Vasárnap, 2020. július 12.
IZABELLA, DALMA napja
Menü

Köztér

Szerda, 2016. október 19. | Szerk.

Bethlen-szobor: a Béke című alkotás fog állni a város főterén


Harmath István, Baján élő székelyudvarhelyi képzőművész Béke című alkotása nyerte a Bethlen-szobor elkészítésére kiírt pályázatot.

Amint arról beszámoltunk, az RMDSZ Maros megyei szervezete nyílt pályázatot hirdetett ‎Bethlen Gábor erdélyi fejedelem egész alakos szobrának elkészítésére. Májusban a beérkezett nyolc pályázat közül a zsűri kettőt visszaküldött átgondolásra: Deák Árpád nagyváradi szobrászművész Aranykor és Harmath István székelyudvarhelyi szobrászművész Béke című alkotásait.

A zsűri akkori döntése alapján az 1000 eurós fődíjat elosztották Deák Árpád és Harmath István szobrász között. A zsűri kérése alapján egy szakmai konzultáció keretében újragondolták a szobrokat, ennek megfelelően újabb maketteket készítettek el a szobrászművészek. Ezek alapján a zsűri úgy döntött, hogy a Béke című szobor illik a leginkább Marosvásárhely főterére.

A zsűri tagjai: Nagy Miklós Kund művészeti író, Keresztes Géza városrendező műépítész, Hunyadi László szobrász, Bocskai Vince szobrász, Gyarmathy János szobrász, Kiss Levente szobrász, Gheorghe Mureşan szobrász.

Marosvásárhely szabad királyi városi rangra emelésének 400. évfordulója alkalmából egy Bethlen Gábor szobrot állítanak fel a városban. A városi tanács döntése alapján a szobor elkészítéséhez és a terep kialakításához 500 ezer lejt különítettek el. A tervek szerint már idén ősszel ki kellene kerüljön a város főterére a szobor, de valószínű, hogy idén erre már nem kerül sor.

„Ha a város polgármestere és az engedélyek kibocsátásáért felelős városi főépítész jóindulattal kezelné ezt a kérdést, akkor már év végén állhatna Marosvásárhely főterén Bethlen Gábor szobra. Ellenkező esetben jövő tavaszra várható a szobor felállítása”  – mondta Soós Zoltán ötletgazda szeptember elején.