November 17, 2018

Tolnai Ottó fejében járni

Bár megvoltak a szereplők – Tolnai Ottó íróval új regénye kapcsán beszélget Markó Béla – mégsem nevezném szabványos író-olvasó találkozónak a Szeméremékszerek bemutatóját, ismertetőjét. Inkább úgy nevezném, hogy az író egy újabb, kiadatlan regényébe csöppentünk. Pontosan olyan volt ez a beszélgetés, mint a Szeméremékszerek. A beszélgetés, sőt, az egész könyvvásár csak egy jelentéktelen ürügy arra, hogy a főszereplő belesodorja az olvasót a hurrikánként tomboló világába.

Markó Béla számára ez a könyv az identitás kérdéséről szól. Elmondása szerint nem könnyű olvasmány, és nem utolsósorban többször olvasandó. Neki már sikerült egyszer.

Fotó: Szigeti Szenner Szilárd

A költő felidézte első találkozását, a vajdasági Tolnai Ottó írásaival, a még 1989 előtti időkből. Mint mondja, rácsodálkozott arra, hogy egy ilyen elszakadt kisebbségi közösség mennyire előrehaladott, nyugatias. Mármint az erdélyi irodalmi létállapothoz képest. Talán az állapotok különbőzőségéből fakad, fogalmazza meg magának. Több jelző is elhangzik Markó részéről. Próbálja megfogalmazni a Tolnai Ottó-jelenséget. Dús, sűrű, előrehaladott. Avantgárd. Ezt követően Markó átkerül az író belső regényébe. Megszólal az egyes szám első személy. Megfordul alattunk a föld. Tolnai Ottó beszélni kezd.

A monológ kiindulópontja a Romániához való kötődés. Innen indul el a beszédfonal. Egy monológ, ami a percek múlásával egészen Târgu Jiu-tól Bácskáig cikázva ragad magával. Elmosódnak a határok, és a távolságok is megszűnnek létezni. Áprilyval kezdődik minden. A halina kötésű könyvek puha érintésével. A kisfiú bújócskázni kezd, és mire kimászik a kanapé és könyvespolc szorításából, már egy új évezred írójaként áll talpra, az ég felé hajló kezekkel.

A hallgató csak kapkodja a fejét. Igyekszik Tolnai minden szavát magába szívni. Nagyon nehéz bent maradni ebben a titkos körben, ahová kerültünk, de megéri. A szereplők között él Szilágyi Domokos, egy kis fekete bőrdzsekis aktatáskás öreg, Cioran, Pleșu, Țiriac, Pintilie és a konstancai Jézus. Megszületik a múlt században közlekedő, Dosztojevszkij világából inspirált román vonat is, Brâncuși Végtelen oszlopa a rurális környezet fennségével, és az, ahogyan a zsilvásári művészettörténész pityókát szed ahelyett, hogy neves írókat igazítana el a városban. Továbbá azt is megtudhatjuk az író mesefolyamából, hogy Andrei Pleșu az egyetlen olyan filozófus, akinek van humorérzéke.

Tolnai Ottó mindennapi beszédében is cikáznak az asszociációk, metaforák. Ahogyan Markó Béla fogalmaz, egy mondaton belül jelenik meg álom és valóság. Bennük van a tapasztalás, színek és illatok, s ezek egymásra vannak utalva. Akár versként is lehet olvasni az író új regényét.

Az író megfogalmazásában, a Szeméremékszerek a steril pohár Odüsszeiája. A főszereplőt, Olivért elküldi a felesége, hogy vásároljon két steril poharat. Útközben több megállóba botlik, majd amikor hazaérne, megpillantja magát kintről, és nincs megelégedve a látvánnyal, így folytatja bolyongását. Ahogy erről beszél, egyszer csak az „én, vagyis hogy Olivér” szókapcsolat hangzik el Tolnai Ottó szájából. Ekkor már nem csak szavakkal beszél. Bekapcsolódik az erősen kifejező mimika, a felnagyított gesztusok. Ekkor már Olivér azaz Tolnai, vagy az író áll előttünk. Talán már nincsenek is határok.

Brassai Eszter

November 20, 2018

Valláskritikus mémek és reformátorok karikatúrája

Igaz ugyan, hogy ebben az évben az unitárius egyház ünnepli alapításának kerek évfordulóját és a reformátusok már 501 évesek, de ettől még érdekes dolgok hangzottak el Koinónia kiadó kettős könyvbemutatóján, ahol az egyik tárgy Glenn S. Shunshine Reformáció fotelteológusoknak című könyve volt, a másik pedig Nick Page, A kereszténység majdnem tévedhetetlen története. Előbbi szaklektorával, Adorján […]

November 19, 2018

Gyereknyelven a valós kérdésekről

A Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár kiemelt figyelmet fordított a gyerekre, tucatnyi, kizárólag a fiatal olvasónemzedéknek szóló könyv kereste gazdáját a rendezvényen. Volt olyan könyv is azonban, amelynek a szerzőjéhez is szerencséjük volt a gyerekeknek, illetve az őket kísérő felnőtteknek, így első kézből értesülhettek arról, hogy miért az a címe, főszereplője vagy sztorija egy könyvnek. Itt mutatták […]

November 18, 2018

Betűk és dallamok egy helyen

A népszerű közmondás alapján eddig csak a virágokkal kapcsolatban tudhattunk biztosan azt, hogy ki a rossz és ki a jó ember. Egy új kutatásnak köszönhetően azonban úgy tűnik, a könyvek szeretete is árulkodik a személyiségünkről. A londoni Kingston Egyetem kutatói vizsgálatuk során nemrégiben egy érdekes eredményre bukkantak. Kiderült, hogy azok, akik rendszeresen olvasnak, empatikusabbak és […]