November 15, 2012

Mesepszichológia más szemmel

A könyvvásár első napján bemutatásra került Kádár Annamária „Mesepszichológia” című kötete. Bizonyára sokan hallottak már e kiadványról, hisz igazi kuriózumnak számít a hazai gyerekirodalom piacán. A PONT Kiadónál megjelent kötet kiváló példája annak, hogy nyomtatásban is születnek jó mesék. Szávai Ilona kiadóigazgató szerint az igazi jó mese az, amit elmesélnek, hisz a gyereket elbűvöli a történet. Sajnos napjainkban a gyerekek hamarabb hozzájutnak az úgynevezett televíziós meséhez, mintsem az elmondott történetekhez, ez a jelenség pedig meggátolja képzelő tehetségüket. Egy elmondott mese lényege mindig az, hogy a gyerek beleszövi magát a történetbe, saját lelkivilágát, érzelmeit, félelmeit próbálja rávetíteni az elhangzott mesére.
Szávai Ilona szerint Kádár Annamária könyve azért is nagyon fontos, mert tudományosan körbejárja a mese fogalmát, pszichológiailag elemzi ezeknek jelentőségét a gyermek életében. Annamária kiadványa igazolja azt, hogy nem kell feltétlenül írónak lenni ahhoz, hogy jó mesék szülessenek, ha egy író próbál ehhez a műfajhoz közeledni, nem biztos, hogy a várt eredmény ugyanilyen jó lesz.
Ha kimarad a kisgyerekkori mesélés, a későbbiekben lelki sivársághoz vezethet. A mesélés egy bensőséges cselekedet, amely által a szülő szimbiózisba kerül csemetéjével, életünk ilyenkor lelassul, és közösen éljük át a történet szépségét vagy akár drámáját.

 

Szávai Ilona, a PONT Kiadó igazgatója

 

A magyarországi kiadó igazgatója szerint manapság egy „meseipar” működik, ahol főleg a pénz diktál. Túlságosan elszaporodtak a „szörnyetegek”, de ezek a könyvek hosszútávon nem maradandóak.
Csirák Dalma riporter kérdésére Szávai Ilona elmondta, hogy az átkosban sokkal több jó mese született, mint mostanában. A cenzúra miatt sokan elfordultak a szépirodalomtól és ifjúsági illetve gyerekirodalommal kezdtek foglalkozni.
Egy bizonyos életkorban csak olyan mesékre van szükség, amelyek az egyszerű alapigazságoknál nem akarnak többet mondani. Mesét olvasni abban a korban érdemes, amikor a gyerek már fel tudja fogni a történetet.
A kötet a Kulcslyuk Könyvesbolt standjánál kapható ezekben a napokban.
 

November 17, 2019

Vera: a szeretet és titok könyve

Grecsó Krisztiánt senkinek sem kell bemutatni. Ugyanez elmondható az író új könyvéről is. A Vera életműben való elhelyezése azonban két táborra osztja az olvasókat. Van, aki tipikus Grecsó-regénynek tartja, mások viszont úgy vélik, az író itt megválik eddig jólbevált receptjétől. A megtévesztő talán, hogy egy kislányt helyez a történet középpontjába, holott eddig felnőtt férfiak szemszögéből […]

November 17, 2019

Jack Cole dalai – részlet

Kovács András Ferenc 1988 és 1995 között, nagyszerű szerepjátékot vállalva, dalok formájában adta közre Jack Cole amerikai költő negyven versét, amelyeket kötetben való megjelenésük után az akkor még színinövendék Fazekas Ernő, Márton Lóránt és Nagy Csongor megzenésítve, egyetlen estébe sűrítve, előadott. Több mint húsz év után, a költő 60. születésnapja tiszteletére, a három színész a […]

November 17, 2019

Markó Béla: A könyves város

Néhány esztendővel a diktatúra bukása előtt Romániában megtiltották számos erdélyi város magyar nevének használatát a sajtóban. Így aztán azok az újságírók, akik nem voltak hajlandók Nagyváradot magyar szövegben Oradeaként emlegetni, úgy írták körül, hogy a „pece-parti Párizs”, ami egy száraz tudósításban eléggé furcsán hangzott, de jól tudták az olvasók is, miről van szó. Kolozsvárt sem […]