November 8, 2012

Könyvvásáros kiadó, a Pro-Print

 

– Mi az Önök kiadójának a profilja? Milyen típusú könyveket adnak ki leginkább?

A húsz évvel ezelőtt alapított kiadónkkal elsődleges célunk, hogy a romániai magyar kisebbséggel kapcsolatos kiadványokat hozzunk napvilágra. E célból indult elsősorban Múltunk Könyvek sorozatunk, amelyben Makkai Sándor, I.Tóth Zoltán, Mikó Imre mûveinek kiadása mellett jelenkori kutatók tanulmányai is megtalálhatók. A Helyzet Könyvek sorozat szintén a Székelyföld, a székelység bemutatására törekszik, szociológiai szempontból. A Krónika Könyvek kötetei a Székelyföld egyes szűkebb régióinak népszokásaiba, hagyományvilágába adnak betekintést.

A Csíkszerdában megjelenő Székelyföld folyóirat holdudvarában tevékenykedõ erdélyi írók, költõk művei a Lustra Könyvek sorozatban jelennek meg.Kiadónk sok területről ad ki könyvet: szépirodalom, néprajz, történelem, gyerekirodalom stb., de a leginkább a történelem, a  kisebbségtörténelem az a témakör amelyben a legnagyobb szeletet kiszakítottunk a piacból.

 

– Idegen (nem magyar/nem román) nyelvű könyveket adnak ki?

Nem adunk ki idegen nyelvű könyveket. Húszéves fennállásunk alatt csak három idegennyelvű könyvet jelentettünk meg.

 

– Észleltek számottevő visszaesést a könyvforgalomban a 2008-as kezdetű „gazdasági világválság” idején?

2008 után nem nagyon észleltünk visszaesést, sőt inkább egy enyhe emelkedés volt az eladásainkban, az is igaz, hogy mostanában sem érezzük a fellendülést. Szerintünk a könyvpiacot sokkal jobban befolyásolja a vásárlói szokások megváltozása, ma már nem divat könyvet ajándékozni, mint a gazdasági válság.

 

– Nyugaton már magától értetődő az elektromos könyvek olvasása és forgalmazása. Az erdélyi magyar könyvkiadás hogy áll ezen a téren?

Az online és a hagyományos könyvterjesztést egyaránt fontosnak tartjuk. Szerintünk a két terjesztési mód ötvözése a szerencsés. A kiadványaink 90 százaléka megvásárolható elektronikus formában (PDF, EPUB) is, amit természetesen online terjesztünk.

Az elektronikus kiadványok Romániai előretörésére szerintünk még legalább 3-4 évet kell várni, remélhetőleg ez alatt az idő alatt a formátumok közti harcból is valamelyik teljesen kiforrva győztesnek kerül ki, mert jelenleg a tudományos jellegű könyveknél, ahol sok a táblázat, lábjegyzet csak PDF formátumban lehet helyesen közzétenni a könyveket, ami köztudottan nem igazán szerencsés formátum az elektronikus könyvolvasókra.

November 17, 2019

Vera: a szeretet és titok könyve

Grecsó Krisztiánt senkinek sem kell bemutatni. Ugyanez elmondható az író új könyvéről is. A Vera életműben való elhelyezése azonban két táborra osztja az olvasókat. Van, aki tipikus Grecsó-regénynek tartja, mások viszont úgy vélik, az író itt megválik eddig jólbevált receptjétől. A megtévesztő talán, hogy egy kislányt helyez a történet középpontjába, holott eddig felnőtt férfiak szemszögéből […]

November 17, 2019

Jack Cole dalai – részlet

Kovács András Ferenc 1988 és 1995 között, nagyszerű szerepjátékot vállalva, dalok formájában adta közre Jack Cole amerikai költő negyven versét, amelyeket kötetben való megjelenésük után az akkor még színinövendék Fazekas Ernő, Márton Lóránt és Nagy Csongor megzenésítve, egyetlen estébe sűrítve, előadott. Több mint húsz év után, a költő 60. születésnapja tiszteletére, a három színész a […]

November 17, 2019

Markó Béla: A könyves város

Néhány esztendővel a diktatúra bukása előtt Romániában megtiltották számos erdélyi város magyar nevének használatát a sajtóban. Így aztán azok az újságírók, akik nem voltak hajlandók Nagyváradot magyar szövegben Oradeaként emlegetni, úgy írták körül, hogy a „pece-parti Párizs”, ami egy száraz tudósításban eléggé furcsán hangzott, de jól tudták az olvasók is, miről van szó. Kolozsvárt sem […]