Bánffy Miklós estéjeMegvásárolom

Bánffy Miklós és családja, Budapest ostromát átélve, 1945 februárjában tér haza Erdélybe, ahol a bonchidai kastélyt kifosztva-felgyújtva, birtokait kisajátítva találják, s Kolozsvárt, a Toldalagi-Korda palota egy lakosztályában meghúzódva próbálják újrakezdeni az életet. Váradi Aranka és Kató azonban nemsokára visszatér Pestre, Bánffy viszont marad.
Bekapcsolódik az újrainduló irodalmi életbe, novellákat közöl az Utunkban, regénye jelenik meg, színdarabját játsszák Kolozsvárt – mindaddig, amíg a kommunisták által meghirdetett „osztályharc” jegyében 1946 nyarán őellene is megindul a sajtókampány. Egyre reménytelenebb állapotában, az öregséggel és betegséggel küzdve, már csak az íróasztalfiókjának ír (nem keveset), s a munka, valamint feleségével, leányával folytatott – a Sziguranca által is számon tartott – levelezése tartja benne a lelket. Végül 1949 késő őszén sikerül útlevelet kapnia és kijutnia Pestre, családjához – meghalni.
Ennek az alig öt évnek a története bontakozik ki a Bánffy-életmű alapos ismerője, Marosi Ildikó kiterjedt dokumentációra és gazdag fényképanyagra épülő könyvéből.

További hasonló könyvek


Malomárok

Itt minden a kolozsvári polgárról szól, nem kastélyok, földbirtokok uráról, nem megyei vagy városi elöljárókról, bankvezérekről. Nem hírességekről, az erkölcs elismert lovagjairól, feltétlenül példaképekről. Hozzájuk, e szerény polgári családhoz igazodnak a tárgyak. A leghétköznapibbak. Például egy posztószoknya vagy egy szemüveg… Kántor Lajos

Tiszta forrás éltető ereje

A jelen kis kötetbe összegyűjtött 35 interjú a Központ Hetilap hasábjain jelent meg az elmúlt évtized során. A könyvecske mintegy folytatása szeretne lenni a 2017-ben megjelent Érdemessé tett életek és A közösségért tenni érdemes! – hasonló tartalmú – kiadványoknak. A szándék most is ugyanaz volt: megmenteni, továbbadni az interjúalanyok által megfogalmazott értékes életbölcsességeket, szép gondolatokat, […]

Kolozsvár-dialógusok

A Kolozsvár-dialógusok irodalomtörténeti konferenciák anyagát tartalmazó kötet szerzői: Balázs Imre József, Bányai Éva, Boka László, Demeter Zsuzsa, Lapis József, Markó Béla, Molnár Illés, Sárkány Timea, T. Szabó Levente, Uri Dénes Mihály, Visky András.