October 4, 2019

Útmutató a tökéletes olvasósarokhoz

Az utóbbi évek lakberendezési trendjeinek egyik meghatározó pontja a külön olvasósarok, fészek berendezése. Egy otthonos lakás akkor teljesedik ki, ha található valahol egy sarok, ami kizárólag az olvasásnak szánt fészkelő. A könyvvásárra készülve, összeírunk pár szempontot, hogy mitől lesz tökéletes egy olvasósarok.

A hely kiválasztása

Ha olvasni akarunk, akkor csendre, nyugalomra vágyunk, picit elhúzódunk a napi nyüzsgéstől és zajtól. Amikor olvasósarkot akarunk berendezni, figyeljünk oda, hogy ez legyen egy félreeső pontja a lakásunknak, ne legyen átjáró a különböző helyiségek között, ne legyen közvetlen közelébe a konyhának, ahol a család többi tagja szokott tanyázni. Lehetőleg válasszunk egy olyan helyet, ahol természetes fény van, ne adj Isten besüt a nap. Ezeken az egyre rövidülő délutánokon az őszi napsugarak extra varázst adnak a helynek.

Kényelmes fotel

Mi fotelben gondolkodunk, de mondanunk sem kell, hogy jöhet egy kényelmes szék, heverő, rekamié, vagy akár babzsák. Bármi, ami számotokra kényelmet nyújt az olvasáshoz. Nincs erre recept, mindenki másképpen lazul és heverészik, ha úgy tetszik. Amennyiben ti is a fotel mellett döntötök, nem árt, ha olyan modellt vásároltok, aminek lábtartója is van. A kuporgást is meg lehet unni, no meg a lábatok is elzsibbad. A biztos az, ha van lehetőség kinyújtani a lábat.

Fény, világítás és hangulatlámpa

Alapdolog minőségi lámpatestet vásárolni. Nyílván, itt a jó fényviszonyok mellett arra is kell gondolni, hogy mitől lesz különleges hangulat ebben a sarokban. Nagyon sok lámpatestnél állítani lehet, hogy milyen erőséggel, illetve színnel világítson. Vásároljatok meleg színű villanykörtéket, ezekben a napokban szükség lesz bármire, ami a meleg nyári napokra emlékeztet, no meg a szemnek is kényelmesebb. Közepes erősségű körtében (pl. 60W) érdemes gondolkodni, a túl erős fény sértő lehet a szemnek, így csak ingerültséget okozhat. Ne feledkezzetek meg a gyertyákról vagy párologtatókról sem. Rengeteg illatos gyertyát és illóolajat lehet kapni a bioboltokban vagy patikában, ezeknek relaxációs hatásuk is lehet. Lazuljatok el, az olvasás így lesz az igazi.

Meleg takaró és zokni

Mondanunk sem kell, hogy jó, ha van valami, ami alá be lehet gubózni. Egyhelyben üléskor csökken a vérkeringés és a testhőmérséklet, ilyenkor külső segítségre van szükségünk, hogy megfelelő szinten tartsuk testhőmérsékletünket. A legjobb egy meleg takaró, ami alá teljesen be tudunk bújni. Lehet ez gyapjú (talán ez túl meleg, de ma már kaphatók vékony gyapjútakarók is), kötött, szőttes, lentakaró, moher, juta vagy akár bunda utánzat (mondom, utánzat, nem kell három nyuszit és egy juhot magatokra kapnotok). A választék óriási, a textil gyártók különleges figyelmet szentelnek arra, hogy minden igénynek megfeleljenek, ami a cozy sarkot illeti.

Az extra zokni sem árt, a lábunk mindig jobban fázik, no meg a test is onnan hűl le a leghamarabb. Figyeljünk oda, hogy lábunk mindig melegben legyen.

Meleg kávé, kakaó vagy tea

El sem tudjuk képzelni, hogy a fenti szempontok szerint berendezett olvasósarok és olvasás hogyan tudna teljes lenni valami meleg innivaló nélkül. Attól függ, hogy kinek milyen szokásai vannak, de egy tejeskávé, meleg kakaó vagy levendula tea nélkül az olvasás nem az igazi. A forralt bort sem vetjük meg, ízlés kérdése az egész. Érdemes relaxációs teákat fogyasztani, ilyen a levendula, kamilla, citromfű, vagy immunrendszer erősítő gyógynövény teákat inni, mint például csipkebogyó, kakukkfű, gyömbér, menta vagy apróbojtorján.

A könyv legyen a ti választásotok, reméljük, hogy a Könyvvásár segít majd abban, hogy megtaláljátok a tökéletes olvasnivalót. Térjetek vissza weboldalunkra, a Kiemelt Könyvek oldalon találtok majd információt arról, hogy milyen kínálatra lehet számítani idén.

Gyárfás Zsuzsa

Képek forrása itt található.

 

October 26, 2019

Program – a teljes kínálat

SZERDA, NOVEMBER 13.   19.00 – Nemzeti Színház – Nagyterem, színpadtéri stúdió – Darvasi László: Karády zárkája (zenés monodráma). Rendező: Béres László. Előadja: Bartha Boróka. (A Gyulai Várszínház produkciója.)     CSÜTÖRTÖK, NOVEMBER 14.   10.00 – Színháztér – Megnyitó – A Könyv bűvöletében, a Navarra Dance gyermekei. Koreográfus Macaveiu Blanka. 10.15 – Nemzeti Színház – Kisterem – Verses […]

October 19, 2019

Gyere velem könyvvásárba! – gyerekprogramok

    November 14., csütörtök 10.00 Színháztér – Megnyitó – A Könyv bűvöletében, a Navarra Dance gyermekei. Koreográfus Macaveiu Blanka. 10.15 Nemzeti Színház – Kisterem – Verses gyerekkoncert – Kirándulás felhőben, Balázs Imre József előadásában. 10.30 Nemzeti Színház – Klubterem – Koinónia Kiadó – Könyvbemutató – Vakációs nagykaland.  Gál Andrea Tengertánc című meseregényéről a szerzővel a kiadó munkatársa, […]

October 19, 2019

Irodalmi Kávéház – itt az idei program

  CSÜTÖRTÖK, NOVEMBER 14. 15.00 Nemzeti Színház – Irodalmi Kávéház (a főpáholy előtti galérián) – Kalligram Kiadó – Könyvbemutató – Tamás Dénes Az élő ház című regényéről, alkotói terveiről a szerzővel Mészáros Sándor, a kiadó vezetője beszélget. 18.00 Nemzeti Színház – Irodalmi Kávéház (a főpáholy előtti galérián) – Kalligram Kiadó – Könyvbemutató – Németh Gábor Ez nem […]