Útlevél MeseországbaBalázs Imre József ajánlója: „Makkai Kinga könyve beszél a gyermekirodalomról, de közben működésbe is lendít valamit: egy élő, mozgó, szuszogó képződményt figyelhetünk könyve olvasójaként, amint felébred, nyújtózkodik, bújócskázik velünk, követ és vezet bennünket olyan helyekre, ahol korábban még nem jártunk.Nem elég elméleti szempontból véleményeket megfogalmazni arról, hogyan lesz ma olvasóvá egy gyerek. Makkai Kinga személyes tapasztalatait, pedagógusi és szülői megfigyeléseit osztja meg velünk és gondolja tovább. A jelen és a közelmúlt gyermekirodalmával való élményszerű találkozásaiból kirajzolódik egy szerethető és ugyanakkor térképszerűen precíz mintázat: markáns gyermekírói portrék és gyermekirodalmi irányzatok válnak láthatóvá a magyar és külföldi irodalmakból egyaránt. A szerző arra buzdít, hogy az általa kínált vázat saját olvasói élményeinket hozzáépítve tegyük személyes egésszé. Szülők és pedagógusok egyaránt megbízható támpontokat találhatnak a könyvben ahhoz, hogy a környezetükben levő gyerekek világát az irodalmon keresztül nyissák tágasabbra.”VAGYA könyv tartalma címszavakban:I. Az erdélyi gyermekirodalom története a rendszerváltástól napjainkigII. Az olvasóvá nevelésrőlIII. Gyermekkönyvek testközelben (23 gyermekköny).

További hasonló könyvek


Fülöpke beszámolói

A Fülöpke beszámolói a legkiválóbb meseregények egyike, címszereplője a csintalanság hamisítatlan megtestesítője. Bár több ízben kihúzza a gyufát pajkosságával és stiklijeivel, amitől a körülötte lévők rendszerint hajukat tépik, mégis a legszerethetőbb figurája az erdélyi magyar ifjúsági irodalomnak. Beszámolóit olvasva csak azért szurkolunk, hogy ép bőrrel, dorgálás és büntetés nélkül megússza csínytevéseit.

Panni-mesék

A Panni-mesék főhőse egy óvodás korú, majd első osztályos kislány. Bár a mesék különálló, kerek kis történetekként is olvashatóak, kronologikus sorrendben követik egymást. A kislány számára óriási változás az iskolakezdés, ám az érzelmi biztonságot adó családi háttér, a szülők és a nagyszülők, valamint a jó pedagógus átsegítik őt a kezdeti nehézségeken. A kis történetek párhuzamosan […]