Vasárnap, 2020. október 25.
BLANKA, BIANKA napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2013. május 23. | Molnár Bea

20-as busszal indultak sízni Vásárhelyen


Minden nap történik valami különös körülöttünk: ma reggel például a városlakók egy része úgy gondolta, sí- és snowboard-felszerelésben indul el reggel 9-kor otthonról.
Na, de hová mentek? Hát sízni. De ilyenkor? Igen. Mind oda mentek? Igen. És mivel mentek? A 20-as busszal. – hangzottak el az első értetlenkedő párbeszédek a buszmegállókban.

Igaz ugyan, hogy az este esett az eső, de havazásra nem számíthattunk, főleg nem Marosvásárhelyen. Arról, hogy mégis honnan pattant ki az ötlet, és mi késztette őket erre a gesztusra, Keresszegi Petrás Előd mesélt. Egyik reggel, csak úgy, ok nélkül adott egy virágszálat egy szomorúnak tűnő ismeretlen idős hölgynek. Az ajándékozás után a hölgy mosolyogni kezdett, és teljesen megváltozott a kisugárzása. Emellett Előd azt is megfigyelte, hogy reggelente a buszmegállóban várakozó emberek arcán komolyság, mogorvaság feszül. A buszokon zötykölődők csak maguk elé bámulnak, semmi szemkontaktus, mosoly vagy arcrándulás. „Lehetséges, hogy az álmosság, fáradtság az oka, de a reggeleknek mégiscsak örülni kellene, hiszen egy teljes új nap áll előttünk. Szerintem fontos az, hogy az emberek hogyan kezdik a napjukat, milyen kedvvel, milyen hangulattal” – mondta Előd.

Néhány napja egy kocsmaasztal mellett beszélgetni kezdtek a jelenségről a haverokkal, az ötlet ebben a revelációban csírázott. Eldöntötték, hogy tesznek valamit azért, hogy a reggeli álmos arcokat kissé megmosolyogtassák. Így született meg abszurd ötletük, melynek megvalósítására ma reggel 9-kor került sor. Összesen 17-en gyűltek össze felszerelésben, többnyire baráti, haveri társaságból, de olyan is volt, hogy egyes vállalkozók szülei is csatlakoztak a csapathoz. A performansz jól sikerült, főleg az váltott ki nevetést, amikor egyesek – akiknek helyük és energiájuk volt – sportszerű, bemelegítő gyakorlatokat is kezdtek végezni a buszon, illetve a változékony és hóbortos időjárás pozitív és negatív oldalairól kezdtek el humoros, magasröptű gondolatok szintjén beszélgetni.

A jeddi úti végállomásból startolva, a 20-as járat minden buszmegállójában várt egy-két sí- vagy snowboard-felszerelésbe bújt vállalkozó, majd felült a buszra. Így utazták végig a 20-as járat útvonalát, értetlen mosolyokat csalva a velük együtt utazók arcára. Arról, hogy milyen volt a hangulat a buszban, a fotók árulkodnak. (Még több képért kattints a Facebook-oldalunkra)

(Fotók: Rab Zoltán)