September 30, 2020

Több mint 200 csapat jelentkezett az olvasójátékunkra

Idén több mint 600 gyerek és fiatal, vesz részt a 26. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár Olvasd el, és játssz velünk! irodalmi vetélkedőjén. A legtöbben Maros megyéből jelentkeztek, de Hargita és Kovászna megye is szép számban képviselteti magát.

Bár a tavalyhoz képest idén kevesebb, szám szerint 206 csapat jelentkezett, immár évek óta több, mint 200 csapat játszik együtt.  Az évente visszatérő iskolák diákjai mellett idén több új csapat is csatlakozott a kezdeményezéshez, például Kézdivásárhelyről.

„Az elmúlt 6 év során olvasójátékunk mozgalommá nőtte ki magát. Maga a vetélkedő és a vásár égisze alatt megszervezett író-olvasó találkozók népszerűsége egyértelmű bizonyíték arra, hogy lehet olvasóvá nevelni a mai digitális generációt, csak meg kell keresni a megfelelő módszert hozzá.” – nyilatkozta Makkai Kinga, az olvasójáték főszervezője.

A kategóriánkénti első 15 jelentkező csapat már megkapta az ajándék köteteket, így már el is kezdődött az elődöntőre való készülés. A csapatok október 23-án kapják kézhez az elődöntő feladatlapjait, amelyeket október 30-ig kell a megadott e-mail címekre kitöltve visszaküldeniük. A döntőbe jutó első nyolc csapat névsorát ugyancsak e-mailben közlik a szervezők november 6-án. A döntőbe jutó csapatok a 26. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron találkoznak egy újabb játékra. Ha a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében életbe léptetett korlátozások ezt nem tennék lehetővé, akkor a döntősök egy online találkozó keretében osztják meg élményeiket.

Idén a vetélkedőre bejelentkező 24 elemista csapatnak Kertész Erzsi: Göröngyös úti iskola – Gáz van (Cerkabella Könyvkiadó, 2020.) című könyvét kell elolvasnia, az 5-6. osztály számára kijelölt olvasmány Wéber Anikó: Cseresznyeliget titka (Pozsonyi Pagony, 2019.) című műve, ebben a kategóriában összesen 91 csapat jelentkezett. Az 53 7-8. osztályos csapat Maksai Kinga: Erik és a legfelső utáni emelet (Cerkabella Könyvkiadó, 2019) című könyvével ismerkedik. A 36 líceumi csapat pedig Berg Judit: Az őrzők (Ecovit Kiadó, 2019) című kötetét kell elolvassa.

 

A 26. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár keretében megszervezett Olvasd el, és játssz velünk! olvasójáték támogatója a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány.

September 15, 2020

Olvasd el, és játssz velünk! – indul a játék

Olvasd el, és játssz velünk! – indul a játék, lehet jelentkezni 📚📖 A szervezők négy kategóriában hirdetnek játékot. A korosztályok életkori sajátosságait és olvasói igényeit figyelembe véve a következő műveket jelölik olvasásra: 1. IV. osztály Kertész Erzsi: Göröngyös úti iskola – Gáz van, Cerkabella Könyvkiadó, 2020. gazvan@vasarhely.ro 2. V-VI.osztály Wéber Anikó: Cseresznyeliget titka, Pozsonyi Pagony, […]

November 17, 2019

Vera: a szeretet és titok könyve

Grecsó Krisztiánt senkinek sem kell bemutatni. Ugyanez elmondható az író új könyvéről is. A Vera életműben való elhelyezése azonban két táborra osztja az olvasókat. Van, aki tipikus Grecsó-regénynek tartja, mások viszont úgy vélik, az író itt megválik eddig jólbevált receptjétől. A megtévesztő talán, hogy egy kislányt helyez a történet középpontjába, holott eddig felnőtt férfiak szemszögéből […]

November 17, 2019

Jack Cole dalai – részlet

Kovács András Ferenc 1988 és 1995 között, nagyszerű szerepjátékot vállalva, dalok formájában adta közre Jack Cole amerikai költő negyven versét, amelyeket kötetben való megjelenésük után az akkor még színinövendék Fazekas Ernő, Márton Lóránt és Nagy Csongor megzenésítve, egyetlen estébe sűrítve, előadott. Több mint húsz év után, a költő 60. születésnapja tiszteletére, a három színész a […]