October 4, 2019

Útmutató a tökéletes olvasósarokhoz

Az utóbbi évek lakberendezési trendjeinek egyik meghatározó pontja a külön olvasósarok, fészek berendezése. Egy otthonos lakás akkor teljesedik ki, ha található valahol egy sarok, ami kizárólag az olvasásnak szánt fészkelő. A könyvvásárra készülve, összeírunk pár szempontot, hogy mitől lesz tökéletes egy olvasósarok.

A hely kiválasztása

Ha olvasni akarunk, akkor csendre, nyugalomra vágyunk, picit elhúzódunk a napi nyüzsgéstől és zajtól. Amikor olvasósarkot akarunk berendezni, figyeljünk oda, hogy ez legyen egy félreeső pontja a lakásunknak, ne legyen átjáró a különböző helyiségek között, ne legyen közvetlen közelébe a konyhának, ahol a család többi tagja szokott tanyázni. Lehetőleg válasszunk egy olyan helyet, ahol természetes fény van, ne adj Isten besüt a nap. Ezeken az egyre rövidülő délutánokon az őszi napsugarak extra varázst adnak a helynek.

Kényelmes fotel

Mi fotelben gondolkodunk, de mondanunk sem kell, hogy jöhet egy kényelmes szék, heverő, rekamié, vagy akár babzsák. Bármi, ami számotokra kényelmet nyújt az olvasáshoz. Nincs erre recept, mindenki másképpen lazul és heverészik, ha úgy tetszik. Amennyiben ti is a fotel mellett döntötök, nem árt, ha olyan modellt vásároltok, aminek lábtartója is van. A kuporgást is meg lehet unni, no meg a lábatok is elzsibbad. A biztos az, ha van lehetőség kinyújtani a lábat.

Fény, világítás és hangulatlámpa

Alapdolog minőségi lámpatestet vásárolni. Nyílván, itt a jó fényviszonyok mellett arra is kell gondolni, hogy mitől lesz különleges hangulat ebben a sarokban. Nagyon sok lámpatestnél állítani lehet, hogy milyen erőséggel, illetve színnel világítson. Vásároljatok meleg színű villanykörtéket, ezekben a napokban szükség lesz bármire, ami a meleg nyári napokra emlékeztet, no meg a szemnek is kényelmesebb. Közepes erősségű körtében (pl. 60W) érdemes gondolkodni, a túl erős fény sértő lehet a szemnek, így csak ingerültséget okozhat. Ne feledkezzetek meg a gyertyákról vagy párologtatókról sem. Rengeteg illatos gyertyát és illóolajat lehet kapni a bioboltokban vagy patikában, ezeknek relaxációs hatásuk is lehet. Lazuljatok el, az olvasás így lesz az igazi.

Meleg takaró és zokni

Mondanunk sem kell, hogy jó, ha van valami, ami alá be lehet gubózni. Egyhelyben üléskor csökken a vérkeringés és a testhőmérséklet, ilyenkor külső segítségre van szükségünk, hogy megfelelő szinten tartsuk testhőmérsékletünket. A legjobb egy meleg takaró, ami alá teljesen be tudunk bújni. Lehet ez gyapjú (talán ez túl meleg, de ma már kaphatók vékony gyapjútakarók is), kötött, szőttes, lentakaró, moher, juta vagy akár bunda utánzat (mondom, utánzat, nem kell három nyuszit és egy juhot magatokra kapnotok). A választék óriási, a textil gyártók különleges figyelmet szentelnek arra, hogy minden igénynek megfeleljenek, ami a cozy sarkot illeti.

Az extra zokni sem árt, a lábunk mindig jobban fázik, no meg a test is onnan hűl le a leghamarabb. Figyeljünk oda, hogy lábunk mindig melegben legyen.

Meleg kávé, kakaó vagy tea

El sem tudjuk képzelni, hogy a fenti szempontok szerint berendezett olvasósarok és olvasás hogyan tudna teljes lenni valami meleg innivaló nélkül. Attól függ, hogy kinek milyen szokásai vannak, de egy tejeskávé, meleg kakaó vagy levendula tea nélkül az olvasás nem az igazi. A forralt bort sem vetjük meg, ízlés kérdése az egész. Érdemes relaxációs teákat fogyasztani, ilyen a levendula, kamilla, citromfű, vagy immunrendszer erősítő gyógynövény teákat inni, mint például csipkebogyó, kakukkfű, gyömbér, menta vagy apróbojtorján.

A könyv legyen a ti választásotok, reméljük, hogy a Könyvvásár segít majd abban, hogy megtaláljátok a tökéletes olvasnivalót. Térjetek vissza weboldalunkra, a Kiemelt Könyvek oldalon találtok majd információt arról, hogy milyen kínálatra lehet számítani idén.

Gyárfás Zsuzsa

Képek forrása itt található.

 

November 17, 2019

Vera: a szeretet és titok könyve

Grecsó Krisztiánt senkinek sem kell bemutatni. Ugyanez elmondható az író új könyvéről is. A Vera életműben való elhelyezése azonban két táborra osztja az olvasókat. Van, aki tipikus Grecsó-regénynek tartja, mások viszont úgy vélik, az író itt megválik eddig jólbevált receptjétől. A megtévesztő talán, hogy egy kislányt helyez a történet középpontjába, holott eddig felnőtt férfiak szemszögéből […]

November 17, 2019

Jack Cole dalai – részlet

Kovács András Ferenc 1988 és 1995 között, nagyszerű szerepjátékot vállalva, dalok formájában adta közre Jack Cole amerikai költő negyven versét, amelyeket kötetben való megjelenésük után az akkor még színinövendék Fazekas Ernő, Márton Lóránt és Nagy Csongor megzenésítve, egyetlen estébe sűrítve, előadott. Több mint húsz év után, a költő 60. születésnapja tiszteletére, a három színész a […]

November 17, 2019

Markó Béla: A könyves város

Néhány esztendővel a diktatúra bukása előtt Romániában megtiltották számos erdélyi város magyar nevének használatát a sajtóban. Így aztán azok az újságírók, akik nem voltak hajlandók Nagyváradot magyar szövegben Oradeaként emlegetni, úgy írták körül, hogy a „pece-parti Párizs”, ami egy száraz tudósításban eléggé furcsán hangzott, de jól tudták az olvasók is, miről van szó. Kolozsvárt sem […]