Györkös Mányi Albert metszeteiMi történik akkor, ha egy izzó palettájú festő szinte teljesen lemond a színről? Miképpen elevenedik meg mégis – látszólagos színtelenségében – egyik legpompázatosabb, színekben leggazdagabb népi világ: a Kalotaszeg? Többek között erre az izgalmas kérdésre is választ adott az a kiállítás, amelyet a 2020-as és 2021-es évben láthattak Kolozsvárt, a Györkös Mányi Albert Emlékház látogatói, s amelyben Gyökös művészetének egy nagyon fontos szeletét ismerhettük meg.
Akik meglátogatták a tárlatot egy koherens, kompakt, részleteiben elvarázsoló, de egységében különleges esszenciális györkösi-foglalatot láttak; a grafika szigorú szabályaival nem törődve, de azokat mégis valamennyire követve, a művész festői lelkületét és sajátos eszközeit bevető különleges kis világot.
És láthatnak most, ezen a köteten át, a művészet kedvelői, kiegészítve a látottakat a művész hangszalagokon megőrzött vallomásaival, és Szebeni Zsuzsának a Györkös-művet elemző-értelmező kritikákra építő utószavával.
Készült Györkös Mányi Albert születésének 100. évfordulójára.

További hasonló könyvek


Adalékok a Bánffy-kastély építéstörténetéhaz

A 2001-ben megjelent épületmonográfia után a mostani „adalékok” az abban összegyűjtötteket egészítik ki, az akkori tudásunkhoz ad hozzá. A kötetet alkotó tanulmányok a kastély építéstörténetének elmúlt kétszáz esztendejét vizsgálják, e kor értékeinek megvalósulási körülményeit kutatják, s gyűjtik egybe azokat az adatokat, melyek az évszázadok folyamán bekövetkezett változások miatt, a rekonstrukciós munkához fontos adalékokkal bírnak. A […]

Román Viktor – A szoborba gyúrt lélek

Élt a múlt század második felében egy székely szobrászzseni, aki – miután már zsenge gyermekként ráérzett arra, hogy a mindent Teremtő által emberemlékezet előtt megalkotott Anyag alakváltoztatásra képes –, mielőtt elindult volna a Végtelenbe, közel öt évtizeden át a világ minden sarkában hagyott egy-egy gondolatnyi emléket, fényösvényeket jelölt meg a lelkével, reményt és új törekvéseket […]