Szombat, 2020. július 11.
NÓRA, LILI napja
Menü

Köztér

Szerda, 2016. november 16. | Szerk.

Bakos módosítaná az önkormányzat működési szabályzatát


Bakos Levente, a marosvásárhelyi tanács legrégebbi RMDSZ-es tanácsosa előállt egy határozattervezettel, amely révén módosítaná a marosvásárhelyi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát – írja a Krónika.
 
„Tudomásom szerint legutóbb 2010-ben módosították a szabályzatot, azóta több törvény és szabály változott, amelyet figyelembe kellett volna venni. A szakbizottságokban, de a tanácsüléseken is azt tapasztalom, hogy az új képviselők új hozzáállással és értékrenddel érkeztek, így a szabályzatot erre odafigyelve kell átalakítani. Hogyha a jegyzővel egyeztetve sikerül a már benyújtott tervezetet megfelelőre gyúrni, és azt a szakbizottságokban áttárgyalni és elfogadtatni, akkor mindenki jobban betartja majd a benne foglaltakat” – mondta Bakos a portálnak. Hozzátette azt is, hogy azt szeretné, hogy a tanácsülés ne politikai nyilatkozatok és az egyéni érvényesülés helyszíne legyen.
 
A tanácsos által javasolt módosítások értelmében minden képviselő 3 percet kapna a felszólalásra, és mivel egyelőre még nem működik a tolmácsgép, ezért a kétnyelvű felszólalásoknál a román nyelvű beszédet vegyék figyelembe. 
 
„Az elmúlt üléseken azt tapasztaltuk, hogy az jutott szóhoz, akinek nagyobb volt a szája, vagy hamarabb nyomta meg a gombot, jelentősen megnehezítve az ülésvezető dolgát. Nem korlátozni szeretném a felszólalás jogát, hiszen mindenki elmondhatja a véleményét, de azt sem lehet, hogy valaki vagy valakik visszaélnek ezzel a joggal, és politikai tribünként használják a tanácsülést” – jelentette ki az RMDSZ-es képviselő a Krónikának.
 
Bakos szerint az ideális az lenne, ha minden önkormányzati képviselő egyetlen szakbizottságban vegyen részt. Joga lehet bármelyik más bizottság ülésén részt venni, hozzászólni, azonban nem szavazhat. A politikus ezt azzal magyarázza, hogy a jelenlegi felállás szerint két képviselő két bizottságnak is tagja, és mivel a szakbizottságok legtöbbször egy időben üléseznek, így az érintettek értelemszerűen nem tudnak mindkettőn részt venni.
 
Bakos Levente a városi jegyző hatáskörét is meghatározná, azért, hogy elkerüljék azokat az eseteket, amikor a tanácsülésen megszavaznak egy tervezetet, majd később a jegyző ezt nem írja alá törvénytelenségre hivatkozva. A képviselő szerint a jegyzőnek már az ülésen fel kellene szólalnia és figyelmeztetnie őket az esetleges jogszabálysértésekre.
 
„Úgy érzem magam tanácsosként, mintha kötélen táncolnék védőháló nélkül, ugyanis sokszor a konkrét kérdésekre sem kaptunk egyértelmű válaszokat a városháza jegyzőjétől. Szerintem erre a mindannyiunkat érintő problémára is megoldást kellene találni a szabályzat módosításakor” – vélekedik Bakos Levente, aki hozzátette: Mi nem politikai jellegű tevékenységet végzünk, hanem a város érdekében kell döntéseket hoznunk, a közösség fejlődését kell elősegítenünk. A szabályzatmódosítással is az a célom, hogy hatékonyabban tudjunk a városért dolgozni”.