November 15, 2012

Pali bácsi igaz meséi

 

 

A kiadó Emberek-életek sorozatának első kötetét Káli Király István mutatta be. Káli Király István elmondta, amikor elsőként került a kiadóhoz a kézirat, meg nem tudták, hogy ez lesz a sorozatban az első kötete. „A kérdésekből és feleletekből összeállított kötet szíven és lelken üti az olvasót, szabadságot, kötöttséget, emberi sorsot, és a környezetet foglalja magába, amely rákényszerítette a sorsot a mesélőre.” – jegyezte meg a Mentor kiadó igazgatója, aki ugyanakkor megjegyezte Balogh Pál élete bármelyikünk élete lehetett volna, ha a sors minket is rákényszerít.

Vajda András a könyv lektora a kötet címének bemutatásával kezdte. Ha akartam fütyültem, ha akartam dúdolászgattam cím magyarázatát a kötet hátoldalán találhatja az olvasó. Ez szerint „Pali bácsi szeretett menni, borozgatni, boldog volt, ha kimehetett a mezőre, ha akart fütyült, ha akart dúdolászott.” – magyarázza Vajda András, aki szerint Pali bácsi egy kiegyensúlyozott ember, aki megtalálta helyét a világban.  A lektor szerencsésnek érzi magát, hisz több változatát is ismeri a történeteknek,  a jelenlevőknek pedig a kötet egy címváltozatát is elárulta: Lassan, mint a harmonika.

A bemutatott könyv 100 órányi rögzített beszélgetés válogatását foglalja magába, amelyben a beszélő, Balogh Pál életéről, reális problémairól mesél, amely szépirodalomként is könnyen fogyasztható.

 

 

Gagyi József, a szerző Káli Király István kérdéseire válaszolva elmondta, hogy annak, aki ellátogat Csíkfalvára, Jobbágyfalvára megkerülhetetlen, hogy ne találkozzon Pali bácsival, hisz őt a közösség királyának tekinthetjük, aki életében szervezett, „felállt és elmondta”, ha kellett, kialakított és eljátszott egy szerepet és értelmet is adott neki. Gagyi József szerint nem lehet befejezni a beszélgetéseket, annak az élet, azaz annak a halál fog véget vetni.

A jelenlevők a bemutató lezárásaként Balogh Pál üzenetét is hallhatták, melyet a szerző rögzített, arról, hogy mit is mondana a történetek mesélője, ha jelen lehetne. „Valóságos, nem fűzerezett történet, ez a valóság, amit leéltem. A mai fiatalok lehet nem, de azok, akik megértik, mi megy egy falusi életében, vágyhat arra, hogy elolvassa.” –  hangzik Pali bácsi üzenete. (Kondra Tünde)

 

November 17, 2019

Vera: a szeretet és titok könyve

Grecsó Krisztiánt senkinek sem kell bemutatni. Ugyanez elmondható az író új könyvéről is. A Vera életműben való elhelyezése azonban két táborra osztja az olvasókat. Van, aki tipikus Grecsó-regénynek tartja, mások viszont úgy vélik, az író itt megválik eddig jólbevált receptjétől. A megtévesztő talán, hogy egy kislányt helyez a történet középpontjába, holott eddig felnőtt férfiak szemszögéből […]

November 17, 2019

Jack Cole dalai – részlet

Kovács András Ferenc 1988 és 1995 között, nagyszerű szerepjátékot vállalva, dalok formájában adta közre Jack Cole amerikai költő negyven versét, amelyeket kötetben való megjelenésük után az akkor még színinövendék Fazekas Ernő, Márton Lóránt és Nagy Csongor megzenésítve, egyetlen estébe sűrítve, előadott. Több mint húsz év után, a költő 60. születésnapja tiszteletére, a három színész a […]

November 17, 2019

Markó Béla: A könyves város

Néhány esztendővel a diktatúra bukása előtt Romániában megtiltották számos erdélyi város magyar nevének használatát a sajtóban. Így aztán azok az újságírók, akik nem voltak hajlandók Nagyváradot magyar szövegben Oradeaként emlegetni, úgy írták körül, hogy a „pece-parti Párizs”, ami egy száraz tudósításban eléggé furcsán hangzott, de jól tudták az olvasók is, miről van szó. Kolozsvárt sem […]