap lesz a Fekete Péntek elnevezésű árleszállítási akció Romániában. Egy felmérés szerint a televíziók, a hűtőszekrények valamint kisebb háztartási eszközök vezetik a vásárlási listákat. De a telefonok és a mosógépek iránt is nagy lesz az érdeklődés.
 
Minden év november harmadik péntekjére esik a Black Friday, azaz Fekete péntek, amikor az elektronikai cikkeket potompénzért lehet megvásárolni. Vagy legalábbis ezt hitetik el velünk a kereskedők. Romániában idén november 18-án tartják a leárazások péntekjét, viszont egyes üzletek és webáruházak egész hónapos akciókat hirdettek.
 
A Kantar Millward Brown România közvélemény-kutató cég tanulmánya szerint a megkérdezettek 41 százaléka televíziót szeretne vásárolni magának, 32 százalék kisebb elektronikai eszközöket venne akciósan, míg a Fekete Péntek által nyújtotta kedvezmények révén a megkérdezettek 25 százaléka csapna le egy új hűtőszekrényre. Mobiltelefont és mosógépet a romániaiak 22 százaléka venne akciósan holnap.
 
A felmérés szerint a romániai lakosság 60 százaléka várta a Black Friday-t, azaz a Fekete Pénteket, ők tervezik, hogy valamit ígyis-úgyis venni fognak ez alkalommal. A Fekete pénteki láz leginkább a 18 és 34 év közötti férfiakat érinti, ők nagyobb arányban várnak a legfőképp elektronikai cikkeket érintő árleszállításokra. A városiak nagyobb aránybán vásárolnak a vidékieknél, vélhetően azért, mert nem nem idegenkedek az online vásárlástól, mint a vidéki társaik nagyobb része. A kutatás szerint a romániaiak 43 százaléka már vásárolt online üzletből, míg tavaly ez az arány csak 37 százalék volt.
 
Évről évre egyre népszerűbb esemény Romániában a Black Friday elnevezésű „árleszállítási őrület”, a 18 és 64 év közötti lakosság 78 százaléka hallott már róla. Tavaly ez az arány csupán 71 százalék volt.
A kutatásban részt vevők 29,1 százaléka az eMag.ro oldalról szeret vásárolni a Fekete Pénteken, 25,8 százalék az Altex-ben néz körül, 10,6 százalék a Flancoban éli ki vásárlási vágyát. Az elmúlt években nemcsak az elektronikai eszközöket forgalmazó kereskedelmi egységeknél dúl  a Fekete pénteki láz, hanem a ruhás üzletek, a nagyáruházak is csatlakoztak a kezdeményezéshez. Ennek fényében a megkérdezettek 5,1 százaléka a Carrefour-ban, 3 százaléka a Kauflandban, míg 2,3 százaléka az Auchan nagyáruházakban fog lecsapni a kihagyhatatlan ajánlatokra.
 
A felmérést október 24-e és 29-e között végezték, 2000 18 és 64 év közötti városi és vidéki személy megkérdezésével. A kutatás hibahatára 2,2 százalék.
 
Az első Black Fridayt Romániában 2011-ben szervezték meg. Azóta ehhez már nem csak az elektronikai cikkeket forgalmazó kereskedelmi egységek csatlakoznak, ugyanis ezen a napon ruhától elkezdve traktorig mindent kedvezményesen lehet megvásárolni. Sajnos a hazai vásárló amint meghallja azt, hogy „árleszállítás” valami rossz pavlovi reflexnek engedelmeskedve, azonnal pénztárcája után kap, és hanyatt-homlok fut költeni a pénzét, sokkal többet, mint amennyit betervezett, vagy amennyit megengedhet magának. Ilyenkor ajánlatos azért jobban odafigyelni: ha már most tudjuk, hogy milyen telefont, laptopot vagy akár e-könyvolvasót szeretnénk, akkor nézzünk körül az árak tekintetében, mert lehet hogy a Fekete pénteken ugyanannyiért vesszük meg az illető árucikket, mint az év többi napján, azzal a különbséggel, hogy az illető üzletben 40 százalékos kedvezménnyel hirdetik. (Agerpres/Vasarhely.ro)