November 14, 2012

„Könyvvásárteresedik” a színház

 

Elkezdődött a marosvásárhelyi Nemzeti Színház könyvvásártérré építése – standokat állítanak fel a színház előtérében, amely csütörtök reggel könyvekkel megrakva fogadják majd a látogatókat. A 18. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron 43 önálló stand kap helyet a színházban, amelyeken több száz könyv közül válogathatnak a könyvbarátok. Az önálló standok mellett a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete is jelen lesz a marosvásárhelyi szemlén, amely 12 kiadót, illetve azok könyveit mutatja be.

 

 

A könyvvásár 43 standján összesen 118 kiadó könyvei közül válogathatnak a könyvbarátok – 416 könyv először kerül vásárlók elé. A vásáron többnyire erdélyi szerzők köteteit mutatják be. Magyarországról hat-hét kiadó érkezik. A programból kiemelkednek a csíkszeredai Bookart kiadó svájci szerzők könyveiből indított sorozatának újabb kötetei, amelyek elsőként az erdélyi kiadónál jelennek meg magyarul.

 

 

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház épületét ezúttal teljes egészében kitöltő könyvvásár szellemi védnöke a marosvásárhelyi Látó szépirodalmi folyóirat. A rendezvény Örkény István magyar és Ion Luca Caragiale román írók centenáriumi ünnepsége jegyében zajlik. A szervezők meghívták Mácsai Pál Örkény-estjét, amelyet november 17-én tekinthet meg a közönség. A marosvásárhelyi színház Tompa Miklós Társulata is Örkény-egypercesekből összeállított felolvasószínházi előadással tiszteleg a magyar író emléke előtt.

 

 

A könyvek mellett 73 program és 23 gyerekprogram várja a vásár látogatóit – a legkisebbeket egy úgynevezett „gyerekmegőrzőben” hagyhatják a szülők, ahol külön foglalkozásokon vehetnek részt.

 

 

Káli Király István a szervező Romániai Magyar Könyves Céh elnöke elmondta, elsősorban a fiatal nemzedéket célozzák meg, hogy lássák és érezzék a vásár meghitt hangulatát, hiszen fontos, hogy létezzen egy következő olvasónemzedék.

 

 

November 17, 2019

Vera: a szeretet és titok könyve

Grecsó Krisztiánt senkinek sem kell bemutatni. Ugyanez elmondható az író új könyvéről is. A Vera életműben való elhelyezése azonban két táborra osztja az olvasókat. Van, aki tipikus Grecsó-regénynek tartja, mások viszont úgy vélik, az író itt megválik eddig jólbevált receptjétől. A megtévesztő talán, hogy egy kislányt helyez a történet középpontjába, holott eddig felnőtt férfiak szemszögéből […]

November 17, 2019

Jack Cole dalai – részlet

Kovács András Ferenc 1988 és 1995 között, nagyszerű szerepjátékot vállalva, dalok formájában adta közre Jack Cole amerikai költő negyven versét, amelyeket kötetben való megjelenésük után az akkor még színinövendék Fazekas Ernő, Márton Lóránt és Nagy Csongor megzenésítve, egyetlen estébe sűrítve, előadott. Több mint húsz év után, a költő 60. születésnapja tiszteletére, a három színész a […]

November 17, 2019

Markó Béla: A könyves város

Néhány esztendővel a diktatúra bukása előtt Romániában megtiltották számos erdélyi város magyar nevének használatát a sajtóban. Így aztán azok az újságírók, akik nem voltak hajlandók Nagyváradot magyar szövegben Oradeaként emlegetni, úgy írták körül, hogy a „pece-parti Párizs”, ami egy száraz tudósításban eléggé furcsán hangzott, de jól tudták az olvasók is, miről van szó. Kolozsvárt sem […]