Cérnafű (Versek 2009–2015)„csak a betűk indulnak el,
ugyanúgy, mint a füvek,
a maguk feltartóztathatatlan,
apró búzaszem-vonulásával,
megállíthatatlanul,
a becsukott ajtók,
küszöbök felé.”
Hogy lehet mai napig élő a repülés, toronyugrás évezredek költői hagyományából ismert képe?
Milyen időjárású az életvadászó ember-ősz?
Meddig látnak a hősök műanyag kukkerükön?
Patikamérlegre vetheti-e a költő a világtörténelmet? Tisztítótűzbe Krisztust meg a többi szentet, csak úgy könnyen a beszéd medrébe terelve tengert és óceánt?
Milyen ízű Isten pálcikája?
Milyen gyakran kell füvet nyírni az édenkertben?
Hogy bírja el szitakötő szárnya, cérnaszál a létezéssúlyú üzenetet?
Kenéz Ferenc költő, jó kérdésű riporter legújabb verseskötetével válaszol a fentiekre. Találjon nyitott szívre betűszem-vetése.

További hasonló könyvek


Entrópia

A magyarul 2016-ban megjelent Carpathia folytatása odüsszeia, amely a Keleti-Kárpátok és az ukrán Galícia történelmi tragédiákkal, népirtásokkal terhelt területén játszódik. A kötet fordítója Böszörményi Péter.

A lábnyomok

A körkörösen vagy inkább spirálisan, vissza-visszatérő színhelyeken alakuló történet átível a huszadik századon, és azokat a helyzeteket járja körbe, amelyek emlékezetes „nyomot hagytak” a szereplők – és nemzeti, társadalmi – közösségeik életében.

Táncoló kövek

Magányos, önmarcangoló, a keserű tapasztalatokat szívósan maga előtt görgető, verseiben maximálisan kitárulkozó költő Ferencz Imre. Az egykori eszmék, erkölcsi értékek ki­üre­se­dé­se, a kommunizmus sanyargató évtizedei, az annyira várt szép új világ csömörbe, csalódásba fordulása, és mindenekelőtt gyermekkorának kincsesbányája szolgáltatja verseinek legfőbb témáit. Az illúziók szétfoszlása, hamissága, szabadság és kiszolgáltatottság, sivárság és lepusztultság, s e sivár, […]