Hétfő, 2020. október 26.
DÖMÖTÖR napja
Menü

Köztér

Vasárnap, 2015. március 15. | Bögözi Attila

’48-ra emlékeztek a Petőfi-szobornál


Nem ahhoz kell bátorság, hogy csatába induljunk, hanem ahhoz, hogy magyar magyarnak kezet nyújtson – fogalmazott Portik Vilmos az Erdélyi Magyar Néppárt Maros Megyei szervezetének elnöke azon az ünnepi rendezvényen, melyet az EMNP március 15-én délután 2 órától a Petőfi-szobornál szervezett. A szónok többek között azon tűnődött, hogy mit mondana ma Petőfi a Marosvásárhelyieknek, valószínű bátorságról beszélne és Széchényit idézne, mert ő is hitte, hogy gyáva népnek nincs hazája. E múltidézéstől jutott el Portik annak az aktuálpolitikai üzenetnek a megfogalmazásához, hogy jelenleg is bátorságra van szükség ahhoz, hogy régi politikusok régi sérelmei felett át tudjon lépni egy új generáció, hogy megpróbálhassa a bizalmat újra építeni. Erre a bizalomra Marosvásárhelyen fölöttébb szükség van, hiszen a bizalomra építő összefogással jövőre meg kell próbálni visszaszerezni a várost. E cél mögé felsorakozik az EMNP Maros megyei szervezete is – jelentette ki a szónok és elmondta, hogy pártja támogatja egy olyan előválasztás megszervezését, amely a legszélesebb körű tömegeket mozgatja meg.

Magyarország miniszterelnökének, Orbán Viktornak az üzenetét Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja, Lukács Bence Ákos olvasta fel. A levélben – melyet számos Kárpát-medencei ünnepségen felolvastak vasárnap – Orbán Viktor azt írta: „hosszú évszázadok elnyomása után 1848 március 15-e mutatta meg, milyen életerős és bátor nemzet a miénk. A népek tavaszán csak egyetlen ország volt, ahol nem hunyt ki pillanatok alatt a szabadság őrtüze.”  Orbán Viktor hangsúlyozta: a magyar szabadság üzenete Pestről, a Nemzeti Múzeum lépcsőiről indult el, de az egész hazában visszhangra talált. Ma is úgy gondoljuk, hogy a magyarok szabadságát csak a magyarok vívhatják ki: összefogással, munkával és egyetértéssel.

Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke ünnepi beszédében azt hangsúlyozta, hogy ma Marosvásárhelyen nem lehet úgy ünnepelni, hogy ne jusson eszünkbe az a durva jogsértés, mely a székely szabadság napja alkalmából érte az egész erdélyi magyarságot azzal, hogy Marosvásárhelyen a Florea-féle városvezetés betiltotta a tiltakozó felvonulást. Negyvennyolc legfőbb üzenetének ős is a bátorságot jelölte meg.

A Petőfi szobornál tartott ünnepségen fellépett Csíki Hajnal színművész, a Gecse utcai Református Egyházközség Evangélium kórusa és Szőlősi Katalin népdalénekes.

Mint azt korábban az EMNP egy közleménye hangsúlyozta, a közelmúlt marosvásárhelyi eseményeire és közhangulatára, valamint a magyarság közös fellépésének szükségszerűségére, ugyanakkor az egymás iránti bizalomépítés és az együtt ünneplés szándékának jegyében az Erdélyi Magyar Néppárt meghívta az RMDSZ és az MPP Maros megyei szervezeteinek vezetőit, hogy vegyenek részt az ünnepségen. Az RMDSZ eleget tett ennek a meghívásnak, a Petőfi szobornál Brassai Zsombor, az RMDSZ megye szervezetének elnöke és Soós Zoltán tanácsos koszorúzott. Az emlékezés koszorúinak elhelyezése után az ünnepség a magyar meg a székely himnuszok eléneklésével zárult.

(A fényképek a szerző felvételei)