November 14, 2021

Új idők új dalai az irodalmi lapoknál

„Cenzúra nincs, de a hatalom egész érdekesen tud megnyilvánulni” – ezzel a kijelentéssel indult a főszerkesztők kerekasztala a 27. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron. Egy asztalnál Szűcs László az Újvárad, Zsidó Ferenc a Székelyföld, Karácsonyi Zsolt a Helikon és Vida Gábor a Látó szépirodalmi folyóirat képviseletében.

Balról: Szűcs László, Zsidó Ferenc, Karácsony Zsolt és Vida Gábor

A cenzúra létének vagy nem létének, a hatalom befolyásának kézzelfogható mesterpéldájaként a Várad Kulturális Folyóirat egy évvel ezelőtti megszüntetéséről beszélt Szűcs László volt főszerkesztő, akinek irányításával a Holnap Kulturális Egyesület új lapot hívott életre, így kerülhet az olvasók kezébe idén márciustól az Új Várad folyóirat. Ezzel a lépéssel az anyagi kiszolgáltatottságnak is egy új szintjére lépett a különböző programokat szervező, könyvkiadással is foglalkozó egyesület, hiszen nincs mögöttük finanszírozó intézmény, alapvetően pályázatokból tartják fenn magukat.

A Székelyföld folyóirat is mozgalmas évet tud maga mögött, főszerkesztőváltás történt, Borsodi L. László 2020-as júliusi lemondását követően Zsidó Ferenc vette át a Hargita Kiadóhivatalhoz tartozó kulturális lap irányítását.

Szűcs László, az Újvárad folyóirat főszerkesztője és Zsidó Ferenc, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője

A kolozsvári Helikon a szeptemberi tematikus Dante-szám megjelenése után épp egy könyv kiadásán dolgozik, a járvány csak annyira nyomta rá bélyegét munkájukra, mint bármilyen más intézmény esetében, viszonylag jó körülmények között dolgoznak.
A bevezető körben Vida Gábor, a Látó főszerkesztője az utóbbi években megszaporodott papírmunkáról, az adminisztrációs munkák megtízszerezésééről beszélt, mint világunk általános jellemzőjéről.

Az adminisztráció, hatalom, a Várad folyóirat tapasztalata mentén tovább haladva az erdélyi lapok külső hatásra történő kényszerű összeolvasztásának gondolatával is eljátszottak a jelenlévők, arra az örök kérdésre keresve a választ, hogy miért van létjogúságuk külön-külön ezeknek az irodalmi lapoknak a jelen és a jövő társadalmában?
Karácsonyi Zsolt válaszában az irodalmi lapok műhelyjellegét hangsúlyozta, azt a szellemi közösséget, amely meghatározó az egyes lapok esetében. Zsidó Ferenc olyan erős, független intézmények kiépítésében látná a lapok biztonságát, amelyek kikezdhetetlenek, erőt képviselnek, amelyek hatékony összezárást eredményeznének.

Karácsonyi Zsolt, a Helikon főszerkesztője és Vida Gábor, a Látó szépirodalmi folyóirat főszerkesztője

Szűcs László sportból vett hasonlattal a klubcsapatok és válogatottak kölcsönös mozgásában egy járható utat lát, nem tartja ördögtől valónak az integrációt. Mint mondta, szívesen lemondott volna a Várad névről, ha egy Szilágy, Bihar és Szatmár megyét tömörítő lapot adhattak volna ki, közös megyei támogatással.

Az új idők másik kihívása az online és a papír alapú kiadás dilemmája. A Látó a teljes anyagát ingyen elérhetővé teszi online. Karácsonyi Zsolt a nyomtatott lapok online-ra utaltságáról beszélt, de meggyőződése, hogy annak ellenére, hogy kétszer annyi energia eljuttatni a nyomtatott lapot az olvasóhoz, mint az online-t, még egy ideig nyomtatott formában is kezünkbe vehetjük az irodalmi lapokat, igaz a jó bornak nem kell cégér elve már nem működik, maga az online (is) megjelenő cégérként funkcionálhat.

Zsidó Ferenc kiemelte, az olvasókat hozzá kell szoktatni ahhoz, hogy az online tartalom sincs ingyen. Az internetes tartalmat is elő kell állítani, nyilván olcsóbb, de a szerkesztői munkát és a szerzői honoráriumot ki kell fizetni, és ez viszi el a legtöbb pénzt. Ugyanakkor a Székelyföld folyóirat a nyomtatott verzióhoz is ragaszkodik, havi 1500 példányban nyomják a lapot, hisz élvezetesen olvasni csak papíron lehet, ezt a lehetőséget meg kell adni az olvasónak. Mindezzel Szűcs László is egyetért, de meglátása szerint elkerülhetetlen felkészülni arra, hogy eljön az idő, amikor csak online lesz. Szerinte, ha egy egységes online térben jelennének meg az erdélyi irodalmi lapok, nagyobb eséllyel számíthatnának az internetes előfizetőkre.

Farkas István

November 18, 2023

Vida Gábor kapta az Év Szerzője-díjat a vásárhelyi könyvvásáron

Vida Gábor kapta az Év szerzője-díjat a 29. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron a Magvető Kiadónál idén tavasszal megjelent Senkiháza című kötetéért. A szerző a Gyarmathy János szobrászművész által készített kisplasztikát és a Communitas Alapítvány jovóltából 1 000 eurónak megfelelő pénzjutalmat vehette át a vásár november 17-i gáláján.  „Vida Gábor az egyik legjobb kortárs magyar író. Fontos […]

November 16, 2023

„Megtörtént dolgokról tudunk-e értelmesen beszélni” – interjú Vida Gáborral

Vida Gábor Senkiháza című, az 1936 és 1946 közötti időszakban játszódó, idén tavasszal megjelent új regénye, ahogy a szerzőtől megszokhattuk, egy ízig-vérig Erdély-történet, amelyben van szerelmi bánat, etnikumok együttélése, realitás és fikció. Az Erdélyi lektűr – amint az alcím jelzi – legszívesebben a természetet járó írójával a regénye születéstörténetéről beszélgettünk. A Senkiháza eseményeinek egyik fő […]

November 16, 2023

Olvasójáték: a könyvről való párbeszéd lehetősége

Jubileumi kiadásához érkezett idén a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár olvasásnépszerűsítő játéka. Az Olvasd el, és játssz velünk! már a kezdetekben „közvetítő szerepre” vállalkozott: megteremteni a könyvről való párbeszéd lehetőségét író és olvasó között. Az adhatás gyönyörűsége az, ami ennek a munkának a szépsége – mondja Makkai Kinga, az olvasójáték főszervezője. Vele beszélgettünk. Ha leltárt kellene készíts […]